Meltse Van Coillie in residentie bij Festival van Cannes!

Foto: Bart Baevegems

Zes nieuwe filmmakers werden verwelkomd op de Résidence du Festival de Cannes, één daarvan is de Belgische Meltse Van Coillie.

Zes gezichten. Zes landen. Zes projecten. Meltse Van Coillie, Diana Cam Van Nguyen, Zhao Hao, Gessica Généus, Andréa Slaviček en Asmae El Moudir zijn de jonge filmmakers die zich bij de Résidence du Festival de Cannes hebben aangesloten voor de herfstsessie. Vier en een halve maand lang ondersteunt het Festival hen bij het schrijven van het scenario voor hun eerste of tweede speelfilm.

Een aantal artiesten zijn hen voorgegaan in deze “Villa Médicis” van de cinema sinds de oprichting in 2000, en sommigen van hen vormen vandaag de dag het landschap van de mondiale cinema: Lucrecia Martel, Nadav Lapid, Nadine Labaki, Michel Franco, László Nemes en Lukas Dhont, om er maar een paar te noemen.

« Ik hoop tijdens de residentie wat focus te vinden terwijl ik geniet van de collectieve energie van al deze getalenteerde filmmakers die zich in een vergelijkbare fase van hun carrière bevinden. Ik kijk er vooral naar uit om met hen verschillende praktijken van filmmaken te bespreken, terwijl ik langzaamaan mijn eigen filmische universum opbouw. » – Meltse Van Coillie

In het historische 9e arrondissement van Parijs zullen nieuwe bewoners profiteren van persoonlijke ondersteuning voor hun script en een collectief programma van ontmoetingen met regisseurs, professionals en vertegenwoordigers van filminstellingen.

Tijdens het festival worden de deelnemers van de twee sessies van het jaar (van 1 oktober tot 15 februari en van 15 maart tot 31 juli), in totaal twaalf regisseurs, uitgenodigd naar Cannes om hun scenario voor te stellen aan professionals uit de industrie en zo de beste kans te krijgen kansen om hun projecten werkelijkheid te zien worden.

MELTSE VAN COILLIE © Harm Dens – DIANA CAM VAN NGUYEN © David Tichacek – ZHAO HAO © Yeo Seung Jin – GESSICA GÉNÉUS © Jean Marie Gigon – ANDREA SLAVIČEK © Nina Duredevic – ASMAE EL MOUDIR © Ammar Abd Rabbo

Meltse Van Coillie, geboren in 1992, is een Belgische regisseur met een achtergrond in het maken van documentaires. In 2018 studeerde ze af aan KASK, School of Arts in Gent met de hybride film Elephantfish. De film werd vertoond op tal van internationale filmfestivals en kreeg een Wildcard van het Vlaams Filmfonds.

Het toegekende productiebudget resulteerde in een tweede korte film, Zonder Meer, die in 2021 zijn internationale première beleefde op de Berlinale. Daarna reisde hij door het internationale festivalcircuit en ontving hij vele prijzen, waaronder de Grand Prix op Encounters. In co-regie met Harm Dens maakte ze in 2022 een derde korte film genaamd Nocturnus, opgenomen tijdens de poolnacht in Groenland. Ze schrijft momenteel haar eerste speelfilm: Torpor.

Wij interviewden haar vorig jaar op Film Fest Gent, toen Nocturnus geselecteerd was voor de International Short Film Competition daar:

Check Also

Ontdek ‘Voices of Liberation’ van Koen Mortier!

Al sinds maart 13 maart 2024 loopt ‘Skunk’ van Koen Mortier bij ons in de …