‘MOTHER’ van Kristof Bilsen naar Sheffield Doc/Fest

De documentaire MOTHER van Kristof Bilsen gaat in wereldpremière als onderdeel van de internationale competitie van het Sheffield Doc/Fest (6-11 juni). Dat maakte de festivalorganisatie zopas bekend. Naast MOTHER zijn ook +6 Gain, de afstudeerfilm van Jorn Plucieniczak, en de coproductie Another Paradise van Olivier Magis uitgenodigd.

MOTHER is een karaktergedreven documentaire van Kristof Bilsen (Elephant’s Dream) over de worstelingen van het moederschap, over het niet in staat te zijn om de zorg voor geliefden te kunnen opnemen en frustratie die daarbij komt kijken. In een klein dorp in Thailand werkt Pomm in een zorgcentrum voor Europeanen met Alzheimer. Ze leeft noodgewongen gescheiden van haar kinderen terwijl ze Elisabeth begeleidt tijdens de laatste fasen van haar leven. Ondertussen is een nieuwe patiënt op weg vanuit Zwitserland.

Kristof Bilsen regisseerde en produceerde de documentaire voor zijn eigen productiehuis Limerick Films. Het scenario schreef hij samen met Xan Márquez Caneda. Coproducenten zijn Marion Hänsel voor Man’s Film Productions, Olivia Sophie van Leeuwen voor het Nederlandse Halal Docs, RTBF, VRT-Canvas en EOdocs, in samenwerking met Radio-Télévision Suisse (RTS). Associate producer is Steven Dhoedt en executive producer is Kirsten Johnson. De film wordt internationaal vertegenwoordigd door Deckert Distribution.

Naast MOTHER is ook +6 Gain uitgenodigd voor Sheffield Doc/Fest. +6 Gain is een korte hybride documentaire van Jorn Plucieniczak over twee jonge mannen die aan de monotonie van hun alledaagse leven in een post-industriële buitenwijk proberen te ontsnappen door zich in de duistere en flitsende wereld van Hardcore-muziek onder te dompelen. +6 Gain is het eindwerk van Jorn Plucieniczak aan LUCA School of Arts en ging in april van dit jaar in wereldpremière tijdens Visions du Réel.

Ten slotte zal in Sheffield ook Another Paradise worden vertoond (buiten competitie), een minoiritaire coproductie met Clin d’oeil films als Vlaamse partner. In deze lange documentaire van Olivier Magis wordt het verhaal geschetst van een kleine Creoolse gemeenschap die in de jaren 60 en 70 van de Chagos-eilanden in de Indische Oceaan werd verdreven om er een Amerikaanse militaire basis te kunnen vestigen.

Sheffield Doc/Fest bestaat sinds 1994 en is het belangrijkste documentairefestival in het Verenigd Koninkrijk. Het is ook een belangrijke afspraak voor de filmindustrie, met een coproductie- en talentmarkt. De 26ste editie van Sheffield Doc/Fest vindt plaats van 6 tot 11 juni.

MOTHER en Another Paradise kwamen tot stand met steun van het VAF/Filmfonds.

Check Also

In gesprek met de makers van ‘Bad Bad Belgium’!

Sommige dingen leer je niet in de les geschiedenis… De reeks ‘Bad Bad Belgium’ vertelt …