Interview met de makers van She They Us!

De eerste afleveringen van She They Us gingen in première op Film Fest Gent en kan je ook deze week op het grote doek gaan bekijken.

De docuserie She They Us werpt een licht op mensen die, elk op hun eigen manier, een wereld creëren die meer rekening houdt met hun lichaam, werk, welzijn en liefde. De afleveringen nemen telkens een klinkend kernaspect uit onze levens als leidraad, zoals aanvaarding, protest, wetgeving. De regie lag in handen van Heleen Declercq, Zaïde Bil en Sam Peeters. De reeks is een productie van Emmy Oost voor Cassette for Timescapes.

Op Docfest in Brugge kan je twee van de vijf episodes gaan bekijken, op 23 en 26 november. Film Fest Gent vertoonde ook al – in wereldpremière – de episodes Veiligheid, met de hyperpopulaire e-sportsjournalist Eefje ‘Sjokz’ Depoortere en Fatima-Zohra Ait El Maâti, en Ouderschap, met muzikaal toptalent Charlotte Adigéry en rockster van de Europese ruimtevaart Angélique Van Ombergen.

Zij gaan stuk voor stuk de confrontatie aan met de vragen waarom de helft van de wereldbevolking veroordeeld is om in angst te leven; en waarom de keuze voor het ouderschap aanvoelt alsof het gepaard moet gaan met het opgeven van carrièremogelijkheden.

Foto: Bart Baevegems

Iets meer over de regisseurs

Heleen Declercq werd met haar afstudeerproject Girlhood geselecteerd voor verschillende filmfestivals. Haar hart ligt vooral bij documentaires, maar ze combineert die passie graag met het maken van commercials, muziek- en modeprojecten.

Zaïde Bil won de VAF Wildcard met haar afstudeerfilm Memre Yu. Nog voor haar opleiding regie studeerde ze Journalistiek. Deze twee diploma’s komen mooi samen bij het artistiek regisseren van een documentaire en de research die nodig is om complexe en veelzijdige projecten aan te pakken.

Sam Peeters gaf na drie jaar geneeskunde zijn studies op om filmregie te gaan studeren. Hij studeerde af met Azadi, een creatieve documentaire over de vluchtelingenproblematiek op het eiland Lesvos. In ‘Heimat’ observeerde hij dan weer de populariteit van rechtspopulisme in rustige witte wijken, waar bewoners afgeschermd leven van andere culturen.

Emmy Oost tijdens de pitch van SheThey Us – Towards an Equal Future op CONNEXT. Deze documentaireserie won de Work in Progress Award.

Emmy Oost geselecteerd voor Series Women

Het Erich Pommer Institute (EPI) selecteerde 15 Europese producenten voor de derde editie van Series’ Women, een Europees carrièreprogramma voor vrouwelijke producenten van internationale fictieseries. Emmy Oost, de producent van She They Us, werd gekozen als Vlaamse deelnemer. De derde editie loopt van november 2023 tot maart 2024.

Tickets voor de vertoningen van She They Us op Docfest vind je hier.

Check Also

In gesprek met de makers van ‘Bad Bad Belgium’!

Sommige dingen leer je niet in de les geschiedenis… De reeks ‘Bad Bad Belgium’ vertelt …