Jan Decleir vertelt waarom we ‘De Surprise’ moeten zien

Het is een film waarin hij een bijrol speelt. Maar wel een belangrijke. Jan Decleir is de opzichter van het immense domein waar de film van Mike Van Diem zich afspeelt.  Het is een film over twee jonge mensen die dood willen.  En zelf wil zijn personage ook sterven.  En toch is ‘De surprise’ een romantische komedie.  Maar dat is niet waarom de film ‘De surprise’ heet. In ieder geval, wij vroegen aan Jan Decleir waarom we de film moeten zien.

Klik hier om te zien wat hij antwoordde.

Klik hier om de trailer van de film te zien.

Jan Decleir deed eerder de film ‘Karakter’ met Mike Van Diem. Een prent die toen de Oscar voor Beste Buitenlandse film won. Maar Mike Van Diem wachtte 15 jaar om een volgende te regisseren.  Was die eerste een donker drama over de moeilijke relatie tussen een vader en een zoon, de tweede is vederlicht. En toch heeft hij iets te vertellen. Het gaat over een jonge dertiger die zijn vader op veel te jonge leeftijd zag sterven en daarmee ook al zijn emoties zag wegvloeien. Sindsdien heeft hij geen woede, verdriet of blijdschap meer gevoeld. Ook niet wanneer zijn moeder sterft.  Hij is een multimiljonair, woont in een ongelooflijk kasteel, maar wil sterven.  Die hoofdrol wordt vertolkt door Jeroen van Koningsbrugge.  Hij doet dat met een charme, een onschuld en een warme naïviteit die alleen Peter Sellers en Jim Carrey in de vertolking hadden kunnen leggen. Georgina Verbaan is de dame die hem laat voelen dat het leven wel de moeite van het leven waard is.  Ook zij doet aan oude klasse denken.  Audrey Hepburn is een naam die in ons opkomt. En naast zoveel klasse is Jan Decleir uiteraard op zijn plaats.  We zien niet vaak Nederlandse films in Vlaanderen, maar voor één keer moet je toch een uitzondering maken.

Synopsis :

Multimiljonair Jacob (Jeroen van Koningsbrugge) wordt voor het eerst in zijn leven verliefd op de mooie Anne (Georgina Verbaan). Voor het eerst lijkt het leven hun toe te lachen, alleen hebben ze kort daarvoor een contract getekend met een bedrijf dat hen op een verrassende wijze naar de andere wereld zal helpen. Als zij onder het contract proberen uit te komen, blijkt dat nog niet zo makkelijk…

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …