IKL – Martina Svojikova over ‘Hij lust geen noten’

Deze mooie, lieve, tedere film komt van een dame met ambitie.  En gelijk heeft ze.  Voor de rest weten we weinig of niets over Martina Svojikova, maar met haar antwoorden op onze vragen, licht ze al een tipje van de sluier.  Bedankt alvast, Martina.

 

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

De verhaallijn omvat zowel persoonlijke, sociale als maatschappelijke elementen. Met persoonlijke elementen verwijs ik naar het persoonlijk groeiproces dat het hoofdpersonage doorloopt en de keuzes waarmee hij geconfronteerd wordt. Op sociaal vlak nemen vriendschap, solidariteit en samenwerking (tussen anders natuurlijke vijanden) een
prominente plaats in. Ten slotte heb ik er bewust voor gekozen om op een subtiele en speelse manier maatschappelijke elementen zoals waarden en normen mee in het verhaal op te nemen. Het hoofdpersonage worstelt immers om zich te conformeren naar de maatschappelijke normen. Er ontstaat als het ware een interne tweestrijd waarbij het personage moet kiezen tussen het naleven van tradities en normen of het volgen van zijn persoonlijke overtuigingen en waarden.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

Een jonge vos gaat voor het eerst jagen met een oudere vos. Vosje is zeer gevoelig en krijgt het niet over zijn hart om andere dieren te doden. De oude vos lacht hem uit. Vosje voelt zich uitgesloten en slentert triest het bos in. Daar, diep in het bos, ontmoet hij een eekhoorn, een konijn, een fazant en een egel. Vosje leert wat echte vriendschap is. De oude vos speurt Vosje op en bespot zijn nieuwe vrienden. Samen lukt het de kleine, maar dappere diertjes om de sluwe oude vos voorgoed te verjagen.

3) Animatie is een brede term voor tal van soorten film. Wat hebt u vormelijk trachten te doen?

In dit project koos ik ervoor om papier als primair werkmateriaal te gebruiken. Leganimatie is dan ook een echte ‘back-to-basics’ werkvorm die mooi aansluit bij mijn artistieke stijl.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren?

Deze film werd deels gefinancierd d.m.v. de Sabam Ontwikkelingsbeurs voor Kortfilms.

5) Animatie is een heel arbeidsintensief genre. Hebt u uw film alleen gemaakt? Met een ploeg?

De volledige animatiefilm, behalve de audio, heb ik zelf gemaakt. Om de film zo dynamisch mogelijk te brengen, werkte ik verder wel samen met drie stemacteurs en een geluidsman.

6) Als u met een stemmencast werkt… Hoe hebt u gecast? En waren de stemacteurs makkelijk te vinden?

Casten vond ik heel moeilijk omdat ik tot nut toe nog nooit met acteurs had gewerkt. Maar gelukkig zat ik op een school vol gemotiveerde acteurs en radio-artiesten.

7) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

Ik vind het absoluut fantastisch! 🙂 Ik zie het als een mooie bevestiging van mijn werk en voel mij hierdoor meer dan ooit gemotiveerd om mijn tanden in een nieuw project te zetten.

8) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Neen. Dit is voor mij een primeur.

9) Waarom moeten mensen uw film zien?

Deze film is in de eerste plaats voor jonge kijkertjes bedoeld, maar ook volwassenen kunnen betekenis geven aan de film en er inspiratie uit putten.

10) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

Hoe meer nationale en internationale vertoning hoe fijner natuurlijk. Heel graag zou ik mijn film ook in mijn geboorteland, Tsjechië, vertoond zien.

11) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Zeker weten! Ik zie het als een mooie uitdaging om (hopelijk snel) aan een groter project te mogen werken.

12) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke? Kan je ons ook een link van een trailer sturen?

https://vimeo.com/svojik
http://svojik.tumblr.com/

 

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …