‘Julie Zwijgt’ geselecteerd voor Semaine de la Critique in Cannes!

‘Julie Zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, is geselecteerd voor de Semaine de la Critique, de oudste nevensectie van het Festival van Cannes. Dat maakte de festivalorganisatie zonet bekend. 

Scenarist en regisseur Leonardo van Dijl won in 2015 een VAF Wildcard met zijn eindwerk aan LUCA School of Arts. Met zijn VAF Wildcard maakte hij voor productiehuis De Wereldvrede de korte fictiefilm ‘Stephanie’, die in 2020 geselecteerd werd voor de Kortfilmcompetitie van de Officiële Selectie van het Festival van Cannes en nadien o.a. te zien was op de filmfestivals van Toronto en San Sebastian.

Net als in zijn vorige films opent Leonardo van Dijl met ‘Julie Zwijgt’ een blik op de wereld van de competitieve sport.

Als grote tennisbelofte bij een prestigieuze club staat alles in Julies leven in het teken van tennis. Wanneer de coach die haar naar de top kan brengen plotseling geschorst wordt en er een onderzoek wordt gestart, worden alle spelers van de club aangemoedigd om hun verhaal te vertellen. Maar Julie beslist te zwijgen…

Het titelpersonage in ‘Julie Zwijgt’ wordt gespeeld door nieuwkomer en tennisspeler Tessa Van den Broeck. Belangrijke bijrollen zijn er voor Koen De Bouw, Ruth Becquart, Pierre Gervais, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron.

Ruth Becquart schreef samen met Leonardo van Dijl het scenario voor de film, achter de schermen werkten o.a. DOP Nicolas Karakatsanis (‘Cruella’, ‘I Tonya’), monteur Bert Jacobs (‘Zillion’, ‘De Dag’) en componist Caroline Shaw (‘Bombshell’, ‘Fleishman Is in Trouble’) mee.

De productie is van Gilles De Schryver, Gilles Coulier, Wouter Sap en Roxanne Sarkozi voor De Wereldvrede (‘Holy Rosita’, ‘Roomies’), in coproductie met de Belgische productiemaatschappij Les Films du Fleuve van de gebroeders Dardenne en Delphine Tomson, de Zweedse productiehuizen Hobab en Film i Väst en het Frans-Amerikaanse productiehuis Blue Morning Pictures van Oscarwinnaar Florian Zeller.

‘Julie Zwijgt’ zal in Cannes in wereldpremière gaan onder de internationale titel ‘Julie Keeps Quiet’. Als debuut komt de film bovendien in aanmerking voor de Caméra d’Or, de prijs voor de beste eerste film over alle secties heen, die in 2018 werd gewonnen door Lukas Dhont met ‘Girl’.

Paradiso Films zal ‘Julie Zwijgt’ in de zalen brengen in de Benelux, de Franse distributeur is jour2fête. Het Poolse New Europe Film Sales verzorgt de internationale verkoop van de film.

‘Julie Zwijgt’ kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds. Verder kreeg de productie ook steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, New Dawn, Film i Väst, Proximus en de tax shelter-maatregel.

Check Also

Het Belgische programma op BRIFF 2024!

De 7de editie van het Brussels International Film Festival (BRIFF) vindt plaats van 25 juni …