Laura Vandewynckel en haar ‘Overpeinzingen bij de overgang’

Een naam die het voorbije jaar vele keren in het filmnieuws kwam, was Laura Vandewynckel.  Met een VAF Wildcard, met haar aanwezigheid op het filmfestival van Cannes en veel, veel meer.  De jongedame maakte met ‘Het Paradijs’ een stopmotion-film die de actualiteit een spiegel voorhield. Al vlug bleek dat die Laura Vandewynckel een dame was die niet alleen wist hoe een verhaal te vertellen, ze heeft gewoon zelf een verhaal. Of noem het ‘fond’, ‘content’, ‘inhoud’.  Aan zo iemand leggen we graag onze nieuwjaarsvraagjes voor.

1) Was 2015 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

2015 was voor mij, op zijn zachtst uitgedrukt, een verrassend jaar. Met mijn poppenfilm ‘Het Paradijs’ waarmee ik in september 2014 afstudeerde aan het RITCS won ik in de winter van dat jaar de VAF Wildcard Animatie, iets fijners kon ik niet dromen. In 2015 werd ik op twee bijzondere prijzen getrakteerd, de Sabamprijs op Anima en de Ensor in Oostende. Van elk buitenlands bericht getiteld “congratulations, your film has been selected” genoot ik met volle teugen, maar dat ook de filmfestivals Cannes en Toronto mij dit stuurden, vond ik buitengewoon geweldig. 2015 was voor mij dus ook een jaar van reizen, van vele bijzondere buitenlandse ontmoetingen, een kennismaking met de zakelijke en publieke kant van het filmmaken… en van een stevige duw in de rug voor mijn toekomstige filmplannen.

2) Wat zijn uw plannen voor 2016?

In 2015 heb ik een reeks boeiende jobs gedaan, oa. als props builder voor de animatiereeks ‘Rintje’ bij Beast Animation, als animator voor een documentairereeks bij Off World. Jobervaringen die alle een goeie en onontbeerlijke voorbereiding zijn op wat mij in 2016 te wachten staat: het realiseren van de wildcardfilm. De ideeën liggen klaar, de boekenstapel is half verslonden. In januari kruip ik in het potlood en start ik met experimenteren met nieuwe materialen voor poppen en decors. Van het productiehuis EZ Films krijg ik ook de unieke kans om op het Griekse eiland Sifnos een live action mix animatie kortfilm te maken.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Ongeduldig heb ik uitgekeken naar de wildcardfilm van Moon Blaisse, een geweldige persoonlijkheid die mij met haar films telkens erg raakt, zo ook met haar nieuwe kortfilm ‘Guest’ die op het IKL 2015 in première ging. Onwaarschijnlijk straf en noodzakelijk vind ik het werk van regisseur, acteur, theatermaker Thomas Bellinck, eveneens dé stem in mijn beide afstudeerfilms. Inhoudelijk visionair, een ogenopener voor elke Europese burger, een scenografische en theatrale parel vond ik zijn futuristisch museum ‘Domo De Europa Historio En Ekzilo’. Aangezien dit museum nog niet aan relevantie heeft ingeboet -het ‘project Europa’ lijkt werkelijk op een in dit fictieve museum tentoongestelde failliet af te stevenen- wordt het in verschillende Europese steden hernomen. Eveneens een must see in 2016 is de voorstelling ‘Memento Park’ die het herdenkingsmechanisme onder de loep neemt. Thomas Bellinck werkt momenteel aan een documentairereeks samen met Moon Blaisse.Karolien Raymaekers maakte dit jaar een grafisch adembenemende animatiefilm, ‘Oma’. Dit jaar verscheen het kinderboek ‘Toen de zee stil was’ met illustraties van haar hand.

4) Wie worden voor u de (Belgische) figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Volgens mij niet alleen een bijzondere actrice maar ook een filmmaakster om u tegen te zeggen: Maaike Neuville; maakte in 2013 de kortfilm ‘Sonnet 81’. Ik kijk vol verwachting uit naar haar nieuwe film. 2016? Ongetwijfeld doet Deben van Dam (maker van het straffe ‘De weg van alle vlees’) ons ook weer verbazen. Volg zeker ook het traject van actrice Lotte Diependaele. Het zijn de steengoede kortfilms van Emma de Swaef en Marc Roels die mij tot stopmotion hebben bekeerd en me de fascinatie voor het materiaalexperiment hebben meegegeven. Na ‘Oh Willy’, na ‘Otto’, na ‘het Stressmannetje’, nog nog.
Ik had de eer een klein deeltje mee te mogen bouwen aan de kinderanimatiereeks ‘Rintje’, die geproduceerd wordt door oa. A Private View en gerealiseerd door de topanimatoren/bouwers van Beast Animation. ‘Rintje’ verschijnt in 2016.
Net een jaar afgestudeerd en de getalenteerde animatoren/filmmakers Bruno Tondeur, Margot Reumont, Gwendoline Gamboa en Hippolyte Cupillard hebben hun eigen animatiestudio opgericht: Studio TABASS co.

 

Zie ook :

Nog meer mensen beantwoordden de Cinevox-vraagjes

Laura Vandewynckel met ‘Het Paradijs’ in Cannes

Laura Vandewynckel over haar schoolparcours

Laura Vandewynckel over haar festival van Cannes

Check Also

Nieuwe huisstijl voor Film Fest Gent!

België’s grootste internationale filmfestival zal in oktober 2023 haar 50e verjaardag vieren. Bij een nieuw …