Marijke Pinoy over de relevantie van ‘Problemski Hotel’

Stel je maar eens voor dat je ergens geboren wordt waar je moet vluchten en dat je gedwongen moet om alles achter te laten, je identiteit, alles… Gewoon een flard uit het betoog van Marijke Pinoy.  Zij speelt een lerares in het asielcentrum waar ‘Problemski Hotel’ zich afspeelt, de eerste lange fictiefilm van documentairemaker Manu Riche.

We hadden een gesprek met Marijke Pinoy over (klik op de items om haar reacties te bekijken)

de relevantie van de film

haar woede om zoveel onverschilligheid

de taal die ze spreekt in de film

neen, ‘Problemski Hotel’ is niet boodschapperig

wie is Manu Riche?

waarom film zo’n verrijkende ervaring is

haar ambitie om meer films te maken

 

Manu Riche maakt met de verfilming van de roman ‘Problemski Hotel’ van Dimitri Verhulst de overstap van documentaire naar fictie. Hij doet dat met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, het Nederlands Film Fonds, de Franstalige Gemeenschap, Telenet, Canvas en de KVS. Manu kan rekenen op DOP Renaat Lambeets (‘Any Way the Wind Blows’), art director Igor Gabriels (de vaste art director van de broers Dardenne) en costumière Anne-Catherine Kunz (bekend van Anne Teresa De Keersmaeker).

De hoofdcast bestaat uit enkele jonge, nieuwe gezichten: Tarek Halaby, acteur en danser bij Anne Teresa De Keersmaeker, Evgenia Brendes, actrice bij Toneelgroep Amsterdam, en Gökhan Girginol, acteur en regisseur bij de KVS. Daarnaast spelen ook gevestigde waarden als Josse De Pauw en Marijke Pinoy mee.

Dimitri Verhulst vergaarde in 2006 algemene bekendheid en lof voor ‘De helaasheid der dingen’, enkele jaren later eveneens zeer succesvol verfilmd door Felix van Groeningen. Maar Verhulsts eerste doorbraak, zowel in België als internationaal, kwam er in 2003 met ‘Problemski Hotel’. De verfilming van deze roman ligt Verhulst zeer na aan het hart. Hij was dan ook betrokken bij het scenario en schreef de Nederlandstalige dialogen.

Check Also

The Last Front onthult trailer!

The Last Front, het pakkende speelfilmdebuut van Julien Hayet-Kerknawi, lanceert vandaag de officiële trailer. Het …