IKL – Boris Sverlow over ‘Gerontophobia’

Boris Sverlow is een intrigerend figuur. Won enkele jaren geleden een Wildcard van het VAF voor zijn animatiefilm ‘Shattered Past’ en gebruikte zijn het geld van de Wildcard om een film met echte mensen te maken. Die hij daarna nog wat animeerde.  Animeermensen dus.  Zijn trailer en de stills zijn dermate fascinerend dat wij alvast niet kunnen wachten om zijn film te zien.  De wereldpremière van zijn film vond plaats op het grootste en belangrijkste filmfestival van Azië in Busan. Wil wat zeggen, durven wij dan denken. Boris beantwoordde onze vragenlijst en uiteraard waren wij daar heel blij om.

 

 

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?
Met mijn vorige film heb ik de VAF wildcard voor animatie gewonnen en dat was een enorme stimulans en motivatie om aan een nog gewaagder project te beginnen.
Het verschil met mijn vorige film was dat ik deze keer met acteurs wilde werken in combinatie met animatie. De enige manier om dit voor elkaar te krijgen was werken met greenkey en veel post productie.  Deze kortfilm is eerder een observatie van de tijd waarin we leven, zonder het in deze tijd te plaatsen. De wens van eeuwige jeugd is iets van alle tijden en dus heb ik er ook voor gekozen om het in een onbestaande wereld te plaatsen geïnspireerd op de interbellum periode. In mijn voorgestelde wereld is de angst om te verouderen heel groot en men tracht daar controle op te krijgen.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

In een futuristische utopie maakt de wetenschap een zoektocht naar het elixir van de eeuwige jeugd. Dit experiment mislukt echter en een gif ontsnapt met schokkende consequenties: versneld verouderen. Tijdens een grootscheepse evacuatie geraken de geliefden Dante en Irea van elkaar gescheiden waardoor Irea drastische en desastreuze maatregelen neemt om hem terug te vinden…

3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?
Dit ging allemaal vrij spontaan. Met de mede-animatoren, Jonas Wellens en Paul Delissen heb ik samen op St-Lukas gezeten en onze ideën zaten op één lijn. Marieke Dilles kende ik al langer maar met dit project hadden we gelegenheid om samen te werken, zij heeft Maarten Ketels aangebracht. Iedereen leek wel één of andere link met elkaar te hebben en dat vormde de basis voor een goede samenwerking.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)

Dankzij de wildcard heb ik een co-productie met Nederland kunnen opzetten. Op het laatste kwam er nog tax-shelter financiering bij.

 

5) Waar hebt u gedraaid?

In greenkey studio’s, zowel in Belgie als Nederland. Welgeteld 7 draaidagen. De achtergronden, animatie en alle andere details zijn dan achteraf toegevoegd in mijn studio wat wel het meeste werk was van de film.


6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

Het IKL is me zeer dierbaar, alleen al speciaal omdat ik de VAF prijs hier heb gewonnen. Ook omdat het een kortfilmfestival is met een internationale reputatie en dat ook uitstraalt. Dit festival geeft meestal een mooie opstap voor verdere festivals.

7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Mijn eindwerk ‘Shattered Past’.

8) Waarom moeten mensen uw film zien?

Het is een hybride film met een uniek universum met kenmerken van stille film, retro science fiction en animatie. Dat is voor België zeer uitzonderlijk.

9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

De wereldpremière was reeds in Busan IFF, Korea. Ik hoop dat deze film nu zoveel mogelijk mensen kan bereiken en ook vele jaren na datum nog vertoond wordt. Canvas zou een mooi begin zijn.
10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Kortfilm wordt vaak gezien als opstap naar een langspeel project, maar bij animatie is deze stap eerder uitzondering dan regel. Gezien de omvang en duur om een langspeler op te starten sta ik open voor beide opties.

11) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke?

www.borissverlow.com
facebook.com/gerontophobia

Zie ook : 

trailer Gerontophobia

De hele Vlaamse competitie van IKL aan het woord

 

 

 

 

 

 

 

Check Also

vos en haas

Ontdek de Vlaamse trailer van ‘Vos en Haas redden het bos’!

Op 23 oktober komt de komische familiefilm ‘Vos en Haas redden het bos’ uit in …