Michiel Dhont wint Ensor beste kortfilm, Leni Huyghe wint kortfilmcompetitie op het FF van Oostende

Morgen pas worden de Ensors uitgereikt, maar de Ensor voor de beste Kortfilm werd een dag eerder aan de winnaar overhandigd. Die winnaar is Michiel Dhont geworden, maker van de film ‘Poor Kids’.  De Kortfilmcompetitie van het Filmfestival van Oostende maakte ook zijn winnaars bekend. De Prijs voor Beste Kortfilm ging naar ‘Seascape’ van Leni Huyghe. ‘Vis’ van Abel Bos kreeg de prijs voor Beste Scenario en ‘Peer Gynt’ van Michiel Robberecht ontving de prijs voor Beste Cinematografie. De kortfilm competitie werd mede mogelijk gemaakt door Amplo, DeAuteurs, Camalot en Filmmore. En ook de Ensor voor de beste kortfilm werd al uitgereikt.  Die ging naar Michiel Dhont voor ‘Poor Kids’.

 

‘Poor Kids’ vertelt het verhaal van de  20-jarige Max, een schipperskind dat op een internaat voor kinderen zonder vaste thuissituatie woont. Tijdens de grote vakantie, wanneer de meeste kinderen terug bij hun ouders zijn, blijft Max op het internaat met een kleine groep jongeren. Samen proberen ze een thuis voor zichzelf te maken. ‘Poor Kids’ is het afstudeerproject van Michiel Dhont aan het KASK. Hij won er eerder een VAF Wildcard mee, en kreeg ook een speciale vermelding op het Film Fest Gent. Een deel van de kosten voor de film kon hij betalen door de prijs van Sabam die hij overhield aan een eerdere deelname aan de pitchwedstrijd voor studenten op het FFO.

Het Filmfestival van Oostende pakte dit jaar ook voor het eerst uit met een eigen kortfilmcompetitie.  Daar zat meteen een heel fraai prijzenpakket aan vast.

De winnaar kon rekenen op €2500, geschonken door Amplo (t-heater), met daarbovenop een post-productiebon ter waarde van €1.500, geschonken door Filmmore. Die winnaar is ‘Seascape’ van Leni Huyghe, die vertelt over Hélène, een jonge beginnende actrice die de tekst aan het repeteren is voor een voorstelling. Ondertussen haalt ze het appartement leeg van haar grootmoeder die aan zee woont. De flat wordt een plek tussen toekomst en verleden: kleindochter en grootmoeder leren elkaar opnieuw kennen. De zee opent hun geesten en geeft hen de rust waar ze beide naar op zoek zijn. Een ingetogen, contemplatieve kortfilm die eerder ook geselecteerd werd voor het internationale filmfestival van Palm Springs. Suzanne Juchtmans, de actrice die de oma speelt, overleed eerder dit jaar. Leni Huyghe kon de prijs zelf niet ophalen wegens ziekte.  Het was acteur Willy Thomas die de prijs in haar plaats in ontvangst kwam nemen.

De Prijs voor de Beste Cinematografie, ter waarde van  €12.000 aan AV-materiaal, geschonken door Cam-A-Lot ging naar ‘Peer Gynt’van Michiel Robberecht, die zich liet inspireren door het  het beroemde theaterpersonage van Henrik Ibsen, om het verhaal te vertellen van een jonge man die in een klein dorpje in het Congolese tropische regenwoud woont. Ingenomen door zijn eigen verbeelding, zit hij gevangen op een afgesloten plek waar niemand, behalve zijn moeder, in zijn dromen gelooft. Wanneer Peer Gynt op een dag verdwijnt, lijkt zijn verbeeldingskracht op het dorp neer te dalen. Deze Belgische kortfilm van Michiel Robberecht mocht eerder het internationale filmfestival van Congo openen.

De prijs voor het beste scenario, ter waarde van €1000, geschonken door deAuteurs & De Scenaristengilde, was voor ‘Vis’ van Abel Bos.  Daarin vertelt Bos hoe ene Bas door een zeldzame aandoening het gevoel in zijn benen verliest en zo in het ziekenhuis terechtkomt. Zijn bejaarde kamergenoten Fons en Van Binsbergen laten hem niet met rust, ze lijken zelfs samen te spannen met het medisch personeel. Het ziekenhuis blijkt een onverzadigbaar monster waaraan geen ontsnappen mogelijk is. De jonge Nederlandse regisseur Abel Bos werd voor deze kortfilm eerder bekroond met een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Check Also

Componist Elliot Goldenthal ontvangt Lifetime Achievement Award op de 24ste World Soundtrack Awards!

De Amerikaanse componist Elliot Goldenthal zal de Lifetime Achievement Award ontvangen tijdens de 24e editie …