Lucas Van den Eynde over zijn rol in Cruise Control!

Dinsdag zou Cruise Control, in aanwezigheid van cast & crew, als eerste Vlaamse film na de lockdown in première gaan. Het feest viel helaas door corona in het water, maar dat maakt hoofdrolspeler Lucas Van den Eynde niet minder enthousiast.

Het was één groot feest om het te draaien! Het is nu heel moeilijk om daar afstand van te nemen, dus ik ben heel benieuwd wat de mensen ervan vinden. Het is niet zomaar een verhaaltje van A tot Z, maar dat van regisseur en producent Rudi Van Den Bossche. Die heeft zich gebaseerd op feiten die hij in zijn filmcarrière heeft meegemaakt.

Ik speel Serge Gabriëls, een filmregisseur die in het begin van zijn carrière veel ambitie had. Door omstandigheden maakt hij nu tweederangs ‘Soft porno’ en ‘Tiroler seksfilmpjes’, een beetje vergane glorie dus.

Op een dag krijgt hij telefoon uit Griekenland, met de vraag of hij er toeristische filmpjes wil komen maken voor de boten die de eilanden verbinden. Daar is blijkbaar een gigantisch budget aan verbonden, waardoor hij denkt: “Met dat geld kan ik daar ook ineens een film draaien”.

Serge wil de ultieme liefdesfilm maken en laat zich daarvoor inspireren door Wat doen we met de liefde?, een oude Vlaamse film waar zijn ouders elkaar op de set ontmoet hebben. Ondertussen ontstaat er ook een liefdesverhaal tussen hem en een vrouw, gespeeld door Hilde Heijnen.

Zijn goede boezemvriend en tevens ook de producer van die film, gespeeld door Dirk Roofthooft, wil gaan voor een film van niveau. Maar hij is natuurlijk ook producer en bijt elke euro in twee. Ze verzamelen een filmploeg die met haken en ogen aan mekaar hangt, een bont allegaartje, en dan gebeuren er allerlei gekke dingen…

Het zijn onwaarschijnlijke toestanden die, doorspekt met fictie, grotendeels echt gebeurd blijken te zijn. En wij hebben geprobeerd om zo goed mogelijk mee te gaan in de krankzinnigheid van Rudi’s ideeën, zoals enkele knipogen naar bestaande filmfragmenten. Het is een heel eigenzinnige film, vol speciale wendingen.

We hadden soms vragen bij de haalbaarheid van bepaalde dingen, maar er was een onvoorwaardelijke liefde voor Rudi Van Den Bossche. Rudi is een mooie en integere mens die zijn verhaal wou vertellen, en dat is het kindje dat nu gemaakt is.

Het was niet simpel, want we hebben moeten roeien met de riemen die we hadden. Rudi heeft er alles aan gedaan om een budget bij mekaar te krijgen, maar dat was niet evident omdat het VAF niet meedeed. Hij heeft wel nog wat Tax Shelter kunnen vergaren.

Het is natuurlijk niet echt de uitgelezen moment om een film in première te laten gaan. Ook op vlak van theater is alles een beetje afgeblazen. Ik ga met Tom Van Dyck een productie doen en we hopen dat corona tegen eind januari wat wegebt, anders zal het ‘nougatbollen’ zijn. En dat doet pijn natuurlijk.

En ook op filmsets is het niet altijd ideaal. Ik ben nu aan het draaien voor een VTM-reeks, maar op voorzichtige wijze. We hebben een soort ‘circle of trust’ met een aantal mensen waar je wat intiemer mee mag spelen, maar dat blijft ook bij eens omhelzen of eens een handje vastpakken. Je moet nu niet de grote fysieke liefdesscènes gaan spelen, want dat is gewoon ‘not done’. Voor de acteurs is enkel de repetitie met mondmasker, maar de crew draagt het heel de dag. Ik ben wel heel blij dat ik kan gaan werken en wat inkomen heb, de rest is afwachten.

Naast Lucas Van den Eynde zijn er ook rollen voor o.a. Herbert Flack, Gene Bervoets, Hilde Heijnen, Charlotte Anne Bongaerts, Dirk Roofthooft en Elke Van Mello.

Cruise Control is vanaf 5 augustus te zien in de bioscoop.

 

Check Also

Sahim Omar Kalifa over Iraq’s Invisible Beauty!

Sahim Omar Kalifa maakte een uniek portrek over de befaamde Iraakse fotograaf Latif Al Ani. Dat …