Marc Punt zet recht wat (volgens hem) krom was : De Kampioenen scoren wel.

Eerder gaven we hier al mee dat ook de derde langspeler van ‘FC De Kampioenen’ het geweldig goed doet in de bioscopen, maar ander media hadden daar hun twijfels over. In De Standaard verscheen gisteren een artikel van Jeroen Struys met als titel: ‘De Kampioenen’ scoren, maar toch minder dan vroeger’ .  Een artikel waar de distributeur van de film zich zwaar aan stoorde omdat er volgens hem nogal wat onwaarheden en fouten in stonden. En dus stuurde hij deze rechtzetting de wereld in. 

Het punt dat Struys graag – maar gelukkig onterecht – wil maken is dat ook ‘FC De Kampioenen 3 Forever’  fors deelt in de algehele malaise die de Vlaamse film trof in 2017.

Om dat te bewijzen vergelijkt hij het bezoekersaantal, vermeld in ons persbericht van 1 januari jl. (nl. 309.000 betalende bezoekers na 12 dagen in release), met het bezoekersaantal van ‘FC De Kampioenen 1’ na 18 dagen in de bioscoop.(volgens Struys 500.000, maar in werkelijkheid waren het er 487.000).

De conclusie van Struys is dan heel kort door de bocht dat FCDK 3′ het maar liefst 40% minder goed doet dan de eerste Kampioenenfilm uit 2013.

Of het hier gaat om domheid dan wel om kwaaie wil, laat ik alsnog in het midden.

De eerste Kampioenenfilm die uitging op 18 december 2013 zat 12 dagen na de release aan welgeteld 343.515 betalende toeschouwers ofwel slechts 10% meer dan FCDK 3.

Na twee weken in release is de vergelijking inmiddels als volgt:

FCDK 1: 384.603 betalende toeschouwers  tegenover

FCDK 3: 352.561 betalende toeschouwers ofwel een verschil van amper 8.3%

Gezien het bioscoopbezoek in België (dus dat voor alle films) de laatste 4 jaar naargelang de bron met zo’n 10 à 12% is gedaald, is er maar 1 eerlijke en correcte conclusie mogelijk:

‘FCDK 3’ doet het zelfs in vergelijking met FCDK 1 ronduit uitstekend en gaat ongetwijfeld over enkele weken ook de kaap van de 500.000 betalende toeschouwers vlot voorbij.

Ik meldde in mijn persbericht ook enthousiast dat ‘FCDK 3’ het met zijn bezoekersaantallen in Vlaanderen de laatste dagen (dus op 30 en 31 december 2017) zelfs beter deed dan ‘Star Wars –The Last Jedi’ die in heel België vertoond wordt. En ongeacht de niets ter zake doende commentaar van Struys hierover, is deze melding volledig correct en door de cijfers gestaafd. We zijn hier overigens behoorlijk fier over.

Tenslotte (en terzijde) citeert Struys Independent Films ook nog eens onjuist als ‘de producent’ van FC De Kampioenen 3.

Independent Films is de distributeur van de film. Van een filmrecensent van DS zou je toch mogen verwachten dat het verschil tussen beide functies hem bekend is.

Ik verwacht van u uiteraard geen grote aandacht voor deze rechtzetting, maar wil er enkel mee voorkomen dat u in een moment van onoplettendheid dit soort foute berichtgeving zou overnemen in uw publicatie.

Happy New Year!

 

Namens Independent Films, de distributiemaatschappij van FC De Kampioenen 3

Marc PUNT

 

Tot zover de mededeling van Punt.  Benieuwd of Jeroen Struys het daar bij laat.

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …