Kevin Janssens in Waalse film over ‘Bende van Nijvel’

Stijn Coninx is volop bezig met de voorbereiding van ‘Niet schieten’, zijn film over de Bende van Nijvel die gebaseerd is op het boek ‘Niet schieten, dat is mijn papa’ van David Van de Steen, de man die als 9-jarig jongetje zijn ouders en zijn zus voor zijn ogen zag vermoord worden toen de Bende van Nijvel toesloeg in een Aalsters filiaal van Delhaize.  Maar Coninx is niet de enige die met een film bezig is rond dit onderwerp. Er komt ook een Franstalige Belgische film, ‘Au-dessus des lois’,  met een ronduit indrukwekkende cast waar onder meer Kevin Janssens, Tibo Vandenborre en Johan Leysen deel van uitmaken. De Waalse acteurs zijn stuk voor stuk mensen met internationale faam.

Het door Versus voorgestelde ‘Au-dessus des lois’ moet een zwarte film vol actie worden die geregisseerd zal worden door François Troukens en Jean-François Hensgens. Het project geniet de steun van Wallimages, zeg maar het Screen Flanders van Franstalig België. Olivier Gourmet (‘Le fils’, ‘Rosetta’) neemt de hoofdrol op zich in dit verhaal over een virtuoze overval met… de Bende van Nijvel die dertig jaar na datum terugkeert om de laaste getuigen het zwijgen op te leggen. De rest van de indrukwekkende cast bestaat uit : Lubna Azabal (‘Incendies’), Kevin Janssens, Bouli Lanners (‘Les premiers, les derniers’), Tibo Vandenborre, Johan Leysen, Anne Coesens (‘Illégal’) en Natacha Régnier (‘La vie rêvée des anges’).

 

Francois Troukens is een voormalige gangster die in 2006 veroordeeld werd tot 15 jaar cel voor een overval op een waardetransportwagen in Villers-la-Ville (Waals-Brabant) in 1996. François Troukens kwam vrij in 2008 met een elektronische enkelband. Hij respecteerde de voorwaarden echter niet die hij kreeg opgelegd bij zijn voorlopige vrijlating.  Zo was het hem onder meer verboden om in contact te komen met mensen met een crimineel verleden. Maar zijn excuus was dat hij die contacten nodig had voor zijn langspeelfilm.

De film van Stijn Coninx kreeg inmiddels ook ontwikkelingssteun van het VAF.  Dat wil zeggen dat de film in de derde van de vier subsidierondes zit.  Als in de laatste fase de productiesteun ook nog volgt, dan kan Coninx zoals voorzien volgend jaar draaien.  Intussen legt hij de laatste hand aan zijn script dat hij geschreven heeft samen met scenarist Rik D’Hiet, die eerder ook al verantwoordelijk was voor de scenario’s van ‘Het Goddelijke Monster’, ‘Zot van A.’ en ‘Marina’.  Zoals die laatste film van Coninx, zal ook ‘Niet schieten’ geproduceerd worden door Eyeworks.

Zie ook :

Kevin Janssens heeft nu ook een agent in Hollywood

Kevin Janssens over ‘D’Ardennen’

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …