Jaco & co en ‘Cafard’ van Bultheel Jan naar Busan

BUSAN/BRUSSEL, 28 augustus 2015. ‘Cafard’, de op historische feiten gebaseerde animatiefilm van Jan Bultheel, is uitgenodigd voor het Internationaal Filmfestival van Busan (Zuid Korea, 1-10 oktober). De film wordt er in internationale première vertoond, als onderdeel van het Wide Angle Animation programma. Verder presenteert het Festival ook ‘Reach For the Sky’ van Choi Wooyoung en Steven Dhoedt in de Wide Angle Documentairecompetitie, en ‘Le tout nouveau testament’ van Jaco Van Dormael in het World Cinema panorama.

‘Cafard’, dat op 18 september bij ons op het Film Festival Oostende in wereldpremière gaat, vangt aan in 1914. Terwijl Jean Mordant de wereldtitel worstelen behaalt, wordt zijn jonge dochter Mimi thuis in Oostende aangerand door Duitse soldaten. Jean zweert dat hij het onrecht zal wreken en neemt dienst bij het prestigieuze ACM, de allereerste Belgische pantserdivisie. Zeer tegen zijn zin wordt hij meegesleurd in een dramatische odyssee rond de wereld.

Voor zijn speelfilmdebuut gebruikte Bultheel de ‘motion capture’ techniek die ook regelmatig bij grote Hollywoodproducties wordt ingezet. Acteurs spelen in speciale ‘mocap suits’, een soort van harnas met referentiepunten, waarna de computer op basis van deze punten een animatiefiguur over de bewegingen zet. Voor Cafard deed de regisseur beroep op o.a. Wim Willaert (als Jean), Sebastien Dewaele, Maarten Ketels en Dinara Drukarova. Producente is Arielle Sleutel voor Tondo Films; op 23 september brengt September Films ‘Cafard’ uit in de Belgische bioscopen. Het in Frankrijk gevestigde UDI verzorgt de internationale rechtenverkoop van de film.

Verder ook nog in Busan : ‘Reach for the Sky’ van Choi Wooyoung en Steven Dhoedt, van de Belgische productiemaatschappij Visualantics. In deze documentaire maken we kennis met het nationaal examen in Korea en de impact die dit vanaf de basisschool heeft op zowel de student als op zijn onmiddellijke omgeving. Het examenresultaat bepaalt niet alleen tot welke hogeschool een student wordt toegelaten, het determineert ook zijn toekomstige status in de zeer hiërarchisch ingestelde Koreaanse maatschappij. Samen met nog negen andere titels wordt de film in de Wide Angle documentairecompetitie van het Festival vertoond.

Ook ‘Le tout nouveau testament’ van Jaco van Dormael, dat Belga Films op 2 september bij ons in de zalen uitbrengt, staat op het programma in Busan. In deze film ontdekken we dat God echt bestaat; hij woont in Brussel en is een onmens. Uit wraak voor het onheuse gedrag van haar vader, post zijn 11-jarige dochter de sterfdata van de wereldbevolking op het internet. Naast Benoît Poelvoorde, Yolande Moreau en Pili Groyne, vinden we ook een aantal Vlaamse castleden: Laura Verlinden, Johan Leysen, Viviane De Muynck, Tom Audenaert en Johan Heldenbergh. An Pierlé zorgde voor de muziek. De Belgische coproducenten in deze Belgisch-Frans-Luxemburgse coproductie zijn Terra Incognita Films, Climax Films en Frank Van Passel voor het Vlaamse Caviar.

Alle in dit bericht genoemde films met uitzondering van Het paradijs konden rekenen op steun van het VAF. ‘Cafard’ werd daarnaast ook ondersteund door het economisch fonds Screen Flanders.

Zie ook :

‘Cafard’ in ons bioscoopjournaal

Johan Heldenbergh over ‘Le tout nouveau testament’

Laura Verlinden over ‘Le tout nouveau testament’

‘Cafard’ slotfilm FFO

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …