Kris Dewitte en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016-2017)

Recent kon je hem nog hier en daar in beeld zien.  Ter aankondiging van de tentoonstelling ‘Amazing Women’ waarin hij foto’s toonde van opmerkelijke vrouwen die voor zijn lens waren gepasseerd.  Niet de gewoonte van Kris Dewitte om zelf voor de camera te verschijnen.  Hij is doorgaans de man die zich in stilte, zo ongemerkt mogelijk op de set verplaatst om momenten op de gevoelige plaat vast te leggen die tekenend zijn voor de film. Het spreekt zelf van ‘impressies’.  Vaak heeft hij aan één beeld genoeg om het gevoel van een film mee te geven.  Zijn impressies zijn doorgaans bestemd voor de productie  in wiens opdracht hij op een set staat. Beelden die dan toch weer in de pers belanden.  En heel vaak ook op Cinevox. En vaak werkt hij ook voor de pers.  Al is dat medium dan weer soms iets te vluchtig voor zijn beklijvende beelden.  Kris is intussen meer dan 25 jaar op sets in binnen-en buitenland actief.  Zijn faam reikt tot ver over de grenzen.  Veel acteurs en regisseurs maken graag tijd voor hem.  Omdat ze hem vertrouwen, zijn beelden vertrouwen en smaken. Hij is de still photographer van ‘Cargo’, de titel van de Vlaamse film die in zowat ieder lijstje valt.  Maar hij stond de voorbije maanden ook op de set van ‘Le jeune Karl Marx’ van Raoul Peck en ‘Pilgrimage’ van Brendan Muldowney.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet?
Ik was in Turkije voor ‘Blue Silence’ van Bülent Oztürk, werkte ook mee aan ‘Cargo’ van Gilles Coulier en ‘Occupied 2’ de Noorse serie.

De man naast Kris is ook geen onbekende : Paul Verhoeven.

2) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)
Shadow World’ van Johan Grimonprez is een top tien film voor me van 2016
‘Les Premiers, Les Derniers‘ van Bouli Lanners, ‘The King of the Belgians’ van Brosens en Woodworth en ‘Souvenir’ van Bavo Defurne.

3) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?
Gilles Coulier. Met een eerste langspeelfilm ‘Cargo’ én nieuwe tv serie ‘De Dag’.
Nabil Ben Yadir. De regisseur van ‘Dode Hoek’ met Peter Van den Begin en David Murgia.  Michael Roskam. De regisseur van ‘Le Fidèle’, opvolger voor ‘Rundskop’.

 

4) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Wanneer krijgen we de afgewerkte film ‘Emperor’ van Lee Tamahori met Adrien Brody, Rutger Hauer, Paz Vega, Bill Skarsgard, Sam Louwyck, Michael Pas, Marie Vinck te zien?

 

Zie ook : 

Anderen die onze vraagjes beantwoordden

Als je goed kijkt, vind je hem vast wel, op de set van ‘Le tout nouveau testament’, waarvoor hij ook voor dat legendarische affichebeeld zorgde van Benoît Poelvoorde.

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …