Belgen in de prijzen in Tallinn!

Skunk, de vierde speelfilm van Koen Mortier, is bekroond met de Prijs van de Jeugdjury op het Tallinn Black Nights Film Festival. Dat werd zonet bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking.

In dezelfde competitie werd BIM van Tom Van Gestel bekroond met de Prijs van de Kleuterjury. In de Officiële Competitie ging de Prijs voor de Beste Originele Score naar The Magnet Man van Gust Van den Berghe.

Het Tallinn Black Nights Film Festival is het belangrijkste internationale filmfestival in de Baltische staten en een van de belangrijkste afspraken voor de internationale filmindustrie in Noord-Europa.

Skunk

De jury was enorm onder de indruk van de regie en beklijvende acteerprestaties. Ze kozen voor deze film omdat “het verhaal gaat over het leed van kinderen dat soms wordt aangedaan over de hele wereld en hun leed mogen we nooit vergeten.” zei de driekoppige jeugdjury op de prijsuitreiking.


Skunk
is gebaseerd op het gelijknamige boek van Geert Taghon over zijn jarenlange ervaringen in de forensische jeugdpsychiatrie. De film volgt Liam, een verwaarloosde tiener die opgroeit in een gezin waar drugs en geweld de hoofdrol spelen. Zijn destructieve thuis wordt al snel ingeruild voor een jeugdinstelling die tevens haar eigen regels en misbruiken heeft. Ook al vindt hij troost bij zijn begeleiders, toch blijft het verleden hem achtervolgen…

De hoofdrol in Skunk wordt gespeeld door het opkomende talent Thibaud Dooms. Belangrijke bijrollen zijn er voor Dirk Roofthooft, Boris Van Severen, Natali Broods, Colin Van Eeckhout (die met zijn band Amenra tevens de muziek verzorgde) en Sarah Vandeursen.

“Ik ben enorm blij met dit mooie begin voor ‘Skunk’. Het is een hele eer dat jongeren deze film hebben gekozen als de beste van hun competitie en ik ben dan ook enorm fier op het resultaat van de straffe cast en de hele ploeg.” aldus Koen Mortier.

Producent vanSkunk is Eurydice Gysel voor Czar Film & TV, het productiehuis dat ze samen met regisseur Koen Mortier leidt. Het Nederlandse BALDR Film is betrokken als coproducent. Net als voor Mortiers vorige film Engel stond Nicolas Karakatsanis als DOP mee op de set. Manu Van Hove deed de montage en de muziek is van de Vlaamse metalband Amenra.

De film kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, in Skunk. De internationale sales worden vertegenwoordigd door het Londense agentschap Reason8. Distributeur September Film zal de film op 28 februari België en ook in Nederland in de zalen brengen.

The Magnet Man

The Magnet Man, de vierde speelfilm van Gust Van den Berghe die in Tallinn deel uitmaakte van de Officiële Competitie, is er bekroond met de Prijs voor de Beste Originele Score voor componisten David Van Keer en Birger Embrechts.

The Magnet Man gaat over Lucien, een menselijke magneet. Alles van ijzer kleeft aan hem. Zijn huis, een kleine boerderij in het regenachtige België rond 1918, is echter geen plaats voor een kunstenaar. Als hij op een dag vast komt te zitten in een trein, sluit Lucien zich aan bij een klein circus dat door Frankrijk reist. Daar ontmoet hij Gervaise, de mooie dochter van de circusdirecteur. Samen dromen ze ervan om artiest te worden en verliefd te worden. Maar een roep uit zijn verleden lijkt luider dan de passie van zijn liefde en dromen.

De hoofdrol in The Magnet Man is voor circusartiest en acteur Danny Ronaldo, met belangrijke bijrollen voor Mieke Dobbels en Bruno Vanden Broecke.

De regie en het scenario zijn van de hand van Gust Van den Berghe. Producent is Tomas Leyers voor Minds Meet, in coproductie met het Nederlandse Lemming Film, het Luxemburgse Les Films Fauves en het in Parijs gevestigde Coproduction Office dat ook de internationale rechten van de film vertegenwoordigt.

Naast Skunk waren nog twee andere Vlaamse jeugdfilms geselecteerd in de jeugdfilmsectie Just Film: de speelfilm Zeevonk van Domien Huyghe, de openingsfilm van de Generation-competitie van de Berlinale eerder dit jaar, en de animatiefilm BIM van Tom Van Gestel.

Skunk, The Magnet Man en Zeevonk kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, in Skunk.

BIM kreeg als animatiereeks steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Check Also

Frank Lammers zondag de negenste

Frank Lammers over zijn rol in ‘Zondag de Negenste’!

Frank Lammers, die sinds ‘Undercover’ niet meer van de Vlaamse televiseschermen weg te denken valt, …