‘Insyriated’ grote winnaar van de Magritte’s, Peter Van den Begin wint ‘beste acteur’

De grote winnaar van de uitreiking van de filmprijzen van Franstalig België, ‘Les Magritte du Cinéma’, is ‘Insyriated’ van Philippe Van Leeuw, de buitengewoon aangrijpende film die dit jaar ook al het Film Fest Gent mocht openen en eerder op het Filmfestival van Berlijn de publieksprijs in de wacht sleepte. Een uitreiking die heel wat gewicht heeft.  Tijdens die uitreiking, die rechtstreeks werd uitgezonden,  op ‘la deux’ van RTBf, mocht Peter Van den Begin de prijs voor beste acteur in ontvangst nemen. Ongelooflijk toch dat weer een Vlaamse acteur de prijs wint op hét filmfeest van Franstalig België. Van den Begin pakte de zaal in met een hartverwarmende, eerlijke speech en leek inderdaad heel blij met zijn zoveelste prijs voor zijn even hartverwarmende en prachtige vertolking in ‘King of the Belgians’. Fien Troch won met ‘Home’ de prijs voor de beste Vlaamse film en we zagen ook Michael Roskam en Wim Willaert op het podium.  Soufiane Chilah (‘Black’ en ‘Home’) won de prijs voor beste mannelijke debuut voor zijn rol in ‘Dode hoek’. ‘Insyriated’ verzilverde zijn zes nominaties en versloeg daarmee de favorieten van de avond, ‘Noces’ van Stephan Streker, die 8 nominaties binnenhaalde en ‘Chez Nous’ van Lucas Belvaux, goed voor 7 nominaties. 

Het aangrijpende en bij momenten ondraaglijk harde drama ‘Insyriated’ toont het leven van gewone mensen in een belegerde wijk in Syrië, waar een moeder alle moeite doet om het leven zijn gewone gang te laten gaan, maar het geweld niet buiten kan houden. Ijzingwekkend, wreed, verscheurend en pijnlijk. Dat het allemaal zo angstwekkend geloofwaardig is, ligt aan de zeer efficiënte regie en de mergdoordringende vertolkingen.

Het was de fetisjacteur van de gebroeders Dardenne,  Fabrizio Rongione, die de avond aan mekaar mocht praten. Een avond waarvan Natacha Régnier eregaste was, als meter van deze editie. De Franse actrice Sandrine Bonnaire mocht in loop van de show een Magritte d’Honneur in ontvangst mocht nemen en liet de tranen van ontroering vloeien.

‘Home’ wint beste Vlaamse film

Wim Willaert was degene die voorzien van een vreemde oorbel de prijs voor de beste Vlaamse film mocht uitreiken. Twee jaar geleden won hij de prijs voor de beste acteur, terwijl Veerle Baetens toen aan de haal ging met de prijs voor de beste actrice.  Joëlle Milquet zorgde toen als minister van cultuur  voor een politieke rel door zich in de Franstalige media te laten ontvallen dat ze onthutst was dat zowel de prijs voor beste actrice als die voor beste acteur naar Vlamingen waren gegaan.   Willaert grapte : ‘Beste politici, als straks Peter Van den Begin tot beste acteur verkozen wordt, mag u de kwestie opnieuw aankaarten in het parlement.  Maar dat straks een Vlaamse film wint, in de categorie voor beste Vlaamse film, daar valt niets aan te doen.’ En net voor hij de enveloppe opende, zei hij nog : ‘Ik hoop voor Madame Non dat ‘Le fidèle’ de prijs wint, want dat is een Frans gesproken film.’ Maar de prijs was voor ‘Home’. Fien Troch was er heel blij mee. “Ik woon al lang in Brussel. Ik had al een Vlaamse filmprijs gewonnen voor ‘Home’ en nu ook de Franstalige Belgische filmprijs.  Dus ik voel me echt Belgisch,” zei ze. ‘Home’ won daarmee in België werkelijk alles wat er te winnen was.

Peter Van den Begin doet een oproep naar de koning

We zagen onder meer Michael Roskam het podium beklimmen om de prijs in ontvangst nemen voor…  de beste mannelijke  bijrol, in naam van acteur Jean-Benoît Ugeux die in ‘Le fidèle’ de rol speelt van Serge Flamand.  Roskam greep de kans om erop te wijzen dat hij er stond om een prijs op te halen voor een Vlaamse film die in het Frans gedraaid was. ‘En misschien moeten we volgende keer een Waalse film in het Vlaams draaien,’ grapte hij.  ‘Dat is al gebeurd,’ postte producer Peter Bouckaert ons.  Precies, ‘Dode hoek’ was een film van Nabil Ben Yadir met Peter Van den Begin, Jan Decleir en Soufiane Chilah en was ook in de running voor de Magritte voor beste film.

Julia Ducournau zei dat ze geen speech had voorbereid want dat ze zich als debutante en als vrouw geen kans had gegeven, maar de regisseuse van de bizarre en ijzingwekkende horrorfilm ‘Grave’ won wel degelijk de prijs voor beste internationale coproductie. Ze benadrukte dat haar film even Vlaams, Waals als Frans was. En herinnerde aan de aanwezigheid van onder meer cameraman Ruben Impens op haar set.

Emilie Dequenne won voor de derde keer de Magritte voor beste actrice. Het was regisseur Lucas Belvaux die de prijs mocht ophalen. Regisseur Philippe van Leeuw herinnerde zich een filmpje van Cinemaximilaan dat hij gezien had toen zijn ‘Insyriated’ het Film Fest Gent mocht openen, een project waarbij vrijwilligers filmvertoningen organiseren in vluchtelingencentra.

Peter Van den Begin troefde daarna gerenommeerde topacteurs als Matthias SchoenaertsJérémie Renier en François Damiens af voor de prijs voor beste acteur. Hij was oprecht verrast. Wie zou er dat niet zijn?  Stel je voor dat de Ensors hier naar een Franstalige acteur zou gaan en onze toppers allemaal met lege handen naar huis moeten. Een geweldige evolutie, nadat twee jaar geleden zowel de Magritte voor beste acteur als die voor beste actrice ook al naar Vlamingen gingen. Misschien gaan we op die manier aan beide kanten van de taalgrens naar mekaars films leren kijken. Toen Van den Begin moest speechen, zei hij : “Ik had iets voorbereid voor de Ensors, maar dat bleek toen niet nodig, en nu had ik niets voorbereid en moet ik improviseren… in het Frans.” Hij zei nog dat het voor de rol van de koning ging tussen hem en Jean-Claude Van Damme. Hij bedankte regisseurs Peter Brosens en Jessica Woodworth, en al zijn tegenspelers, die ook in de zaal zaten en hij zei :  ‘Deze prijs is niet van mij alleen, het is onze Magritte…’ Hij kreeg de lachers op zijn hand toen hij zei dat de film 100 % Belgisch was, gemaakt met Bulgaren, Kroaten en Nederlanders. En besloot met een oproep aan de koning : ‘Sire, bel me, mijn nummer is…’ Hij twijfelde even en zei toen : ‘Nee, ik ga mijn nummer niet geven, je weet me te vinden.  We moeten elkaar zien, we moeten de film samen zien.’ En hij verklapte dat hij en de hele ploeg van ‘King of the Belgians’ aan een vervolg bezig waren. Heerlijk moment voor de Belgische film.

DIT ZIJN ALLE WINNAARS :

Magritte voor beste film : ‘Insyriated’ van Philippe Van Leeuw

Magritte voor beste actrice : Emilie Dequenne voor ‘Chez Nous’

Magritte voor beste acteur : Peter Van den Begin voor ‘King of the Belgians’

Magritte voor beste regisseur : Philippe van Leeuw voor ‘Insyriated’

Magritte voor beste mannelijke bijrol :  Jean-Benoît Ugeux voor zijn rol in ‘Le fidèle’

Magritte voor beste vrouwelijke bijrol : Aurora Marion voor haar rol in ‘Noces’

Magritte voor beste camerawerk : Viriginie Surdej voor ‘Insyriated’

Magritte voor beste geluid : Alek Goose en Paul Heymans voor ‘Insyriated’

Magritte voor beste montage : Sandrine Deegen voor ‘Paris Pieds Nus’

Magritte voor beste debuutfilm : ‘Faut pas lui dire’ van Solange Cicurel

Magritte voor beste scenario : Philippe van Leeuw voor ‘Insyriated’

Magritte voor beste debuterende actrice : Maya Dori voor ‘Mon Ange’

Magritte voor debuterende acteur : Soufiane Chilah voor ‘Dode hoek’

Magritte voor beste soundtrack : Jean-Luc Fafchamps voor ‘Insyriated’

Magritte voor beste decors : Laurie Colson voor ‘Grave’

Magritte voor beste documentaire : Jérôme Le Maire voor ‘Burning Out’

Magritte voor beste animatiekortfilm : ‘Le lion et le single’ van Benoît Feroumont

Magritte voor beste Vlaamse coproductie : ‘Home’ van Fien Troch

Magritte voor beste buitenlandse coproductie : ‘Grave’ van Julia Ducournau

 

Zie ook : 

Check Also

Throwback: Belofte van het Jaar!

Flo Van Deuren en Kato De Boeck mochten een tijdje geleden enkele Ensors in ontvangst …