Nederlandse film met héél veel Vlamingen geselecteerd voor Officiële Competitie in Cannes

CANNES/BRUSSEL, 18 april 2013. Alex van Warmerdams ‘Borgman’ wordt in Officiële Competitie vertoond tijdens het Filmfestival van Cannes (15 – 26 mei). In deze speelfilm zijn er belangrijke rollen weggelegd voor de Vlaamse acteurs Jan Bijvoet, Jeroen Perceval, Tom Dewispelaere en Gene Bervoets. Vlaams coproducent is Epidemic van Koen Mortier en Eurydice Gysel. Eerder deze week raakte al bekend dat Gilles Couliers ‘Mont Blanc’ in Cannes meedingt voor de Palme d’Or voor Beste Korte Film.

 

Vandaag maakte de organisatie van het Internationaal Filmfestival van Cannes de

Alex Van Warmerdam

Officiële Competitie bekend, waarbij ook een plaatsje is weggelegd voor de Nederlands-Belgisch-Deense coproductie ‘Borgman’ van regisseur Alex van Warmerdam (Abel’, ‘Ober’, ‘De laatste dagen van Emma Blank’). In deze donkere vertelling staat het personage van Camiel Borgman centraal, een buitenstaander die arriveert in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst kondigt het begin aan van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

 

Jan Bijvoet

De titelrol wordt vertolkt door Jan Bijvoet die in de tv-serie ‘Van vlees en bloed’ de rol van Rudy Vangenechtens slinkse kameraad JB voor zijn rekening nam. Verder speelt ook Jeroen Perceval (‘Rundskop’, ‘Dagen zonder lief’) een van de hoofdrollen. Andere rollen zijn weggelegd voor Tom Dewispelaere (‘Groenten uit Balen’) en Gene Bervoets (De SM rechter’, ‘Dossier K.’, ‘Salamander’).

 

Ook de artdirector Geert Paredis is een Vlaming. Hij bouwde een volledig decor voor de film. Ook hij werd aangeleverd door de mensen van Epidemic. Momenteel werkt hij aan de film van Pieter Van Hees, ‘Waste Land’. Voordien deed hij ook al de art-direction van films als ’22 mei’ en ‘Ex-drummer’.

 

Het scenario van ‘Borgman’ werd geschreven door Alex van Warmerdam, Tom Erisman stond in voor de fotografie. De muziek is van de hand van Vincent van Warmerdam. Voor de montage tekende Job Terburg. Distributeur Cineart brengt de film later dit jaar uit in de bioscoop.

 

‘Borgman’ is een coproductie tussen het Nederlandse Graniet Film, het Deense Angel Films en Epidemic, het Brusselse productiehuis van Koen Mortier en Eurydice Gysel dat momenteel ook volop bezig is met de opnames van Pieter Van Hees’ ‘Waste Land’. Epidemic produceerde bovendien ook Toon Aerts’ korte film ‘Perfect Drug’ die afgelopen week tweemaal in de prijzen viel in Brussel en Amsterdam. Verder was Eurydice Gysel via Czar TV ook betrokken bij de prestigieuze historische reeks ‘The White Queen’ die eind mei in première gaat op de BBC. ‘Borgman’ werd mede mogelijk gemaakt met de steun van het VAF.

 

zie ook :

Jan Bijvoet in film van Alex Van Warmerdam

Toon Aerts wint in Amsterdam

Gilles Coulier naar Cannes

Check Also

Bekijk de trailer van Het Smelt!

Het Smelt, het pakkende speelfilmdebuut van Veerle Baetens, geeft vandaag de officiële trailer en filmposter …