Mooie namen in de jury voor de Ensors dit jaar

Dinsdag 27 juni 2017 — Op zaterdag 16 september worden in Oostende op het filmfestival al voor de achtste keer de jaarlijkse Ensors, ofwel Vlaamse filmprijzen, uitgereikt. De tienkoppige jury die over de nominaties en de winnaars beslist werd net bekend gemaakt. Een boeiend  en divers gezelschap, zoals gewoonlijk samengesteld uit een brede waaier van mensen uit de Vlaamse culturele wereld en dit keer wel met voldoende vrouwen. De jury wordt dit jaar zelfs aangevoerd door een vrouw : VUB –rector Caroline Pauwels. Voor de volgende edities nu nog wat kleur en alles komt goed.

Het Filmfestival van Oostende maakt er al jaren een erezaak van om het Vlaams talent te vieren. Dat proberen ze te doen door het festival met een Vlaamse film te openen, zoals dit jaar ook weer met ‘Cargo’ van Gilles Coulier, aan het eind van het festival draaft de hele Vlaamse filmwereld erop om er de uitreiking van de Ensors bij te wonen.

Master Wim Opbrouck mag op 4 augustus de nominaties bekendmaken (foto Pieter Clicteur)

De voorbije jaren werd die prijsuitreiking al wel eens gecontesteerd.  Omdat er te weinig vrouwen in de jury zaten onder meer — vorig jaar moest Tiny Bertels in haar eentje opkomen voor de vrouwen — of omdat sommige makers zich miskend voelden en vonden dat bepaalde juryleden niet met kennis van zaken spraken.  Het valt dan ook op dat de organisatie rekening gehouden heeft met de kritiek.  Niet alleen zijn er dit jaar evenveel vrouwen als mannen, is de juryvoorzitter vrouwelijk, er zitten dit keer ook geen mensen in het comité dat de prijzen mag uitreiken die niet met het filmvak vertrouwd zijn.

De lange lijst van films die de jury dit jaar moeten beoordelen is een duidelijk signaal dat de Vlaamse audiovisuele sector haar creatieve en productieve opmars van de laatste jaren verderzet. De Ensors bieden de sector als enige Vlaamse Filmprijzen dan ook een welverdiende bekroning op hun werk.

Dit jaar strijden niet minder dan 26 Vlaamse films en co-producties met Wallonië en Nederland voor Ensors in 17 categorieën.

Passie en Professionalisme

Als voorzitter werd dit jaar gekozen voor een sterkhouder uit het academisch milieu: VUB rector en hoogleraar in de communicatiewetenschappen Caroline Pauwels:

“Het was een eer om als voorzitter van zo een mooie jury te worden gevraagd. De Ensors zijn een belangrijke en terechte erkenning van de passie, het professionalisme en merites van de hele Vlaamse filmsector. Een eerbetoon dat door de jury heel ernstig maar ook steeds collegiaal en open werd bediscussieerd. Hoe moeilijk zo een jurering ook, het finale resultaat wordt door iedereen gedragen.”

Boven (vlnr): Willeke Van Ammelrooy, Bart Van Loo, Filip Peeters, Annelies Verbeke, Jan Eelen, Lou Berghmans, Wannes Cappelle.
Onder (vlnr): Caroline Pauwels, Nathalie Basteyns, Peter Craeymeersch. (foto Pieter Clicteur)

Caroline Pauwels wordt vergezeld door acht vertegenwoordigers uit alle sectoren van de Vlaamse audiovisuele wereld:

Auteur- scenarist Annelies Verbeke debuteerde in 2003 met de internationale bestseller Slaap! Verbeke schreef enkele filmscenario’s (o.a. voor ‘Swooni’ van Kaat Beels, samen met Michel Sabbe) en werkt ook veel voor het theater.

Producente Viviane Vanfleteren werd al tot tweemaal toe genomineerd voor de Oscars met haar animatiefilms ‘Les Triplettes de Belleville’ en ‘Brendan and the Secret of Kells’. De laatste jaren produceerde ze veel internationale animatieseries en waagde ze zich ook aan enkele fictieprojecten, zoals ‘Weekend aan zee’ en ‘This no Land’.

Regisseuse Nathalie Basteyns maakte recentelijk de alomgeprezen tiendelige één- reeks ‘Beau Séjour’ en eerder ook ‘Clan’, samen met Kaat Beels. Binnenkort zal ook de film ‘Façades’ te zien zijn waar ze samen met Kaat Beels aan meewerkte.

De Nederlandse actrice Willeke van Ammelrooy is ongetwijfeld één van de bekendste actrices uit de lage landen met klassiekers als ‘De Lift’ en ‘Ciske de Rat’ en de film ‘Antonia’ die in 1995 de Oscar won voor Beste Buitenlandse Film. Ondertussen regisseerde ze ook enkele films en commercials. Binnenkort komt de Nederlandse film ‘Het leven is Verrukkelluk’ uit met Willeke in de hoofdrol.

De Vlaamse zanger, muzikant, en acteur Wannes Cappelle, is beter bekend als de frontman en stuwende kracht van het Zesde Metaal. Met zijn band brengt hij eigenwijze Westvlaamse nummers en won hij in 2005 de prijs Jong Muziekwerk bij Theater Aan Zee. In 2015 is Cappelle te zien in ‘Bevergem’, de bejubelde Canvas-serie waarvan hij één van de scenaristen was en tevens showrunner.

Jan Eelen is regisseur van o.a. het populaire ‘Callboys’ en eerder ook van ‘Het Eiland’, ‘In de gloria’ en ‘De Ronde’.

Filip Peeters heeft er al een hele carrière opzitten als acteur, in zowel binnen- als buitenland, en was te zien op televisie en in de bioscoop, zo o.a. in ‘Salamander’, ‘The Team’, ‘The Missing, ‘De Hel van Tanger’, De Loft’, ‘De Indringer’ en ‘Dossier K’. In 2015 kende hij zijn debuut als regisseur met de film ‘Wat mannen willen’.

Cameraman Lou Berghmans is al jaren een veelgevraagde cameraman en stond mee in voor de cinematografie van o.a. ‘Groenten uit Balen’, ‘De Ronde’, ‘Marina’, ‘Den elfde van den elfde’. Momenteel werkt hij mee aan de nieuwe televisiereeksen ‘Tytgat Chocolat’ en ‘Salamander II’ die verwacht worden in 2018.

Bart Van Loo zorgde voor de Production Design van o.a. ‘Vele Hemels’, ‘Tabula Rasa’, ‘In Vlaamse Velden’

De sector enthousiast

Naast de jury krijgen ook alle Vlaamse filmprofessionals opnieuw een stem en kiezen ze als lid van de Ensor Academie voor het tweede jaar op rij de “Prijs van de industrie”.

Artistiek directeur Peter Craeymeersch:

‘Ieder jaar stellen we onze Ensorjury samen bestaande uit experten uit de  diverse audiovisuele beroepscategorieën, wat resulteert in opnieuw een topjury.  Doordat deze experten alle films bekijken krijgen alle Vlaamse films een faire kans en is er een professionele beoordeling op alle merites van de film.  De Ensors bestaan dit jaar 8 jaar en het is hartverwarmend te voelen hoe enthousiast de audiovisuele sector reageert en er spontaan het jaarlijks rendez-vous van de Vlaamse filmsector van heeft gemaakt.  Dit jaar zullen we de Ensors verder laten groeien en bijkomend investeren in de prijsuitreiking en wordt het afsluitend feest in Kursaal Oostende ongetwijfeld ‘a night to remember’.

De nominaties van de Ensors worden bekend gemaakt op 4 augustus 2017 om 11u00 in De Grote Post. FFO nodigt iedereen graag op deze bekendmaking uit. Wie komt ontmoet Master Wim Opbrouck, komt als eerste te weten wie dit jaar kans maakt op een Ensor en krijg alvast een voorsmaakje van het programma van FFO17!

Check Also

En het palmares van ANIMA 2024 is…

Brussel daverde 10 dagen lang op zijn grondvesten, op het ritme van de animatiefilm. Duizenden …