Johan Leysen in gesprek in Cinema Zuid

 

Op woensdag 7 maart wordt Johan Leysen in Cinema Zuid in Antwerpen geïnterviewd.  Het gesprek wordt afgewisseld met enkele fragmenten uit films waarin Leysen te zien is en uit films die voor hem een speciale betekenis hebben.

Johan Leysen (°1950) studeerde aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunst (Studio Herman Teirlinck) in Antwerpen. Hij bouwde een internationale carrière uit als film- en toneelacteur. De lijst van binnen- en buitenlandse theaterregisseurs met wie hij werkte is indrukwekkend: Erik Vos, Franz Marijnen, Leonard Frank, Anne Teresa De Keersmaeker, Jan Lauwers, Johan Simons, Karst Woudstra, Christian Schiaretti, Isabelle Ronayette, Heiner Goebbels, Laurent Gutmann, Daniel Jeanneteau & Marie-Christine Soma, Kris Verdonck, Pierre Audi, …

Leysen speelde sinds de jaren ’80 o.a. in ‘Je vous salue, Marie’ (J.-L. Godard), ‘Ei’ (Danniel Danniel), ‘Eline Vere’ (Harry Kümel), Daens’ (Stijn Coninx), ‘Trahir’ (Radu Mihaileanu), ‘Felice… Felice’ (Peter Delpeut), ‘Colpa di Luna’ (Alberto Simone), aan de zijde van George Clooney in ‘The American’ (Anton Corbijn) en laatst nog in ‘Antwerpen Centraal’ (Peter Krüger).

In 1993 won hij de prijs als Beste Acteur op het Internationaal film festival van Montréal voor zijn rol in ‘Trahir’. In 1998 kreeg hij het Gouden Kalf als Beste acteur voor de  hoofdrol in ‘Felice… Felice…’
Vorig seizoen speelde hij in ‘Bloed & Rozen. Het lied van Gilles & Jeanne’ in een regie van Guy Cassiers in Toneelhuis. Volgende week wordt ‘Bloed & Rozen’ hernomen en staat Leysen op 14, 15 en 16 maart opnieuw op de planken in de Bourla. Op 11 mei gaat het derde deel van ‘De Man zonder Eigenschappen’ in première in de Bourla met Leysen in de hoofdrol.

Johan Leysen wordt in Cinema Zuid geïnterviewd door Kurt Vandemaele.

Check Also

In gesprek met de makers van ‘Bad Bad Belgium’!

Sommige dingen leer je niet in de les geschiedenis… De reeks ‘Bad Bad Belgium’ vertelt …