Matthias Schoenaerts, Olivier Gourmet en Yolande Moreau op het Filmfestival van Venetië

FreresEnnemisGeen filmseizoen gaat er voorbij dat Matthias Schoenaerts niet opdaagt op het ene of andere grote festival.  We hadden hem verwacht in Venetië met ‘Radegund’ van Terrence Malick of met ‘Kursk’ van Thomas Vinterberg, maar dat zijn twee films waarop we nog moeten wachten.  Hij is wel te zien in de Franse film ‘Frères ennemis’. Ook de befaamde Franstalige Belgen Olivier Gourmet en Yolande Moreau zullen te bewonderen zijn in Franse films die de Officiële Selectie in Venetië haalden. 

Matthias Schoenaerts in ‘Frères ennemis’

Matthias Schoenaerts deelt het scherm met Reda Kateb in deze thriller van David Oelhoffen, die de lotgevallen volgt van Manuel en Driss. Zij zijn samen opgegroeid en waren onafscheidelijk in hun jonge jaren, maar nu staan ze regelrecht tegenover elkaar en kunnen ze elkaars bloed wel drinken.  Manuel staat aan het hoofd van een drugsbende, terwijl Driss politierechercheur is geworden. Maar wanneer een grote deal van Manuel misloopt, worden de oude vrienden weer met elkaar geconfronteerd en beseffen ze dat ze elkaars hulp nodig hebben om te overleven. De film is gecoproduceerd door het Belgische Versus Production en de Belgische actrice Astrid Whettnall maakt ook deel uit van de cast. Oelhoffen maakte in 2013 het prachtige ‘Loin des hommes’, ook al met Reda Kateb en Viggo Mortensen, een film die ook al in Venetië in première ging. Begin oktober komt ‘Frères ennemis’ uit in Frankrijk.

Olivier Gourmet in ‘Un peuple et son roi’

Olivier Gourmet vindt in ‘Un peuple et son roi’ de regisseur terug die hem eerder liet schitteren in ‘L’Exercice de l’Etat’. Ook regisseur Pierre Schoeller kon rekenen op een Belgische coproducent: Les Films du Fleuve, de productiemaatschappij van de gebroeders Dardenne, die natuurlijk ook altijd graag met Gourmet werken. De film van Schoeller vertelt het verhaal van de Franse revolutie en het ontstaan van de republiek. Naast Gourmet maken onder meer Laurent Lafitte, Louis Garrel, Denis Lavant en Adèle Haenel deel uit van de cast. De film wordt ‘Buiten competitie’ vertoond en komt uit in Frankrijk op 26 september.

Yolande Moreau in ‘Les estivants’

Zelf kijken we vooral uit naar Yolande Moreau in ‘Cleo’ van Eva Cools, maar voorlopig moeten we het stellen met Yolande Moreau in ‘Les estivants’ van actrice Valeria Bruni Tedeschi.  ‘Les estivants’ is niet de eerste film die Bruni Tedeschi regisseert. Al dateert haar vorige al van 2013. Met ‘Un château en Italie’ haalde ze toen het Festival van Cannes. In haar nieuwste staat ze zelf ook voor de camera. Naast Yolande Moreau en Pierre Arditi en Noémie Lvovsky, die samen met de regisseuse het script schreef.  Dat gaat over ene Anna, een filmregisseuse die net gescheiden is, en samen met haar dochter neerstrijkt op een groot en prachtig domein aan de Côte d’Azur, waar ze onder familie, vrienden en bedienden wil bekomen van haar stukgelopen relatie. En tegelijk hoopt ze er het scenario voor haar nieuwste film te schrijven. Maar dat blijkt niet eenvoudig te zijn. Ook deze film wordt ‘buiten competitie’ vertoond in Venetië. De Franse release is voorzien voor eind december.

Zie ook: 

Check Also

JEF festival krijgt een total make-over!

JEF festival heet vanaf nu Jeugdfilmfestival Antwerpen en komt met een nieuwe huisstijl, campagnebeeld én …