(foto KVdm - Cinevox)

Lukas Dhont en Dirk Impens maken zich op voor de Oscars

Gisteren hielden Lukas Dhont en Dirk Impens audiëntie in de kantoren van het VAF, kort nadat de jury die zich uitspreekt over de Belgische Oscarinzending beslist had dat ‘Girl’ ons land zal vertegenwoordigen.  Dat betekent nog niet dat die Oscarnominatie al binnen is.  Lang nog niet. Vorig jaar stuurden 92 landen een film insturen voor de Oscar voor de Beste Buitenlandse Film. Alle kandidaturen moeten ten laatste op 1 oktober ingediend zijn.  Tien weken later, ongeveer halverwege december worden een lijst van 9 films geselecteerd. En bij de bekendmaking van de nominaties, in januari, gaat het nog om 5 genomineerde films. Uit die 5 komt dan de toekomstige winnaar van de Oscar.  Nog een hele weg te gaan dus voor Lukas Dhont en zijn ‘Girl’.  Wij spraken met hem en zijn producer Dirk Impens.

Als ‘Girl’ genomineerd wordt, dan is dat na ‘Daens’ en ‘The Broken Circle Breakdown’ de derde film van producer Dirk Impens die genomineerd wordt. (foto KVdm – Cinevox)

Eerst en vooral moet ervoor gezorgd worden dat genoeg leden van het  Academy Foreign-Language Comittee de film zien. Want niet alle leden zien alle 90 films.  Wie zich kandidaat stelt om deel uit te maken van dat comité dat de buitenlandse films beoordeelt, engageert zich om 15 films te zien. Die 15 moeten bekeken worden op groot scherm. En dat terwijl veel van die films nooit in Amerika zijn uitgekomen en vaak ook helemaal geen Amerikaanse release krijgen. Dat is ook geen vereiste. Buitenlandse films die willen meedingen moeten 7 dagen op een groot scherm in eigen land gespeeld hebben om voor deelname in aanmerking te komen. En dus worden er speciale screenings georganiseerd voor de Academy Members. Maar veel van die members zijn oude knarren en verplaatsen zich niet.

De Amerikaanse verdeler is Netflix

‘Girl’ wordt in Amerika verdeeld door Netflix.  Een kapitaalkrachtige sponsor, maar ook een streaming-platform. En de bioscoopgroepen zien de Netflixen en Amazons van deze wereld niet graag komen. Terwijl die streaming-platformen net hun liefde voor film dolgraag in die verf zouden zetten met enkele prestigieuze trofeeën. Het feit dat ‘Girl’ meedingt naar een Oscar betekent ook dat de film eerst op groot scherm moet getoond worden in Amerika. Want films die eerst op tv getoond worden of via het internet verspreid worden, voor ze op het grote scherm komen, worden gediskwalificeerd. En dus zal ‘Girl’ eerst op het grote scherm vertoond worden in New York en Los Angeles, voor de film er op Netflix wordt aangeboden.

Wij hadden vrijdag in de kantoren van het VAF een gesprek met Lukas Dhont en zijn producer Dirk Impens.

 

Zie ook:

‘Girl’ zoals te hopen en te verwachten was Belgische inzending voor de Oscars

‘Girl’ nu ook naar Toronto

‘Girl’ op shortlist European Film Awards

‘Girl’ naar San Sebastian

Bekijk hier de trailer van ‘Girl’

Lukas Dhont wint de Camera d’Or met ‘Girl’

‘Girl’ genomineerd voor de Lux Prijs

‘Girl’ opent het Film Fest Gent

Victor Polster beste acteur

Victor Polster wint nu ook in Odessa

‘Girl’ wint ‘Gouden Toren’ voor beste film

Queer Palm voor ‘Girl’

Fipresci Prijs voor ‘Girl’

Dirk Impens over het belang van Cannes

Dirk Impens voor de derde keer naar Cannes

‘Girl’ in het bioscoopjournaal

Iedereen wilde Lukas in Cannes

Lukas Dhont zit helemaal op schema

Lukas Dhont over Frank van den Eeden

Lukas Dhont over Dirk Impens

Lukas Dhont strikt Sidi Larbi Cherkaoui

Lukas Dhont maakt films om mensen te begrijpen

Lukas Dhont wil zijn film op groot scherm zien

Lukas Dhont over de casting van ‘Girl’

Lukas Dhont draait in augustus zijn eerste langspeler en kijkt er naar uit

Lukas Dhont en zijn overpeinzingen bij de overgang

Lukas Dhont over ‘L’infini’

Lukas Dhont over Pierre Drouot en zijn opvolger

(foto KVdm – Cinevox)

Check Also

Jessica Woodworth over LUKA!

Woensdag 13 september verschijnt LUKA, geschreven en geregisseerd door Jessica Woodworth, de winnares van de Leeuw …