IKL – Imge Ozbilge over ‘Camouflage’

 

Imge Özbilge is een dame die al flink wat bagage had voor ze in België terechtkwam. Geboren in Wenen uit Turkse ouders. Ze groeide op in Oostenrijk, Spanje, Turkije en de VS. Studeerde visuele communicatiedesign aan de Istanbul Bilgi Universiteit, alvorens ze in Nederland animatie ging studeren aan de AKV St. Joost Academy.  En daarna nog eens animatie aan het KASK in Gent.  Tegenwoordig woont en werkt ze in Antwerpen en Istanboel. En nu is ze dus met haar Gentse afstudeerwerk ‘Camouflage’ geselecteerd voor het IKL.  Waar ze ook zat, haar antwoorden op onze vragenlijst kwamen goed en wel aan. Waarvoor dank, Imge.

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

‘Camouflage’ is geïnspireerd door het actuele politieke conflict in Turkije. Wat veel mensen niet weten is dat de Turkije qua bevolking erg divers is, zowel etnisch als religieus. Het is een mozaïek van verschillende culturen. Als je rondloopt in Istanbul zul je naast moskeeën vele kerken en synagoges opmerken. Als je geluk hebt kun je, door de gebeden uit de moskeeën heen, de klokken van de kerk horen luiden. Ik vind dat zelf prachtig. Verschillende gemeenschappen leefden vredig zij aan zij, maar door de politieke problemen, wordt dit mozaïek vernietigd. Ik werd hier verdrietig van en heb daarom besloten om ‘Camouflage’ te maken.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

‘Camouflage’ vertelt het verhaal van een verboden vriendschap die opbloeit in een verborgen tuin in een stad waar het Oosten en het Westen elkaar overlappen. Deze animatie kortfilm is geinspireerd door Ottomaanse miniaturen en Hieronymus Bosch en neemt de kijker mee in een surrealistische wereld die een weerspiegeling is van mijn realiteit. De Gezi Park protesten in Istanbul en het huidige politieke klimaat in Turkije zijn enkele van de onderwerpen die ik in mijn werk implementeer en bekritiseer.

3) Animatie is een brede term voor tal van soorten film. Wat hebt u vormelijk trachten te doen?

Voor mij opent animatie de deur naar surrealisme. Veel van mijn invloeden haal ik uit de het surrealisme en animatie geeft mij de mogelijkheid om nieuwe werelden te creëren. Er zijn geen beperkingen en je kunt zo ver gaan als dat je penseel dit toelaat. Als ik aan een film begin te werken, begin ik eerst met schetsen en tekeningen. Zodra de beelden allemaal af zijn, scan ik ze in en gebruik ik computerprogramma’s om ze te laten bewegen. Het is echt een mix tussen analoge en digitale technieken.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren?
‘Camouflage’ is mijn afstudeerfilm voor mijn master aan KASK in Gent. Ik had dus geen budget maar fantastische docenten die me geholpen hebben.

5) Animatie is een heel arbeidsintensief genre. Hebt u uw film alleen gemaakt? Met een ploeg?

Het is inderdaad heel erg veel werk en ik heb het allemaal alleen gedaan. Het was een zwaar proces maar ik denk dat je als artiest gepassioneerd bent om zoiets te kunnen bewerkstelligen. Ik hoop wel dat ik in de toekomst met een team aan mijn projecten kan werken. Het lijkt me te gek om met andere animators samen te werken.

6) Als u met een stemmencast werkt… Hoe hebt u gecast? En waren de stemacteurs makkelijk te vinden?

Er is geen gesproken dialoog in Camouflage dus de muziek en het geluid waren heel belangrijk. Ik had het geluk om met professionele muzikanten van de groep Granvat uit Antwerpen en met Jonathan Karsilo samen te werken, hij heeft al het sounddesign gedaan en heeft de soundtrack gecomponeerd.

7) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?
Ik ben heel erg blij dat mijn film vertoond wordt op het IKL. Het IKL biedt een erg gevarieerd aanbod aan films aan en brengt filmliefhebbers en filmmakers samen. Festivals zijn volgens mij het belangrijkste platform voor filmmakers om hun werk te delen met een groot publiek.

 

8) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Nee, het is de eerste keer dat er een film van mijn vertoond wordt op het IKL en ik ben er heel blij mee.


9) Waarom moeten mensen uw film zien?

Ik denk dat het juist in deze roerige tijden heel belangrijk is om open te staan voor andere culturen om polarisatie tegen te gaan. ‘Camouflage’ vertelt het verhaal over een vriendschap tussen twee vrouwen van verschillende culturele achtergronden.

10) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?
Ik ben blij met elke festival selectie. Vorige maand was ‘Camouflage’ op het Gent filmfestival te zien, nu op het IKL en ik hoop op nog meer festivals, zodat ik hem kan delen met een nog groter publiek. Het leuke aan festivals vind ik ook dat je zoveel interessante nieuwe mensen leert kennen waarmee je van gedachten kunt wisselen en om verschillende reacties op mijn werk te krijgen.

11) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?
Jazeker, voor mij is deze kortfilm een puzzelstuk voor een groter project in de toekomst. Het artistieke proces is een lang proces, je ontwikkeld je stijl en geeft hier richting aan met kortfilm. Uiteindelijk zou ik graag de grote stap nemen voor een feature film maar voor nu heb ik weer een ander idee voor een kortfilm in gedachten.

12) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke?

Je kan mijn werk volgen op Facebook:
https://www.facebook.com/ImgeOzbilge

En Instagram:
https://www.instagram.com/imge_ozbilge/

Aan mijn website wordt momenteel gewerkt maar die is binnenkort weer online:
www.imge.net

De link naar de trailer is deze:
https://vimeo.com/169102594

Check Also

Casting call: jonge actrice voor nieuwe langspeelfilm van Frank Van Passel!

Voor de nieuwe langspeelfilm van Frank Van Passel, ‘Foley Man’, is castingbureau Anntourage op zoek …