‘Julie Zwijgt’ naar Karlovy Vary!

‘Julie zwijgt’ van Leonardo van Dijl heeft een uitnodiging op zak voor de Horizons-sectie van het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary (28 juni-6 juli). Het speelfilmdebuut van van Dijl ging in mei in wereldpremière als onderdeel van de Semaine de la Critique in Cannes en viel er maar liefst drie keer in de prijzen.

Als jonge belofte bij een tennisclub staat Julies leven volledig in het teken van sport. Wanneer de coach die haar naar de top brengt plotseling geschorst wordt, start de club een onderzoek. Alle spelers worden gevraagd om hun ervaringen te delen. Maar Julie zwijgt.

Ruth Becquart schreef samen met Leonardo van Dijl het scenario voor ‘Julie zwijgt’. Achter de schermen werkten o.a. DOP Nicolas Karakatsanis, monteur Bert Jacobs en componist Caroline Shaw mee.

Het titelpersonage wordt gespeeld door nieuwkomer en tennisspeler Tessa Van den Broeck. Belangrijke bijrollen zijn er voor Koen De Bouw, Ruth Becquart, Pierre Gervais, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron.

De productie van ‘Julie zwijgt’ is van Gilles De Schryver, Gilles Coulier, Wouter Sap en Roxanne Sarkozi voor De Wereldvrede, in coproductie met de Belgische productiemaatschappij Les Films du Fleuve van de gebroeders Dardenne en Delphine Tomson, de Zweedse productiehuizen Hobab en Film i Väst en het Frans-Amerikaanse productiehuis Blue Morning Pictures. De Japanse toptennisser Naomi Osaka is met haar productiemaatschappij Hana Kuma aan boord als executive producer.

De wereldpremière van ‘Julie zwijgt’ in Cannes werd op lof onthaald door het publiek van de Semaine de la Critique en de aanwezige filmpers. Onder andere criticus Peter Bradshaw van The Guardian gaf de film een viersterrenrecensie. De makers gingen uiteindelijk naar huis met drie prijzen: de Prix SACD, uitgereikt door de gelijknamige auteursvennootschap, de Prix Fondation Gan ter ondersteuning van de bioscooprelease in Frankrijk, en de Prix Luciole voor de beste filmposter.

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …