Manu Riche over ‘Problemski Hotel’

Vanaf vandaag speelt ‘Problemski Hotel’ in de bioscopen, een verfilming van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst, van wie eerder de roman ‘De helaasheid der dingen’ voor het grote scherm werd bewerkt. Regisseur was toen Felix van Groeningen.  Nu is Manu Riche de maker.  ‘Problemski Hotel’ is voor Riche zijn eerste fictiefilm. Hoe rijk zijn naam ook klinkt, het gaat vooral over arme mensen.  Mensen die niets hebben, die niets meer hebben, die zich bevinden in een oord dat ‘nergens’ kan genoemd worden en die ook nergens naartoe gaan.

 

De hoofdcast bestaat uit enkele jonge, nieuwe gezichten: Tarek Halaby, acteur en danser bij Anne Teresa De Keersmaeker, Evgenia Brendes, actrice bij Toneelgroep Amsterdam, en Gökhan Girginol, acteur en regisseur bij de KVS.

Dimitri Verhulst vergaarde in 2006 algemene bekendheid en lof voor ‘De helaasheid der dingen’, enkele jaren later eveneens zeer succesvol verfilmd door Felix van Groeningen. Maar Verhulsts eerste doorbraak, zowel in België als internationaal, kwam er in 2003 met ‘Problemski Hotel’. De verfilming van deze roman ligt Verhulst zeer na aan het hart. Hij was dan ook betrokken bij het scenario en schreef de Nederlandstalige dialogen.

Synopsis

‘Problemski Hotel’ is het aangrijpende liefdesverhaal van Bipul en Lidia.

Niemand weet waar Bipul vandaan komt, ook hijzelf niet. Samen met andere lotgenoten zit Bipul vast in het Problemski Hotel. Hij heeft zich neergelegd bij zijn situatie, tot Lidia op een dag binnen wandelt. Haar komst maakt iets in hem los, doet hem weer aan een betere toekomst denken. Eerst is hij voorzichtig, maar steeds luider klinkt de lokroep om met haar een nieuw leven te beginnen. Een verhaal over hoop vinden in de wanhoop.

BEKIJK HIER HET INTERVIEW MET MANU RICHE

Klik op de items en in de filmpjes die u te zien krijgt, legt Manu Riche het u zelf uit

Manu Riche en de toon van Dimitri Verhulst 

Manu Riche en de betrokkenheid van Dimitri Verhulst

Manu Riche over zijn cast

De pitch van Manu Riche 

Manu Riche over draaien in één ruimte

Manu Riche ziet ook een beetje ‘Helaasheid der dingen’ in zijn film

Manu Riche en zijn plan

Manu Riche heeft geen tragedie gemaakt, maar ook geen komedie

Manu Riche vertelt waarom hij fictie wou doen

Manu Riche houdt zich helemaal niet aan het boek

Manu Riche hanteert zelfde methode als bij documentaire

‘Problemski Hotel’  wordt verdeeld door Lumière. De film is een productie van Cassette for timescapes in samenwerking met Thank You & Good Night productions en het Nederlandse productiehuis Volya Films.

De film kreeg steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, het Nederlands Film Fonds, de Franstalige Gemeenschap, Telenet, Canvas en de KVS. Manu Riche kon verder rekenen op DOP Renaat Lambeets (‘Any Way the Wind Blows’), art director Igor Gabriels (de vaste art director van de broers Dardenne) en costumière Anne-Catherine Kunz (bekend van Anne Teresa De Keersmaeker).

Zie ook : 

Interview Marijke Pinoy over ‘Problemski Hotel’

 

Check Also

De nieuwe documentaire van Johan Grimonprez naar Sundance!

Soundtrack to a Coup d’Etat, de nieuwe documentaire van Johan Grimonprez, is geselecteerd voor de …