Leonardo van Dijl en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

De aflossing van de wacht komt tegenwoordig veel sneller, doordat er altijd maar weer nieuwe talenten aankomen. En de VAF Wildcards zijn heden ten dage zowat tickets op een gegarandeerde toekomst in de filmbranche.  Wie ook zo’n exemplaar op zak heeft is deze Leonardo van Dijl.  Een trofee die hij aan zijn kortfilm ‘Umpire’ overhield.  En ook de film daarvoor, ‘Get Ripped’ was al zo’n opvallend en gevierd kijkstuk.  Een man met een toekomst dus en aan zo iemand kan je al eens vragen om vooruit te kijken… En eventjes achteruit ook.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

 

Voor mij was het een fantastisch jaar. In België werd ‘Umpire’ na Film Fest Gent en Leuven Kort ook vertoond op het Brussels Short Film Festival, Brussels Film Festival, Theater aan Zee, Filmfestival van Oostende & Filmfestival van Namur. Verder kreeg de film na de wereldpremière op het filmfestival van Locarno ook veel internationale aandacht. Het was echt een spektakel om zo’ n filmfestival eens van achter de schermen te mogen meemaken. Maar het meest speciale filmmoment dit jaar was toch wel toen ik op het filmfestival van San Sebastian een Special Mention in ontvangst mocht nemen en op het galafeest door Esther Garcia (de producente van Almodovar zijn films) gecomplimenteerd werd met m’ n film. Ik vertelde haar in heel gebrekkig Spaans dat Pedro Almodovar mijn favoriete regisseur is, waarop zij erg trots in gebrekkig Engels antwoordde: ‘ Mine Too’ .

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Ik wil nog niet te veel vertellen maar ik ben momenteel bezig aan een project waarin ik wordt bijgestaan door drie topvrouwen namelijk Fien Troch, Anouk Fortunier & Monica Stan. Klinkt toch al goed, niet ? Ik zie er ook erg naar uit om samen met Gilles Deschryver & Gilles Coulier aan mijn Wildcard te beginnen en verder mogen ze mij ook nog steeds vragen voor een aflevering van The Voice Kids te regisseren, dit had ik vorig jaar reeds vermeld, maar dit is toen waarschijnlijk niet tot bij de VTM geraakt…

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Op de eindceremonie van San Sebastian ontmoette ik daar de winnaar van de debuutprijs Maysaloun Hamoud. Haar film ‘In Between/Bar Bahar’ gaat over 3 Palestijnse meisjes die een flat delen in het hippe Tel Aviv. Op zoek naar de liefde en zichzelf, ontdekken ze hoe moeilijk het is voor jonge, geëmancipeerde Palestijnse vrouwen om hun weg te vinden in het ruimdenkende en mondaine Tel Aviv. Maysaloun wordt nu al getipt als de Arabische Lena Dunham. Ik vind het heel interessant hoe ze een situatie schetst over een meer links Israël. Ik hoop heel erg dat de film naar België komt en verder de wereld verovert. Hetzelfde hoop ik voor ‘Home’ van Fien Troch. Die film loste op het Film Fest Gent alvast elke verwachting in, en ik had er héél erg veel.

 

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Ik vond ‘Perfect Darkness’ van Maaike Neuville super, ik hou ervan hoe Maaike aan de hand van simpele verhalen, zowel technisch als narratief haar grenzen verlegd. Ik hoop erg snel op iets nieuws van haar! Verder wens ik Kenneth Mercken & Monica Stan ook veel succes toe tijdens het draaien van ‘Coureur’. Ik vond ‘ Feel sad for the bunny’ al heel erg mooi, en deze film gaat over wielrennen, dus het kan alleen maar beter worden. Riema Reybrouck die met haar communicatiebureau Post Bills elke regisseur wel ergens mee helpt en omdat ze zo’ n fijne plaatjes draaide op nieuwjaar en last but not least, is er natuurlijk ook ‘Cargo’ van Gilles Coulier. Een film waar we effectief naar kunnen gaan kijken. Ik denk niet dat onze badstad Oostende op Ensor en Spilléart na op het scherm ooit nog beter vereeuwigd zal worden (en dat allemaal gemonteerd door Tom Denoyette die ook ‘Umpire’ monteerde).

 

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Nieuwjaar is spijtig genoeg al gepasseerd, en iedereen die mij een beetje kent, weet dat Nieuwjaar m’ n favoriet feestje is. Dit jaar had ik samen met een maat een feestje gegeven in een echt volkscafé, Le Petit Lion in de Marollen dat echt fantastisch was. De allermooiste vraag dit jaar werd niet aan mij maar aan Monica Stan gevraagd wanneer Kenneth op z’ n knieën ging en haar te huwelijk vroeg. Deel te mogen zijn van de ganse orkestratie hierrond was gewoon al fantastisch!

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Op een gegeven moment ging het gerucht rond dat Matthias Schoenaerts in de taverne rondliep en effectief, hij stond aan den toog. De barmannen flipten compleet en hebben mij toen beloofd om een uurtje langer open te blijven… Ik had Matthias Schoenaerts eigenlijk moeten vragen of hij geen goesting had om naar onze volgend feestje te komen. Op 11 februari geven we (ten voordele van Cine Maximiliaan) in Le Petit Lion
een Tombola Valentines Edition. De vorige editie was alvast demax… dus bij deze, iedereen is welkom en zeker Matthias ❤ !

Zie ook : 

Anderen die onze nieuwjaarsvraagjes beantwoordden

Check Also

Baloji wint de New Voice Award in Cannes!

Augure, of Omen, van de Belgisch-Congolese filmmaker Baloji, won zojuist de ‘New Voice Prize‘ op …