Joachim Lafosse en zijn ‘Les Chevaliers Blancs’ naar Toronto

Met zijn vorige film ’A perdre la raison’ gooide hij hoge ogen op het Festival van Cannes, en nu hij met zijn nieuwste en zesde film ‘Les Chevaliers Blancs’ is geselecteerd voor het grootste festival van Amerika, dat van Toronto, is onze landgenoot Joachim Lafosse, eerder maker van ‘Nue propriété’ en ‘Elève libre’ er wellicht niet meer triestig om dat hij dit jaar niet in Cannes was.  ‘Les Chevaliers Blancs’ zal zijn wereldpremière beleven in Toronto.  Het festival vindt er plaats van 10 tot 20 september. Filmverdeler O’Brother zal ‘Les Chevaliers Blancs’ bij ons uitbrengen in januari 2016.

Het Belgische Versus Production deelt mee dat Joachim Lafosse geselecteerd is voor een nieuwe sectie van het festival die een platform wil bieden aan films ‘met een heel hoge artistieke waarde, die een sterke visie van de regisseur verraden’. Twaalf films komen in die sectie aan bod. De winnaar van de sectie kan 25000 euro opstrijken. De internationale jury zal onder meer bestaan uit de Chinees Jia Zhang-ke, de Française Claire Denis en de Poolse Agnieszka Holland.

 

In zijn nieuwe film werkt Lafosse met de Franse filmster Vincent Lindon, die de president speelt van de NGO ‘Sud Secours’, een humanitaire organisatie die weeskinderen wil gaan redden uit het door burgeroorlog geterroriseerde Tsjaad, om ze mee te nemen naar kandidaat-ouders in Frankrijk. Maar die hele operatie loopt niet van een leien dakje.

Hij stelt voor aan een journaliste, Françoise Dubois, om zijn ploeg te vergezellen en een verslag van hun activiteiten uit te brengen. Maar die activiteiten blijken niet altijd even proper. Jacques Arnault, het personage van Lindon, laat zich samen met zijn medewerkers compleet meeslepen door de brutale realiteit van het land, verliest zijn kritische zin en wordt medeplichtig in dit menselijke fiasco. De vrouwelijke hoofdrol wordt vertolkt door Valérie Donzelli.
Naast de twee hoofdrolspelers zien we ook Reda Kateb en Louise Bourgoin, en verder ook nog Stéphane Bissot, Raphaëlle Bruneau, Jean-Henri Compère, Philippe Rebbot, Yannick Renier, Tatiana Rojo, Catherine Salée, Luc Van Grunderbeeck en Bintou Rimtobaye.

Het verhaal is gebaseerd op de affaire L’Arche de Zoé, waarbij een Franse humanitaire organisatie in 2007 haar status misbruikte om kinderen weg te plukken uit Tsjaad voor Franse adoptieouders.

Het scenario is geschreven door Joachim Lafosse, Bulle Decarpentries en Thomas Van Zuylen.  De film kreeg steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Check Also

Bekijk de trailer van Het Smelt!

Het Smelt, het pakkende speelfilmdebuut van Veerle Baetens, geeft vandaag de officiële trailer en filmposter …