IKL – Jeroen Ceulebrouck over ‘Antarctica’

Jeroen is iemand die het hoofd koel houdt. Of hij zoekt het althans waar het hoofd koel gehouden wordt.  In de koude natuur. En zo kwam voor zijn zelf geschilderde animatiefilm  op Antarctica terecht, waar hij een zekere John neerzet die samen met zijn kompanen is komen vast te zitten. Terwijl hij al op de vlucht was voor verleden. Maar nu is hij gedwongen om zichzelf in de ogen te kijken. Wij worden niet gedwongen om naar ‘Antarctica’ te kijken, maar uit wat Jeroen er ons over vertelt, bekruipt ons toch een lichte drang om in Leuven even de kilte te gaan induiken.

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

Ik ben altijd iemand geweest die mijn vakanties probeert door te brengen in de natuur. 2 jaar geleden trok ik door Noorwegen en Ijsland en de natuur inspireerde mij om een verhaal te schrijven over de strijd tussen mens en natuur. Ik zocht de extremen uit en kwam terecht bij de poolgebieden. Toen ik verder onderzoek deed naar poolreizen kwam ik tal van waargebeurde verhalen tegen die een grote inspiratiebron waren tijdens het schrijfproces.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

Wanneer een groep Antarctische onderzoekers met hun boot vast komen te zitten in het pakijs, zijn ze gedwongen redding te zoeken. Hun tocht is zwaar en niet zonder tegenslagen. We volgen deze ontdekkers terwijl hun lichamen en geesten moeten strijden om in leven te blijven.

 

 

 

 

3) Animatie is een brede term voor tal van soorten film. Wat hebt u vormelijk trachten te doen?

Voor mij was het een hele uitdaging en wou ik mezelf een uitdaging geven. Zo besloot ik om in kleur te werken en alles in verf op papier te maken. Daarnaast kwam de uitdaging om sneeuwlandschappen op een esthetische manier in beeld om te zetten. Het bleek een hele uitdaging maar het was een leerrijke ervaring.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)

Tijdens het filmfestival van Oostende heb ik voor een pitch wedstrijd van Artes een prijs gewonnen van 1000 euro, daarnaast heb ik aan Sabam nog een beurs aangevraagd die ook goedgekeurd werd. Deze beurs was wel enkel voor wanneer de film afgewerkt was.

5) Animatie is een heel arbeidsintensief genre. Hebt u uw film alleen gemaakt? Met een ploeg?

Het heeft mij 2 jaar geduurd maar uiteindelijk heb ik de film op mijn eentje kunnen maken. Van het schrijven naar animeren tot postproductie heb ik allemaal zelf gedaan. Af en toe heb ik het geluk gehad om hulp te krijgen van een paar vrienden die zo vriendelijk waren een dagje of enkele uren bij te springen. De enige samenwerking was met mijn componist Bart Maris, die de filmscore heeft geschreven.

6) Als u met een stemmencast werkt… Hoe hebt u gecast? En waren de stemacteurs makkelijk te vinden?

In het begin wou ik met tekst werken en stemacteurs, maar wanneer het project vorderde besloot ik om zo min mogelijk stemmen te gebruiken. Het was een uitdaging om de juiste stemmen te vinden maar via via kon ik enkele mensen contacteren die vriendelijk genoeg waren om te komen opnemen.


7) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

Het is leuk om mijn festivalronde af te trappen in het IKL, Aangezien ik nog tot vorige maand heb doorgewerkt aan de film gaat het de eerste keer dat deze versie vertoond gaat worden op het grote scherm.

8) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Nee

9) Waarom moeten mensen uw film zien?

Niets moet, alles mag.

10) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

Iedereen wil wel dat de film succesvol is in het festivalcircuit natuurlijk. Ik droom van enkele grote internationale festivals maar ik ben al tevreden als die af en toe een leuk festivalletje kan doen.

11) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Op dit moment lijkt een langspeelfilm niet meteen iets dat mij interesseert. Ookal zou ik graag dieper willen gaan met het verhalende lijkt een langspeelproject gewoon te vermoeiend waarbij veel te veel externe factoren aan te pas komen. Ik wil vooral nog verder kunnen ontwikkelen als filmmaker en illustrator.

12) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke? Kan je ons ook een link van een trailer sturen?

Mijn tumblr pagina die jammer genoeg niet zo up to date meer is: www.jeroenc.tumblr.com

Check Also

Mathias Sercu deelt trailer en poster van J’aime la vie!

Mathias Sercu stelt zijn debuutfilm als regisseur voor, met in de hoofdrollen Janne Desmet, Jurgen …