Jaco Van Dormael broedt op een nieuw project

Jaco Van Dormael is van plan om een nieuwe film te gaan draaien. Eigenlijk is hij dat al een hele tijd van plan.  Aan onze Franstalige redacteur, Philippe Pierquin, bekende hij enkele jaren geleden al dat hij broedde op een kleine komedie die zich in het fantasiegenre zou situeren.  Maar pas nu maakt hij de eerste gedachten concreet.

Destijds spraak hij van een film in guerillastijl, die hij zou draaien met een kleine crew en in zwart-wit.  Hij vocht toen nog wel tegen de donkere gedachten die hem wilden laten geloven dat zijn recentste film, ‘Mr. Nobody’ een mislukking was, omdat de grote massa de film links liet liggen. Maar de prent werd wel overal ter wereld onder de prijzen bedolven.  In economisch opzicht was de film natuurlijk wel een flop.  De prent kostte 33 miljoen euro, en bracht lang niet zoveel op.  En dan spreken zij die de films moeten gemaakt krijgen over een mislukking. Van Dormael zelf zegt het zijn allerbeste film is en dat hij nooit een betere zal kunnen maken.

 

 

Triomftocht of tegenslag, het maakt niets uit.  Jaco Van Dormael kon de activiteit onder zijn hersenpan niet stilzetten.  En zijn handen niet thuishouden.  Zijn vrouw al evenmin.  Samen met haar, de choreografe Michèle Anne De Mey en met enkele medeplichtigen zoals Thomas Gunzig, ontwikkelde hij het luchtige vingerspektakel ‘Kiss & Cry’ op muziek van Haendel, Ligeti, Gorecki, Vivaldi, Gershwin of John Cage.  Het theaterstuk is zo’n wereldwijd succes, heeft al in Japan gespeeld en Amerika, dat Van Dormael eveneens op een verfilming ervan aan het broeden is.

 

Destijds had Jaco aan onze verslaggever gezegd dat zijn volgende film ‘Dieu existe, il habite à Bruxelles’ zou heten. De titel van het project dat hij onlangs aankondigde is dan wel lichtelijk veranderd, het verhaal is wel degelijk hetzelfde gebleven als dat van het project dat hij drieëneenhalf jaar geleden al in gedachten had.

‘La Fille de Dieu’ (de voorlopige, nieuwe officiële titel) zal geproduceerd worden door zijn eigen productiemaatschappij, Terra Incognita, terwijl de Franse acteur Daniel Auteuil als co-producer zal optreden met zijn productiemaatschappij Zack Films.  De opnamen zouden volgende zomer plaatsvinden.

Geen toeval dat de naam Daniel Auteuil ter sprake komt.  Hij speelde destijds de hoofdrol in ‘Le Huitième Jour’ en hij zou ook in die nieuwe film de hoofdrol spelen, de rol van God dus. Al is het een nogal menselijke God.  Volgens het verhaal woont hij in Brussel en kan niet opschieten met zijn eigen dochter. Waarop zij wraak neemt.

 

 

Van Dormael wil met een heel kleine ploeg werken, 15 of 20 man, het liefst dan allemaal mensen die met hem aan ‘Mr. Nobody’ gewerkt hebben en hij wil de productie zo eenvoudig mogelijk houden : draaien met natuurlijk licht, in bestaande decors en zonder gebruik te maken van speciale effecten.  En als hij dan ook de montage niet al te moeilijk maakt, moet hij mooi op tijd klaar zijn voor het Festival van Cannes 2015.  Gaan we nu al in onze agenda noteren.

Bekijk hier een fragment uit ‘Kiss & Cry’

Check Also

Ontdek ‘Voices of Liberation’ van Koen Mortier!

Al sinds maart 13 maart 2024 loopt ‘Skunk’ van Koen Mortier bij ons in de …