IKL – Emilie Verhamme over ‘Antichambre’

Heerlijk hoe ze haar eigen gangetje gaat en op kousenvoeten een oeuvre aan het uitbouwen is.  Een eigen stem aan het vinden is.  En hoe ze film na film draait, zonder daar veel tamtam rond te maken. Korte films, een lange tussendoor, en weer een korte, het maakt niet uit. Ze blijft bezig en ze zoekt.  En intussen kent ze al wel een beetje de harde realiteit, weet ze dat het niet allemaal zo mooi is als in de dromen. Precies wat ook het Belgische model ondervindt die ze in ‘Antichambre’ voor de camera haalt :  Simon Roobaert.

 

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

‘Antichambre’ gaat over het verschil tussen de dromen en verwachtingen
die je hebt wanneer je zeer jong bent, en de realiteit 15 jaar later. De film gaat over tijd en het voortdurende wachten op iets of iemand die ons bevrijdt uit, wat Renee in de film noemt, de wachtkamer van het leven.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

Renee schrijft een brief aan zijn jongere zelf over de onvervulde verwachtingen van zijn leven.

3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?

Dat zijn vooral vrienden van me met wie ik vaker werk. Aanvullend brengen zijn dan ook hùn vrienden mee. En zo ontstaat vaak bij ons de cast en crew van de film.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)

Ik denk niet dat we van budget kunnen spreken, zo weinig was het. We draaien spontaan samen kortfilms en de rest komt vanzelf.

5) Waar hebt u gedraaid?

In een oud vervallen leegstaand huis.

6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKFL?

IFKL is voor mij een zeer belangrijk en dankbaar festival. De kortfilm op zich wordt er zeer serieus genomen en dat apprecieer ik enorm.

Emilie Verhamme (foto KVdm – cinevox)

7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Ja, dat was ‘Cockaigne’ en ‘Tsjernobyl Hearts’ en nu ‘Antichambre’.

8) Waarom moeten mensen uw film zien?

Niemand moet iets 🙂 Maar ik hoop dat iedereen zich kan herkennen in het feit dat hun actueel bestaan anders is (veel of weinig) dan hoe ze het hadden voorgesteld wanneer ze tien jaar waren (maakt niet uit of het slechter of beter is, gewoon anders)

9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

‘Antichambre’ is reeds op het online platform NOWNESS vertoond en dat was voor mij de eerste wens voor de film omdat de film daar narratief heel goed paste. Door het publiek gegeven van de site en dus het gebrek aan het première gegeven vallen er wel al heel wat andere vertoningen weg.

10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Ik vind het persoonlijk niet nodig om te denken ‘in de richting van’. Ik heb een langere film gemaakt en ben bezig aan een langere film maar ik vind kortfilms de leukste manier om in die langere periodes ertussen spontaan films te maken met vrienden die daar ook zo over denken.

11) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke?

Geen van beide.

Zie ook :

Emilie Verhamme over ‘Eau Zoo’

Emilie Verhamme en Michael Van Ostade over hun Wildcards

Check Also

‘Small Things Like These’ van Tim Mielants valt in de prijzen op Berlinale!

De Britse actrice Emily Watson wint voor haar acteerprestatie in Tim Mielants’ film Small ‘Things …