Lisa, Clara en Léon Spilliaert op Courtisane!

Courtisane festival 2023 gaat weer bijna van start in Gent. Eén van de Belgische namen op het programma is Lisa Spilliaert. 

Op Courtisane ligt de focus op film en audiovisuele kunst, waar de relaties tussen beeld en wereld, esthetiek en politiek, experiment en engagement worden verkend. De kortfilms van Lisa Spilliaert passen daar perfect bij. Hotel Red Shoes (2013) en Spilliaert (2022) worden vertoond op 30 maart in de Minardschouwburg te Gent. De film werd eerder ook al vertoont tijdens de kortfilmcomptitie op Filmfestival Oostende.

In haar kortfilm Spilliaert gaat Lisa op zoek naar een antwoord op de vraag of ze verwant is met kunstenaar Léon Spilliaert (1881-1946). Hij was één van de voornaamste Belgische schilders en focuste vooral op de interpretatie van de wereld rondom zich heen.

We deden een kort interviewtje met de Japans-Belgische filmmaakster:

Cinevox: Je gaat de zoektocht aan om te weten komen of je familie bent van Léon Spilliaert, hoe belangrijk was het voor jou om antwoorden te vinden?

Lisa: Het antwoord had ik al in 2015 en dat was het vertrekpunt. Het antwoord op zich in de film is … De zoektocht is belangrijker dan het antwoord zelf. Want het resultaat wordt eigenlijk op heel subtiele manier gegeven.  Het gaat meer over het proces, de absurditeit van iets te projecteren op je bloed en bloedverwant.

Cinevox: Hoe vaak kreeg je al de vraag of je familie bent van Léon?

Lisa: Heel vaak! Maar dat komt omdat ik kunsthumaniora in Brugge heb gedaan en in die context wordt die vraag nog extra veel gesteld, denk ik. En nog steeds, als ik zeg “Mijn naam is Lisa Spilliaert” dan is de reactie altijd “Oooh!“… en nu kan ik zeggen: daarvoor moet je naar de film kijken en ben ik ervan verlost om steeds te moeten antwoorden!

Cinevox: Tijdens de film zien en horen we je rappen. Hoe kwam je daarbij?

Lisa: Dat was eerlijk gezegd intuïtie. Ik denk dat het een manier was om mij als personage te transformeren. Ik zet een fanatiek genealoog-personage neer. Ik wou me wat ontpoppen in dat personage om die vertelling te doen; een fanatiek persoon die gelooft dat ze voorbestemd is als kunstenaar. Dat wou ik brengen in de raptekst en dat schetst ook de thematiek: absurditeit en schoonheid.

Cinevox: Wat vind je zelf van Léon Spilliaerts werk?

Lisa: Ik vind het fantastisch. Ik ben blij dat zijn werken door de film op een groot doek komen. Dan ontdek je dingen en details die je in het echt niet zou zien, en zo ontdek je ook zijn minder bekende werk. De werken die ik koos om te tonen ik mijn film, dat heb ik puur op gevoel gedaan. De duizeling komt er wel in voor, maar ik laat ook veel van de minder bekende werken zien.

Hotel Red Shoes was de eerste samenwerking tussen de zussen Lisa en Clara Spilliaert en functioneert als een dubbele overgang. Enerzijds een culturele heroriëntatie van Japan naar België en anderzijds een transitie van kind naar adolescent, met referenties aan de opkomst van seksueel bewustzijn. In 2023 vieren we de 10de verjaardag van dit werk als een cruciaal punt op het artistieke pad van beide zussen.

De Spilliaert zusjes zijn niet de enige verwante makers wiens werkt te zien is op het Courtisane festival. In de selectie is ook het werk van zus en broer Fairuz en El Moïz Ghammam te zien. Samen maakte ze kortfilm Oumoum (2017) over een boodschap naar hun grootmoeder. Fairuz’s cultuur (2022) wordt ook vertoond.

Verder zijn er ook nog Belgische films te zien van Chantal AkermanAndré Colinet, Aurélie Nyirabikali Lierman, Jorn Plucieniczak, Eva Giolo en Hannes Verhoustraete. Hun films behoren de selectie binnen het festival. Deze bevat 20 programma’s, bestaande uit korte films en langspeelfilms, recent en herontdekt werk. Het is een dialoog tussen kunstenaars en filmmakers die zich bewegen door het uitgestrekte landschap.

Het Courtisane festival wordt geopend met het recent gerestaureerde The Man Who Envied Women (1985) van Yvonne Rainer op woensdag 29 maart in Minard.

Tickets voor de vertoningen van Hotel Red Shoes en Spilliaert vind je hier. Courtisane festival loopt van 29 maart tot 2 april.

Check Also

Nieuwe huisstijl voor Film Fest Gent!

België’s grootste internationale filmfestival zal in oktober 2023 haar 50e verjaardag vieren. Bij een nieuw …