We hopen dat we van ‘Koffie’ houden. We houden in ieder geval van de man die er achterzit. We houden van hoe hij in het leven staat en van hoe hij er blijft voor gaan, wetende dat zijn einde wenkt. Bernard De Rycke is iemand die al jaren in het filmmilieu meedraait. En al jaren sleept hij een gezwel mee in zijn hoofd. Dat hield zich jaren koest, tot het plots andere gedaanten aannam en niet erg vriendelijk meer was voor Bernard. Maar de man plooide niet. Integendeel. Dat hij er nog is, is een half mirakel. Dat hij nog doet wat hij doet zonder meer een wonder. Of we zijn ‘Koffie’ zullen lusten of niet, hij is een voorbeeld. We hopen dat we van ‘Koffie’ houden. En we zijn blij dat Bernard onze vragen beantwoordde. Zij het met de hulp van Benedicte, die voor hem tikte wat hij ons zeggen wou.
1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?
Drie jaar geleden kreeg ik het verdict van de artsen een ongeneeslijke hersentumor te hebben. Eén van mijn dromen was een kortfilm te maken. ‘Koffie’ is de derde kortfilm in de reeks kortfilms die ik sindsdien heb gemaakt. Eigenlijk was ik op zoek naar een scenario voor een komedie. Deze kwam er niet en gezien mijn tijdsdruk heb ik besloten te kiezen voor een scenario van Froukje Tan.
2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?
Een moeder en een dochter. Het huis van de moeder. Slappe koffie. Hoe sterk is hun relatie? Grijze haren boven de zetelrand. Loopt het uit de hand?
3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?
De actrice Katrien De Becker zou de hoofdrol gespeeld hebben in mijn vorige kortfilm ‘Endurance’. De rol paste echter niet bij haar persoon. Er ontstond nadien een hele hechte band en ik had haar gezegd dat ze ooit wel eens zou passen in een volgend project. Marilou Mermans werd gecast door Katrien. Zij zijn goede vriendinnen en collega’s.
De crew bestond hoofdzakelijk uit professionele mensen die reeds hadden meegewerkt aan mijn vorige kortfilms ‘In a Landscape’ en ‘Endurance. Er werd heel bewust opnieuw gekozen voor Teun Poppe als cameraman. Hijzelf bracht ook heel wat crewleden aan.
4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)
Het nodige budget werd via fundraising opgehaald.
5) Waar hebt u gedraaid?
Er werd op locatie gedraaid in een herenhuis in centrum Gent.
6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?
Dit werd door mezelf, de cast en crew zeer positief onthaald.
7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?
Ja, de kortfilm ‘Endurance’ werd vorig jaar geselecteerd voor het festival in Leuven.
8) Waarom moeten mensen uw film zien?
Niemand moet zich verplicht voelen om de film te bekijken. Mijn omgeving vindt deze kortfilm de beste van de drie. Deze positieve evolutie maakt het dus zeker de moeite waard om deze film te bekijken.
9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?
Hoe meer selecties, zowel nationaal als internationaal, zowel de kleine als de grote festivals, hoe beter.
10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?
Wie weet volgt er nu een langspeelfilm, een onetake van minimum 80 minuten.
11) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke?
Er is geen site, wel een Facebookpagina https://www.facebook.com/kortfilmkoffie/?fref=hovercard
Zie ook :