Kom hier dat ik u kus valt in de prijzen op het BRIFF!

Actrices Kyra Verreydt & Tanya Zabarylo, met de Cinevox Jury (Vincent Legros, André Pasquasy & Colette Sodoye)

De vierde editie van het Brussels International Film Festival sloot af op zaterdag 11 september. Deze uitzonderlijke avond begon met de bekendmaking van de laureaten van de drie competities: de Internationale, de Directors’ Week en de Nationale Competitie.

Actrices Kyra Verreydt en Tanya Zabarylo namen de prijs in ontvangst

De Grand Prix van de Nationale Competitie ging naar Claude Schmitz, voor zijn film Lucie perd son cheval. Kom hier dat ik u kus mocht de juryprijs in ontvangst nemen, Le coeur noir des forêts kreeg de publieksprijs.

Dit jaar was het BRIFF voor het eerst ook de gastheer van de Cinevox Award. De jury, die uit filmliefhebbers bestond, moest kiezen tussen de fictiefilms van de Nationale Competitie. We feliciteren Sabine Lubbe Bakker en Niels Van Koevorden met hun film Kom hier dat ik u kus.

De Cinevox-jury was vooral onder de indruk van de hoofdcast:

“Het acteerwerk is eerlijk, de emotie voelbaar. Actrices Olivia Landuyt en Tanya Zabarylo geven Mona een zeldzame menselijkheid. De emotionele belasting die de andere personages haar opleggen is verstikkend, de acteurs nemen ons mee door wendingen van psychologisch ongemak.

Maar ook het werk van het regisseursduo werd geprezen:

“Achter de camera nemen ze ons mee naar de grenzen van het intieme. Een geweldige film, gedragen door een gebeiteld scenario, een metronomische enscenering en de meesterlijke composities van de spelers. Dit is cinema op een hoog niveau.”

De films in Competitie streden om 13 prijzen, ter waarde van 84.000€. Ontdek ze hier allemaal.

Gedurende 11 dagen konden het publiek en professionals meedeinen op het ritme van de cinema. Het festival ging vlot van start met de avant-première van de film Serre moi fort van Mathieu Amalric. Mathieu Amalric en Arieh Worthalter vereerden ons met hun aanwezigheid op de Openingsceremonie. Het BRIFF verwelkomde eveneens Benoît Delépine voor een uitzonderlijke retrospectieve, samen met Samuel Benchetrit, Bouli Lanners, Michel Franco en een hele generatie andere, Belgische regisseurs en regisseuses. Afsluiten gebeurde met een uitzonderlijke preview van de nieuwste film van Denis Villeneuve, Dune, die gedistribueerd wordt door Warner Bros. Pictures.

Het Brussels International Film Festival telde dit jaar 14.000 toeschouwers en programmeerde 46 films, waaronder 10 films in de Internationale Competitie, 8 films in de Directors’ Week, 9 films in de Nationale Competitie en 19 films buiten Competitie. Het BRIFF omvatte ook open air screenings op de Kunstberg, een Green Planet-programma dat de grenzen opzocht, een trip naar Congo met de focus op Rumba Cinema, enz.

Het BRIFF komt volgend jaar terug voor zijn vijfde editie. Kom hier dat ik u kus loopt vanaf 17 november in de zalen.

Check Also

In gesprek met de makers van ‘Bad Bad Belgium’!

Sommige dingen leer je niet in de les geschiedenis… De reeks ‘Bad Bad Belgium’ vertelt …