IKL – Tuur Boeckling over ‘Toeristen’

Grappig eigenlijk, hoe op het IKL films in dezelfde competitie van makers die een gevestigd productiehuis achter zich hebben, productiesteun van allerlei officiële instanties, taxshelter en crowdfunding en dat anderen het doen met wat ze kunnen verzamelen of wat ze met tombola’s of uitverkoop van alles wat geld kan opbrengen.  Zoals deze bende heerlijk ongeregeld of eerlijk geregeld die de luchtige film ‘Toeristen’ heeft gemaakt. Onder leiding van Tuur Boeckling, een jongeman die ons laat weten dat hij momenteel aan de slag is als  vr-producer bij Yondr, een virtual reality bedrijf. Hij was het ook die onze vraagjes beantwoordde. We zijn hem dankbaar.

 

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

Eerst en vooral zal ik beginnen met de zeggen dat de kortfilm gemaakt werd in opdracht van het NARAFI. Het was een groepseindwerk uit het 3de jaar. Dus dat is de grootste reden dat deze film gemaakt werd. Het verhaal van de film werd geschreven door Veerle Van der Veken, een van mijn medestudenten. Het verhaal is eigenlijk een joke en dat moest de film ook worden. Een fijne kijkervaring waar je met een glimlach aan kan terugdenken.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

Fred (gespeeld door Mathias Sercu) komt na jaren terug vrij uit de gevangenis. Zijn broer zou hem aan de gevangenispoort komen halen, maar die is nergens te bespeuren. Fred heeft geen gsm dus vraagt aan verschillende mensen die passeren om te telefoneren. Na enkele keren te proberen botst hij op 2 japanse toeristen, die de weg kwijt zijn. Fred kan met hen een deal kan sluiten en besluit met hen mee te gaan, maar de japanners blijken niet zomaar toeristen te zijn.

 

3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?

De crew was volledig van het NARAFI, dus dat was mooi meegenomen. Begeleiding kregen we van Jeroen Dumoulin, een fantastisch persoon met ervaring. Voor de cast waren we heel blij dat Mathias Sercu meteen toezei voor de rol. Om de ‘Japanners’ te vinden was wat meer tijd nodig. We hebben elke Aziatische acteur die op de Belgische markt te vinden was gecontacteerd + de Aziatische mensen die we kenden op casting laten komen. Zo vonden we Kim Hofmans die al redelijk wat acteerervaring had, en Lily Koga die nog geen ervaring had, wat je niet aan haar rol kon zien.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)

We hebben deels zelf geïnvesteerd in het budget door samen te leggen met onze groep + we hebben een verkoopactie gedaan. We verkochten flessen wijn met de ganse groep om uiteindelijk tot een goed budget te komen zodat het haalbaar was om te draaien.

5) Waar hebt u gedraaid?

Wij hebben vooral in centrum Gent gedraaid, bij de gevangenis en in de omgeving van het Gravensteen. Voor enkele shots hebben we ons verplaatst richting Mariakerke omdat het daar wat rustiger was met het verkeer.

6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

Ik ben zeer blij en vereerd dat de film geselecteerd is omdat het toch een enorme beloning is op het zware en lange werk dat je erin steekt. Het is altijd fantastisch om zulke projecten te doen, en als deze dan geselecteerd wordt voor het kortfilmfestival van Leuven, doet dat nog eens dubbel zoveel deugd.

7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Het is de eerste keer dat een film die ik regisseerde op het filmfestival komt. Toen ik 12 jaar was speelde ik wel eens mee in een kortfilm van Lieven Van Droogenbroeck, ‘Pony Express’. Dat was de eerste keer dat ik kennismaakte met het kortfilmfestival van Leuven.

8) Waarom moeten mensen uw film zien?

Het is een leuke en aangename film waar je niet echt bij moet nadenken en waar iedereen plezier aan kan beleven. De film is voorbij voor je het weet en is voor iedereen toegankelijk!

9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

Ik ben al zeer blij dat de film op het IKL vertoond wordt. Het zou leuk zijn moest hij in België nog enkele andere kortfilmsfestivals kunnen meepikken maar voor ons is dat zeker geen must. De film was voor ons vooral een supertoffe ervaring en voor velen het eerste grote project, en met deze selectie als resultaat is dat dubbel zo mooi.

10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Ik ben altijd zeer blij als ik een project kan regisseren. Het was iets wat ik wou doen toen ik film begon te studeren en het is iets wat ik in de toekomst hopelijk ook nog kan doen. Ik ga alvast nog kortfilms en verhalen schrijven. Waar deze verhalen dan uiteindelijk terechtkomen is voor mij ook nog een groot vraagteken.

11) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke?

de pagina van onze productie (https://www.facebook.com/Toeristen/?fref=ts)

Zie ook : 

De hele Vlaamse competitie van IKL aan het woord

 

Check Also

Bekijk de trailer van Het Smelt!

Het Smelt, het pakkende speelfilmdebuut van Veerle Baetens, geeft vandaag de officiële trailer en filmposter …