JEF festival beleeft topeditie met 17.000 bezoekers!

Met de prijsuitreiking werd deze namiddag de 32ste editie van het JEF festival afgesloten, met een nieuw bezoekersrecord. De grote winnaars waren de Belgische co-productie Marona, de Nederlandse film De club van lelijke kinderen en het Belgische Bertha en de wolfram van Tijs Torfs. Presentator Dempsey Hendrickx had de eer om de winnaars bekend te maken.

Tijdens de prijsuitreiking deze zondagmiddag op het JEF festival in Antwerpen werden de prijzen voor de beste jeugdfilms uitgedeeld door Dempsey Hendrickx, gekend als inspecteur Vince Willems in De Buurtpolitie en als één van de voormalige Ketnet-Helden.

De club van lelijke kinderen van regisseur Jonathan Elbers werd niet alleen door de kinderjury bekroond met de Prijs voor Beste Langspeelfilm, maar ook door het publiek. Festivalbezoekers brachten de hele krokusvakantie lang hun stem uit op hun favoriete jeugdfilm. De club van lelijke kinderen ging in première op het JEF festival in aanwezigheid van de cast en regisseur, en is door de Felix Vanginderhuysen Distributieprijs vanaf 8 april te zien in de Vlaamse bioscopen.

De Belgische documentaire Bertha en de wolfram van regisseur Tijs Torfs werd dubbel bekroond met de Prijs voor Beste korte documentaire door zowel de kinder- als de professionele jury. In de docu volgen we een meisje uit Borgerhout die aan een uiterst zeldzame aandoening lijdt. Bertha en de wolfram maakt deel uit van Ket & Doc, het nieuw gelanceerde project van VAF, Ketnet en JEF waarin er elk jaar 5 jeugddocumentaires ontwikkeld worden.

De animatiefilm Marona (een Belgische co-productie van Minds Meet) kreeg de Prijs voor Beste Langspeelfilm uit handen van de professionele jury. De prijs werd in ontvangst genomen door Sara Gracia Santacreu (die de Vlaamse stem van Marona insprak) en Feliz Delporte-De Gendt (die het personage van de jonge Solange insprak). Regisseur Anca Damian deelde haar waardering via een videoboodschap. De film is nu te zien in de bioscopen.

Deze magische reis doorheen het leven van een hond heeft ons echt geraakt. Het is een mooi en slim verhaal over leven en dood, voor alle leeftijden. De animatie is prachtig, met verschillende kleuren, texturen en animatietechnieken. Het is een hartverwarmende film die hoop en betekenis geeft in soms een harde wereld,” aldus de professionele juryleden, bestaande uit Frederike Migom (regisseur van o.a. de Vlaamse film Binti), Signe Zeilich-Jensen (filmconsulent bij het Nederlands Filmfonds), Rok Govednik uit Slovenië (filmdocent en deskundige medewerker voor film, animatiefilm en fotografie aan de Universiteit) en de Belgische Bert Lesaffer van KASK en programmator van KASKcinema.

Niet alleen deze internationale professionele jury bekeek de 28 films die in de verschillende competities op het programma stonden gedurende het JEF festival. Ook de kinderjury in Antwerpen en in Brugge (bestaande uit telkens 7 kinderen tussen 9 en 12 jaar) hadden deze taak. Zij kozen voor De club van lelijke kinderen, omdat het “een meeslepend verhaal is vol spanning en humor. Een film met een mooie boodschap. De acteurs deden het erg goed. De special effects en make-up was heel indrukwekkend. En alles in een coole setting.”

Het JEF festival reikt ook prijzen uit aan kortfilms. De prijs van de professionele jury voor Beste Kortfilm ging naar I’m not scared of the crocodile van Anna Solanas en Marc Riba, de Kortfilmprijs van de kinderjury naar Teofrastus. In de studentencompetitie won de kortfilm In between van Veronique Lepoivre.

Met de prijsuitreiking werd een topeditie van het JEF festival feestelijk afgesloten. In totaal bezochten meer dan 17.000 mensen (een stijging van meer dan 30% tegenover vorig jaar) het jeugdfilmfestival in Antwerpen, Gent, Kortrijk, Brugge, Leuven en Roeselare. Op het programma stonden 54 premières (waaronder de 38 films in competitie), vertoningen van 107 films en 10 masterclasses en workshops.

De volgende editie van het JEF festival vindt plaats van 6 februari tot 21 februari 2021.

PALMARES JEF festival 2020

Professionele jury (ECFA Jury)

Beste langspeelfilm: Marona van Anca Damian (Roemenië, België en Frankrijk)

Beste korte documentaire: Bertha en de wolfram van Tijs Torfs (België)
Deze bemoedigende documentaire is inventief en intrigerend in zijn vorm. Het hoofdpersonage Bertha toont ons hoe creativiteit kan helpen om niet alleen om te gaan met een ziekte, maar ook om die ervaring te delen met anderen. Het gebruik van animatie geeft het verhaal een extra laag,” aldus de professionele jury.

Beste kortfilm: I’m not scared of the crocodile van Anna Solanas & Marc Riba (Spanje)
Professionele jury: “Het is een grappige en charmante animatiefilm over hoe om te gaan met een universeel gevoel: angst. Het verrast het publiek met gewaagde keuzes. De humoristische voice-over laat ruimte voor eigen interpretatie en verbeelding.

Kinderjury

Beste langspeelfilm: De club van lelijke kinderen van Jonathan Elbers (Nederland)

Beste korte documentaire: Bertha en de wolfram van Tijs Torfs (België)
Kinderjury: “Een ontroerende film die je tot diep raakt. Het toonde een ziekte die niet algemeen bekend is wat het heel interessant maakte. De combinatie tussen live action en animatie was leuk. Het is fijn dat Bertha de moed niet laat zakken en actie onderneemt.

Beste kortfilm: Teofrastus van Pärtel Tall en Sergei Kibus (Estland)
Kinderjury: “Er is veel werk gestoken in de mooie stop-motion animatie met oog voor detail. Het verhaal ontroerde ons allemaal.”

Beste medialab installatie: [Yojün] van Samy Barras en Romain Enselme (Frankrijk)
Een echt team-spel dat je met 12 tegelijk kan spelen. Je kan het spel oneindig lang doorspelen. De keuze tussen twee spelletjes zorgt voor afwisseling,” aldus de kinderjury.

Publieksprijs

De club van lelijke kinderenvan Jonathan Elbers (Nederland)
De Felix Vanginderhuysen distributieprijs garandeert een distributie in heel Vlaanderen.

JEF in het ziekenhuisjury

Beste kortfilm: The kite van Martin Smatana (Tsjechië, Slovakije, Polen)

Studentencompetitie

JEF makersaward live-action: Onbereikbaar lekkers
Een live-action/slapstick van Henri Lootens, Matisse Delbeke, Menatallah Alsotari & Dario De Smet (10 jaar) onder begeleiding van Meester Davy Cloet van De Wingerd en De Zon.

JEF makersaward animatie: De wijze wijsheden van Viggo en Senne 
Een animatiefilm van Viggo Van Acker & Senne Hannaert (13 jaar) van de Kunstacademie van Sint-Niklaas.

JEF makersaward publiek: Honger!
Een animatiefilm van Lou Beckers (10 jaar) en zijn vader.

De winnaars ontvangen een JEF award en verschillende geldprijzen en productionele ondersteuning, met de steun van TENTOO, Camalot en Option Media.

Check Also

Nieuwe huisstijl voor Film Fest Gent!

België’s grootste internationale filmfestival zal in oktober 2023 haar 50e verjaardag vieren. Bij een nieuw …