‘Marching in the Dark’ en ‘Drawing a Line’ naar Hot Docs!

Het internationale documentairefestival Hot Docs in Toronto heeft zijn programma bekendgemaakt voor de aankomende editie (25 april-5 mei). Twee Vlaamse documentaires zijn geselecteerd: ‘Marching in the Dark’ van Kinshuk Surjan en ‘Drawing a Line’ van Sama Pana, beide geproduceerd door Clin d’oeil Films. Daarnaast zijn ook twee coproducties met Vlaanderen uitgenodigd.

‘Marching in the Dark’

‘Marching in the Dark’ ging vorige week in wereldpremière op CPH:DOX, waar de film een speciale vermelding kreeg in de HUMAN:RIGHTS-competitie. Op Hot Docs zal de documentaire zijn Noord-Amerikaanse première beleven in de World Showcase-sectie. Het is de eerste lange documentaire van Kinshuk Surjan, die in 2017 een VAF Wildcard won met zijn DocNomads-afstudeerproject ‘De Flandrien’.

In ‘Marching in the Dark’ keert de van oorsprong Indiaase filmmaker terug naar zijn geboorteland. Tegen de achtergrond van het stijgende zelfmoordaantal onder boeren in India vindt Sanjeevani, een jonge boerenweduwe, kracht, vreugde en gezelschap in een groep sterke vrouwen die net zoals zij hun man verloren aan zelfmoord. Tijdens sessies met een plaatselijke psycholoog vindt ze de moed om haar verdriet te overwinnen, sociale taboes te doorbreken en te streven naar financiële onafhankelijkheid en een betere toekomst voor haar kinderen.

Terwijl nieuwe zelfmoorden haar gemeenschap teisteren en haar vastberadenheid op de proef stellen, vindt Sanjeevani heling in het confronteren van haar verdriet en het helpen van andere boerinnen zoals zij in een sterk patriarchale samenleving.

‘Marching in the Dark’ is een Belgisch-Nederlands-Indiaase coproductie. Producenten zijn Evelien De Graef en Hanne Phlypo voor Clin d’oeil Films, in coproductie met SNG Film en NoCut Film Collective. Het Zwitsers-Franse salesagentschap Lightdox vertegenwoordigt de internationale rechten op de film.

‘Drawing a Line’

‘Drawing a Line’ is onderdeel van de zesdelige documentairereeks ‘Draw for Change!’ van Clin d’oeil Films, een internationale coproductie van showrunners Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe. Elke episode van ‘Draw for Change!’ zoomt in op een vrouwelijke cartooniste ergens in de wereld en neemt ons mee op ontdekking door haar land en haar tekeningen, om zo een blik te openen op enkele van de meest prangende problemen waar vrouwen vandaag mee geconfronteerd worden.

In ‘Drawing a Line’ van regisseur Sama Pana volgen we de Indiaase Rachita Taneja, beeldend kunstenaar achter Sanitary Panels, een webcomic die bekendstaat voor zijn onverschrokken sociaal-politiek commentaar. In een klimaat van toenemende polarisatie en censuur wordt Rachita geconfronteerd met een strafrechtelijke procedure voor ‘minachting van het Hooggerechtshof’. Ze is en blijft vastberaden haar waarheid vertolken en komt op voor vrije meningsuiting.

Episodes van ‘Draw for Change!’ waren eerder te zien op Visions du Réel in Zwitserland en op het Franse Canneséries, waar de makers werden bekroond met de Prijs voor de Beste Documentaireserie. De serie wordt momenteel uitgezonden op VRT Canvas.

Draw for Change! is een productie van Clin d’oeil Films, in coproductie met Point du Jour/Les films du balibari, a_BAHN en Ma.ja.de. De internationale rechten worden vertegenwoordigd door Autlook Film Sales.

Coproducties met Vlaanderen

Twee coproducties met Vlaanderen staan op het programma van Hot Docs: ‘Liefjes‘ van Anneke de Lind van Wijngaarden en Natalie Bruijns, een Nederlands-Belgische coming-of-age-documentaire met Storyhouse als Vlaamse partner, en ‘Tongo Saa’ (‘Rising Up At Night’) van Nelson Makengo, een creatieve documentaire die gecoproduceerd werd door Auguste Orts. ‘Tongo Saa’ (‘Rising Up At Night’) ging in wereldpremière op de afgelopen editie van de Berlinale en is binnenkort ook te zien op het Zwitserse Visions du Réel.

‘Marching in the Dark’, ‘Liefjes’ en ‘Tongo Saa’ (‘Rising Up At Night’) kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds. ‘Drawing a Line’ kon als onderdeel van documentaireserie ‘Draw for Change!’ rekenen op de steun van het VAF/Mediafonds.

Check Also

Openingsfilm BRIFF bekend!

De eerste langspeelfilm geregisseerd door Laetitia Dosch, ‘Le procès du chien’, opent op 25 juni …