Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

©JulesCesure / ©EricDanhier

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in naam van de filmmaakster.

Vrijdagmiddag heeft de Stad Brussel, in samenwerking met de Chantal Akerman Foundation en CINEMATEK, de muurschildering en de dreef ingehuldigd als eerbetoon aan de beroemde Brusselse cineaste. Deze twee initiatieven tonen de sterke ambitie van de stad om vrouwen zichtbaar te maken in de openbare ruimte.

De twee zijn gelegen op de hoek van de Schuitenkaai en de Sint-Andriesstraat, op een steenworp afstand van de Handelskaai, die zijn naam gaf aan het meesterwerk Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles, in 2022 uitgeroepen tot beste film aller tijden door het British Film Institute magazine.

Het Chantal Akerman-fresco

Het fresco, gemaakt door de kunstenaar Alba Fabre Sacristán, is ontleend aan een scène uit de legendarische film Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Brussel. Dit werk sluit ook aan bij de Street Art JOURNEY van de Stad, die dit jaar zijn 10-jarige verjaardag viert en dat neigt ook naar een gelijkwaardiger pad, sinds meer dan 60% van de fresco’s in 2023 door vrouwen werden uitgevoerd.

“De nieuwe fresco is meer dan een eerbetoon aan de briljante carrière van Chantal Akerman. Het is een krachtige boodschap: die van het zichtbaarder maken van het artistieke werk van vrouwen, die nog te vaak in de schaduw vertoeven. Ik verheug me erop om nu te zien hoe het een blijvende stempel drukt op het Brusselse landschap.” verklaart Delphine Houba, Schepen bevoegd voor Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen

Muurschildering in opbouw door de artiest Alba Fabre Sacristán

L’Allée Chantal Akerman

Een paar meter van het fresco bevindt zich nu ook de nieuwe Allée Chantal Akerman. Dit initiatief, om de centrale berm van de Quai du Commerce, te hernoemen naar de naam van de filmmaker is onderdeel van de wens om de openbare ruimte in Brussel te feminiseren.

“We maken gebruik van een geweldige kans om een ​​dubbel eerbetoon te brengen: aan de film en aan de maker. Bedenk dat slechts 15% van de straatnamen aan vrouwen wordt gegeven, vergeleken met 85% aan mannen. De openbare ruimte wordt verondersteld onze gemeenschappelijke geschiedenis te weerspiegelen, voor iedereen. Hierdoor bieden we de meest inclusieve lezing van de geschiedenis. Het is het 11e gerenommeerde wegennet dat hulde brengt aan vrouwen of LGBTQIA+-mensen sinds het begin van deze zittingsperiode.”Anaïs Maes,Schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare Ruimten, Nederlandstalig onderwijs en Nederlandstalige aangelegenheden.

2024, een jaar getekend door Chantal Akerman

Dit eerbetoon sluit ook aan bij de diverse projecten van de Chantal Akerman Foundation om haar werk te promoten. Deze inhuldiging markeert het begin van een jaar gewijd aan de filmmaakster en kunstenares, met onder andere een grote tentoonstelling in Bozar en een volledige overzichtstentoonstelling in CINEMATEK in de lente van 2024.

© Jules Cesure

 

Check Also

The Last Front onthult trailer!

The Last Front, het pakkende speelfilmdebuut van Julien Hayet-Kerknawi, lanceert vandaag de officiële trailer. Het …