IKL – Charlotte Zweers over ‘Pero No De Agua’

Charlotte Zweers (geboren op 23 November 1990) lijkt ons ook een dame die er helemaal voor gaat. Scenariste en regisseuse, die al een master Frans en Spaans op zak heeft, verdiend aan de Gentse universiteit, die ook film ging studeren in Londen, aan de Met Film School, waar ze een kortfilm maakte, genaamd ‘Defective’. En intussen belandde terug in Brussel, waar ze filmregie studeert aan het RITCS. Daar schreef en regisseerde ze eerder de kortfilm ‘Photopia’ (een absurde komedie die in première ging op het Cutting Edge International Film Festival) en de film waarmee ze in Leuven uitpakt, ‘Pero No De Agua’, was de kortfilm waarmee ze haar bachelor verdiende. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, vulde ze ook nog onze vragenlijst in.

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

Het enige wat er echt toe doet in een leven is de liefde. Als men enkel de uiterlijkheden hiervan moge geloven, zou men beginnen denken dat dit een altijd sappige en roze vrucht is. Net als de mens, die steevast zijn masker op zet tegen alles en iedereen om toch maar niet zwak over te komen. Maar liefde, echte liefde, kan zo diep raken dat ze duisterder wordt dan de nacht en dat ze een mens hoorndol kan maken, nog gekker dan hij al is. Eens de echte ultieme sensatie ooit geproefd is, en deze plots wegvalt, valt de dorst nooit meer te stillen. We spartelen als een hoopje vissen op het droge.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

Caroline vindt Marco mysterieus en aantrekkelijk. Wanneer ze mee naar zijn huis komt, stemt ze in met wat zij aanvankelijk interpreteert als een grappig seks spelletje, als één van zijn fantasieën. Maar Marco, gekweld door zijn verleden, blijkt een duistere kant te hebben ontwikkeld.

3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?

Aangezien de film mijn bachelor film betreft, had ik het geluk de medewerking te krijgen van veel getalenteerde mede RITCS-ers. Ik wilde al even samenwerken met Silvian Hettich, de D.O.P., en hij was gelukkig meteen verkocht door het project. Maar ook de rest van de crew is werkelijk erg professioneel en tot in de puntjes gefocust. De Spaanse acteur Ubay Martin werd mij getipt door acteurs/regisseurs Kurt Vandendriessche en Geert Vaes. Ik sprak met hem af, en wist vanaf de eerste seconde dat ik mijn ‘Marco’ te pakken had. De actrice, Els Dejonghe, kende ik al langer. Ik had verscheidene actrices de rol laten inlezen en uiteindelijk paste haar sensualiteit en durf perfect in het plaatje.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)

Aangezien het mijn bachelor film is, kon ik wat betreft locatiekosten, acteursloon en technisch en productioneel materiaal op de school beroep doen. De rest heb ik uit eigen zak betaald.

5) Waar hebt u gedraaid?

Op twee locaties: in een woning en in een restaurant, op een steenworp van elkaar gelegen in Dilbeek. Een Brusselse locatie was namelijk door de crew, die grotendeels van daaruit afkomstig is, de meest praktische keuze.

 

6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

Ik ben ontzettend gelukkig met de selectie. Als je je hart en ziel in een film stopt dan hoop je uiteraard dat mensen hem ook kunnen mee beleven. Ik loop zelf elk jaar het IKL plat en het was zelfs op de vorige editie, te midden van een programma, dat mijn verhaalidee plots meer vorm begon te krijgen. Daarom is het des te specialer voor me dat de film juist hier zijn première heeft.

7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Nee, dit is de eerste keer.

8) Waarom moeten mensen uw film zien?

Omdat het allesbehalve een doordeweekse film is. Omdat mysterie en duistere spanning, alsook Spaanse poëtische sferen en onstuimige hartstocht de pan uit vliegen! En omdat het een ode is aan whisky, voor de liefhebbers!

9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

IKL is een prachtig startschot voor de film. Verder hoop ik hem nog op vele festivals te mogen vertonen, ver buiten onze grenzen.

10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Kortfilm is een goede manier om te experimenteren. In een kortfilm leer je bovendien meer dan ooit om de essentie niet uit het oog te verliezen, en om het publiek met weinig toch bij de keel te grijpen. Vandaar dat ik zeker graag mijn ding doe in kortfilm maar ik kan niet wachten om langspelers te maken, wat zeker mijn ambitie is en waarvoor ik verscheidene projecten in het achterhoofd heb zitten.

11) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke?

Sí!
www.facebook.com/PeroNoDeAgua

 

Zie ook : 

De hele Vlaamse competitie van IKL aan het woord

Check Also

Vlaamse documentaires in de prijzen in Nyon!

Op het internationale documentairefestival Visions du Réel in het Zwitserse Nyon zijn gisteren de prijzen …