IKL – Niels Faes over ‘Une forêt obscure’

Opvallend hoeveel films in de Vlaamse competitie Frans gesproken zijn.  Iets wat we uiteraard toejuichen. Goed te zien dat onze jeugd dan toch nog de andere landstaal beheerst. En Niels heeft natuurlijk motieven genoeg om in het Frans te draaien. Zijn verhaal speelt zich af in de Ardennen.  En zijn inspiratie is bovendien ook Frans. Maar we laten het hem allemaal zelf vertellen. Want ook Niels beantwoordde onze vragen. Waarvoor dank, Niels.

 

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

Het uitgangspunt was een persoonlijk verhaal dat ik graag wou integreren in de thematiek waar ik veel mee bezig ben, namelijk dromen en herinneringen. Een grote inspiratiebron is Orphée van Jean Cocteau, waar het hoofdpersonage via een spiegel naar een andere wereld kan reizen.

Mijn kortfilm gaat over het feit dat wij veel herinneringen gekleurd gaan herleven, veel rooskleuriger dan ze effectief waren. Dit in combinatie met het creëren van een magisch realistische spiegelwereld, leek me een ideale uitdaging voor mijn afstudeerfilm.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

Julian verkeert in een depressieve roes terwijl zijn onderbewustzijn hem daar probeert uit te halen. Het onderbewustzijn is heer en meester van een spiegelkamer waar we doorheen spiegels kunnen reizen om herinneringen te herbeleven. Julian denkt zo terug aan zijn jeugd, momenten met zijn ouders en de relatie met zijn vriendin. Hij dwaalt door het bos van zijn geheugen en vindt daar dingen terug die hij vergeten was.

3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?

Ik heb een groot deel van mijn cast via mijn mentor gevonden, Vincent Bal. Hij had voor zijn meest recente film een goed contact gehad met Benjamin Ramon. Ik heb die dan gecontacteerd en hij was meteen heel enthousiast. Benjamin is enorm getalenteerd, dus ik was zeer blij dat hij mee wou doen. Via hem heb ik dan ook mijn andere acteurs en actrices gevonden, buiten het meisje in mijn film, Camille Voglaire, die ik online via comedien.be heb gevonden. Mijn crew was een samenloop van filmstudenten die ik bij elkaar heb kunnen krijgen.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)

Via twee beurzen (een ontwikkelingsbeurs van SABAM en een pitchaward die ik gewonnen heb op het filmfestival van Oostende) en voor de rest sponsoring door mijn lieve oudjes, veel liefs voor deze twee prachtmensen!

5) Waar hebt u gedraaid?

Een groot deel in de studio van het KASK, omdat ik hier veel vrijheid had om te experimenteren voor die spiegelkamer en dergelijke. En de meeste buitenscènes in Robertville in de Ardennen, een prachtig natuurlandschap dat sprekend is voor mijn film!

6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

I like like it a lot lot! Ik heb letterlijk een vreugdedansje gedaan nadat ik het verrassende telefoontje kreeg. Ik had dit nooit verwacht en ben heel blij dat ik deel mag uitmaken van deze interessante selectie kortfilms.

7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Jammer genoeg niet!

8) Waarom moeten mensen uw film zien?

Mijn kortfilm is tot stand gekomen door de samenwerking van veel talentvolle mensen. De cast speelt enorm goed en de muziek is bijvoorbeeld gemaakt door een muzikant aan de filmschool van Lyon, Thibault Cohade. Ik zou graag iedereen aansporen om de film te gaan zien om dit zelf ook te ontdekken.

9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

Een wildcard winnen is natuurlijk ‘the big dream’, maar voor de rest zou ik mijn film graag internationaal wat zien rondreizen, het kortfilmfestival van Clermont-Ferrand zou bijvoorbeeld super zijn.

10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Zeker, ik heb al een idee in mijn hoofd voor een langspeelfilm, maar eerst wil ik nog een kortfilm maken om wat meer te experimenteren. Dat scenario is reeds af, nu ben ik vooral op zoek naar een producent! Verder ben ik ook nog bezig met het draaien van een documentaire.

11) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke?

 

 

Zie ook :

De hele Vlaamse competitie van IKL aan het woord

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …