‘Hollywood aan de Schelde’: een uitverkochte première na jaren zwarte sneeuw

De volledige zaal is uitverkocht voor de première van ‘het levenswerk’ van de 76-jarige Robbe De Hert (‘De Witte van Sichem’, ‘Lijmen/Het been’), een documentaire over de Vlaamse filmgeschiedenis. Een mooi kroonstuk op een moeizaam project, want het maakproces ging allerminst van een leien dakje. Een terugblik.

Was het nu vijftien, twintig of dertig? Hoeveel jaren Robbe De Hert juist werkte aan zijn ‘Hollywood aan de Schelde’, is niet geheel duidelijk. Feit is dat hij begin 2000 al een eerste miniserie maakte over enkele highlights uit de Vlaamse filmgeschiedenis, een voorloper van wat een grootschalige overzichtsdocumentaire moest worden. Erna volgden interviews met bijna iedereen die ertoe deed in de sector: van Hugo Claus en Bobbejaan Schoepen tot Erik Van Looy en Stijn Coninx, zo’n 200 uur aan beeldmateriaal stapelde zich op in het bureau van Robbe De Hert en zijn assistente Joke Sluydts.

Maar hoe indrukwekkend dat materiaal, hoe schrijnend wat er vervolgens mee gebeurde. Het is intussen bijna exact twee jaar geleden dat de situatie de koppen roerde in de Vlaamse media: het ging niet goed met Robbe De Hert, noch met de film die zijn levenswerk werd genoemd. Hijzelf verkommerde in slechte gezondheid in een OCMW-flatje waar naar verluidt een muizenplaag heerste, de film verstofte in de lades bij gebrek aan financiering van het door De Hert gehekelde VAF. Volgens het VAF kwam het geld er niet omdat De Hert eerder al een mooie storting kreeg die hij vervolgens niet voor de juiste doeleinden gebruikte, te meer omdat hij ook het bijbehorende contract niet was nagekomen.

Kerstverhaal

Ondanks die tekortkomingen wekte het verhaal sympathie op bij de Vlaming (niet voor niets in volle kerstperiode), en werd de door een student van De Hert opgerichte crowdfundingactie een onverwachts succes. 50 000 euro werd er uiteindelijk opgehaald, een goede motivatie voor minister van Cultuur Sven Gatz en Stad Antwerpen om alsnog de rest van het benodigde bedrag (eveneens zo’n 50 000 euro) bij te passen. En zo gingen De Hert en zijn assistente dus terug aan de slag, en werden ook jonge regisseurs als Lukas Dhont of Adil El Arbi en Bilall Fallah aan het rijtje respondenten toegevoegd. De warme stem van Michaël Pas rijgt het geheel aan elkaar, afgewisseld met filmfragmenten en ander uniek archief- en reportagemateriaal.

De film werd deze keer wonderwel in sneltempo afgewerkt, en ging in première tijdens het Filmfestival van Oostende. Daar werd Robbe De Hert voor de gelegenheid in de bloemetjes gezet, en wel met een ster op de zeedijk. Hoewel zijn gezondheid nog steeds slabakt, kreeg de regisseur dankzij het afgewerkte project opnieuw een boost in zijn motivatie: “Clint Eastwood is 88. In Portugal is er zelfs een regisseur van ver over de 100. Ge hebt altijd een team rond u – ge moet alleen zorgen dat ze naar u luisteren. En dat ze uw goesting doen”, vertelde hij aan De Morgen.

 

En nu wordt de film dus ook voor het brede publiek beschikbaar, want op 27 december komt er een release in een select aantal bioscopen. De première zal doorgaan in De Roma, in de thuisstad van De Hert. En dat met 1100 verkochte tickets, goed voor een volle zaal in aanwezigheid van de volledige cast en crew. De Hert gaf zelf te kennen niet helemaal tevreden te zijn met het eindresultaat (te meer vanwege de enorme hoeveelheid materiaal, dat aanvankelijk tot een volledige televisiereeks moest dienen), maar vaststaat dat de filmliefhebber een bijzondere blik krijgt op de grillige Belgische filmgeschiedenis die aan hedendaagse successen als ‘Girl’ voorafging. En dat deze jarenlange tragiek dan toch een mooi kerstverhaal werd.

Er kwam ook een boek naar aanleiding van de film, eveneens een naslagwerk over de Vlaamse film met sappige quotes van De Hert en tientallen andere vooraanstaande makers van eigen land.

Meer info over de première hier. Verder zijn er vertoningen gepland vanaf 28/12 – Cinema Cartoon’s Antwerpen, vanaf 28/12 – Cinema ZED (Leuven), vanaf 2/1 – Cinema Sphinx (Gent) en vervolgens in nog andere cultuurcentra. Kijk hier voor een volledig overzicht.

Check Also

Boris Van Severen over zijn rol in ‘Skunk’!

Boris Van Severen (‘Belgica’, ‘Déjà Vu’, ‘Arcadia’) konden we tijdens #FFO24 strikken voor een gesprek, …