IKL : Michiel Dhont over ‘Poor Kids’


Michiel Dhont kreeg voor zijn afstudeerwerk aan het KASK een speciale vermelding van de jury tijdens de studentenfilmcompetitie aan het Film Fes Gent en zijn ‘Poor Kids’ kwam ook uit op de derde plaats voor de uitreiking van de Publieksprijs aldaar. Een mooie start voor de film.  En de selectie voor Leuven is meteen een bevestiging van de goeie vermoedens die de eerste prijzen opwekten. Michiel Dhont blijft er nuchter bij, beide voetjes op de grond, zo blijkt uit zijn antwoorden op onze vragenlijst.

1)    Waarom heb je deze kortfilm gemaakt?  Wat wilde je vertellen?

Na mijn bachelorfilm wou ik iets schrijven die veel dichter tegen mijn eigen leefomgeving lag. Hoe tof ik het ook vind om in een wereld te duiken waar ik niets van ken, wou ik voor mijn masterfilm iets heel herkenbaar.

Ik wou proberen om een heel universeel thema te plaatsen in een context die misschien voor veel mensen onbekend is, nl die van een schippersinternaat.

2)    Wat is de synopsis/pitch van je film?

De 20-jarige Max is een schipperskind en leeft op een internaat voor kinderen zonder vaste thuissituatie. Tijdens de grote vakantie, wanneer de meeste kinderen terug bij hun ouders zijn, blijft Max daar met een kleine groep jongeren. Samen proberen ze de regels van hun leefomgeving te buigen alsook er een thuis proberen van te maken.

3)  Waarom moeten mensen je film zien? 

Het is nooit de bedoeling geweest om met mijn kortfilm grote discussies op te wekken. Ik ben enorm blij als mensen naar mijn film kijken en even 18 min meegaan in de wereld van Max. Meevoelen met een persoon die in één van de belangrijkste transities zit van zijn leven namelijk dat van kind naar volwassene.

4)    Hoe heb je cast en crew gevonden?

Ik had het geluk dat De VriesVinck casting mijn project wou begeleiden dus dankzij hen heb ik veel mensen kunnen zien. Castings was iets waar ik voor mezelf enorm veel tijd wou in steken en echt op zoek gaan naar de juiste persoon voor mijn personages. En dan waren er opeens Tijmen, Felix en Aiko. Ik had me geen beter team kunnen voorstellen!

Ook voor de crew had ik geen beter team kunnen wensen. Heel de crew was volledig geëngageerd in mijn film en hielp ook mee naar oplossingen zoeken wanneer ik het even moeilijk had. Met de DOP, Laurens De Geyter, heb ik eerst verschillende gesprekken gehad over de film en het verhaal aangezien ik het enorm belangrijk vond dat we dezelfde wereld voor ogen hadden. (Wat al snel zo bleek te zijn)

De monteur, David Verdurme, was iemand waar ik al lang eens mee wou samenwerken. David daagde me soms uit om de film anders te bekijken en keuzes te maken die niet voor de hand liggend waren zonder dat hij daarom mijn visie verloor.  

5)    Hoe ben je erin geslaagd jouw film te financieren? 

Ik heb mijn film kunnen maken door mijn twee productieleidsters, Charlotte Lybaert en Jessie Lombaert! Ik heb deze film voor het grootste deel zelf gefinancierd, maar Charlotte en Jessie hebben ervoor gezorgd dat met dit budget ook de volledige film kon gemaakt worden.

Bij de pitchwedstrijd in Oostende heb ik ook steun gekregen van Sabam, waar ik hen nog steeds enorm dankbaar voor ben.

6)    Waar heb je gedraaid?

Onze hoofdlocatie was de school en internaat Mariagaard in Wetteren.

7)    Wat betekent voor jou de selectie voor het IKL en is er eerder een film van jou voor het festival geselecteerd?

Deze selectie betekent uiteraard enorm veel! Na 2 jaar werken aan je masterfilm, geeft het enorm veel voldoening om erkenning te krijgen. Ik denk dat dit voor veel beginnende filmmakers een euforisch moment is, maar ook wat angstaanjagend(bij mij toch alleszins). Ik heb twee jaar in een cocon gezeten en over mijn film gewaakt en dan opeens zie je hem daar op het witte doek voor het grote publiek.

Het is ook de eerste keer dat ik op Leuven sta dus ik vind het allemaal enorm spannend…

8) Wat is voor jou het droomparcours voor je film?  Waar wil je hem nog vertoond zien?

Hopelijk krijgt de film ook ergens een internationale première. Waar is op zich minder belangrijk(al hoop je natuurlijk op die ene grote), maar het is meer voor mezelf dat ik blij zou zijn als hij ergens in het buitenland speelt. Een soort van goal die ik voor mezelf gesteld heb.

9) Is er een site of een facebookpagina gewijd aan je film en/of je werk?

https://www.facebook.com/POORKIDSshortfilm/

Check Also

‘Kaalkapje’ geselecteerd voor Future Frames!

Filmmaker Marthe Peters is met haar korte documentaire ‘Kaalkapje’ geselecteerd voor Future Frames, een showcase …