Koen Mortier verfilmt Dimitri Verhulst en Chuck Palahniuk

Het lijkt al eventjes stil rond Koen Mortier, de regisseur van ‘Ex-Drummer’ en ’22 mei’.  Maar dat is slechts schijn.  Want Mortier en zijn partner Eurydice Gysel runnen ook samen een productiehuis dat de ene keer onder de noemer Czar, de andere keer onder CCCP en nog een andere keer onder Epidemic naar buiten komt.  En dat productiehuis is zowel actief in de publicitaire wereld, produceert ook kortfilms en videoclips en treedt op als co-producent van grote internationale productiehuis.  De opnamen van ‘The White Queen’ bijvoorbeeld werden helemaal geregeld door het huis van Gysel en Mortier.  En daarnaast is Koen Mortier zelf een gevierde regisseur van allerlei pubs.  Ofwel onder zijn eigen naam of als Lionel Goldstein, een fictieve naam waarvan hij bedient wanneer hij met zijn copain Joe Vanhoutteghem achter de camera staat.  Koen heeft gelukkig ook nog plannen om zelf langspeelfilms te gaan regisseren. Tenminste, dat konden wij opmaken uit zijn antwoorden op onze nieuwjaarsvraagjes.

 

1. Er zijn in 2014 vrij veel Vlaamse films uitgekomen. Welke vond u persoonlijk de beste?

 

Voor mij was dit de eerste film die in 2013 uitkwam : ‘Kid’ van Fien Troch. Fien haar werk ademt artistieke persoonlijkheid uit.  Zij is één van die enkelingen die geen risico’s uit de weg gaat. Haar strafste film tot nog toe en ook haar samenwerking met D.O.P. Frank van den Eeden was op haar best.

 

2. Wie is voor u de Vlaamse filmfiguur van het jaar?

 

Geen twijfel mogelijk : Nico Leunen.  Hij bewijst keer op keer zijn meerwaarde voor de films waar hij aan werkt als cherry on the cake vertrok hij naar de US om daar aan een film te werken die zeker niet onopgemerkt voorbij zal gaan.

3. Waar hoopt u in 2014 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Ik vermoed dat ik dit jaar het boek ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd om tegen zichzelf te praten’ van Dimitri Verhulst ga verfilmen. En uiteraard staat mijn verfilming van Chuck Palahniuk’s ‘Haunted’ ook op het menu voor dit jaar.

4. Welke zijn de Belgische en eventueel internationale films waar u naar uitkijkt?

Belgische films waar ik naar uitkijk, zijn vooral ‘Waste Land’ van Pieter Vanhees (heeft uiteraard te maken met het feit dat ik die zelf produceerde) en de nieuwe films van Fabrice Du Welz. Ik hoop ook de nieuwe van Gaspard Noé te zien.

5. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche die we speciaal in de gaten moeten houden?

Iedereen, want ze voeren allemaal iets in hun schild.

6. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Sam Louwyck naast Monica Bellucci, dat kan alleen maar brokken of succes opleveren. Dus ik hoop van harte dat succes zijn deel zal zijn.

 

TERUG NAAR DE LIJST

Check Also

Film Fest Gent brengt muzikaal eerbetoon aan componist James Horner!

Op 17 oktober 2024 brengt Film Fest Gent een eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse componist …