Hilde Van Mieghem : ‘Schoenaerts heeft de nodige glamour’

In 2006 speelde Matthias Schoenaerts in ‘Dennis Van Rita’ de tweede langspeelfilm van Hilde Van Mieghem een rol van een zwakbegaafde jongeman die verdacht werd van verkrachting.  Geen eenvoudige rol om te spelen, maar hij klaarde de klus, mede dankzij de deskundige regie. Hilde Van Mieghem heeft intussen ook ‘Smoorverliefd’ achter de rug.  Haar dochter Marie Vinck was in ‘Loft’ te zien aan de zijde van Matthias.  Aan haar ook de vraag of Schoenaerts klaar is om de stap naar Amerika te zetten?

Hilde Van Mieghem : “Is hij er klaar voor?  Ik denk het wel.  Hangt ervan af wat jij daar juist mee bedoelt.   Kan hij die film aan?  Kan hij die rol aan?  Ja, zeker.  Kan hij die mentaliteit daar aan? Stel dat het een succes is, kan hij de gevolgen van dat succes aan? Ik denk het wel. Hem kennende.   Maar het zou ook kunnen dat hij dat een vreselijke wereld vind.  Valt af te wachten. Maar als acteur kan hij het zeker aan.”

En acteren in het Engels?  Jij hebt het als actrice ook in verschillende talen gedaan, waaronder in het Engels.

Hilde Van Mieghem : “Ik vind het altijd een enorme stress. Omdat je op de taal en op het spelen moet letten, en dat is toch niet simpel vind ik. Maar ja, mits coaching en een goeie voorbereiding, moet dat wel lukken.”

Is Matthias echt een supertalent dat voorbestemd is voor het grotere werk?

Hilde Van Mieghem : “Hij is in ieder geval een supertalent, zoveel is duidelijk.  Maar of hij daarom voorbestemd is, ik weet het niet.  Ik geloof niet zo in voorbestemming.  De dingen lopen zoals ze lopen. Hij heeft zeker de allure, de uitstraling.  Hij heeft alles om het waar te kunnen maken.  Meer dan een Koen De Graeve bijvoorbeeld, terwijl dat ook een schitterend acteur is.   Een even groot talent, zeker. Maar Matthias heeft die glamourfactor waar Amerikanen zo op kicken.   Ik denk dat zijn uitstraling heel erg bij Amerikanen in de smaak valt. The camera loves him. Je hebt goeie acteurs en je hebt ‘stars’.  Matthias heeft die star-quality, absoluut.”

Dit is een kans die hij moest grijpen, met andere woorden?

Hilde Van Mieghem : “Absoluut.  Het is ook met Erik Van Looy, het is niet dat hij zich helemaal op onbekend terrein begeeft.  Toen ik destijds met Steven Soderbergh werkte (voor ‘Kafka’, in 1991) was het nog iets anders.  Ik scheet echt in mijn broek.  Ik had weinig houvast.  Ik kende daar niemand.  Het was geen grote rol, maar ik werd daar ook niet beschermd of gekoesterd of zo.  In het geval van Matthias zal dat wel gebeuren, denk ik.  Erik zal wel voor hem zorgen.  Dat is toch een betere basis om iets te doen in het buitenland, denk ik.  De vraag is : wat gaat die film doen?  Het is maar te hopen dat hij nog in onze films wil meespelen als het allemaal losloopt.  Voor hem zou het natuurlijk fantastisch zijn dat het lukt. Er gaat dan meteen een gigantische markt voor hem open.  Hij zou uit veel meer rollen kunnen kiezen.”

De vrouwenrol in ‘Loft’ werd gespeeld door je dochter, Marie Vinck.  Mag zij haar rol niet overdoen?

Hilde Van Mieghem : “Ja, waarom nemen ze Marie niet mee?  Zou mogen (lacht). De vrouwenrollen in ‘Loft’ zijn makkelijk in te vullen.  Daar zijn genoeg alternatieven voor te vinden. Want de vrouwen zijn niet bepaald belangrijk in de film. Het betere behang.  En van alle vrouwenrollen was Marie haar rol nog de mooiste. Al lag ze daar de helft van de tijd naakt en besmeurd als lijk op een bed. Dus zo spannend was dat nu ook niet.  Het voordeel is dan weer dat je niet veel aan je accent moet denken als je zo’n rol in de Amerikaanse versie mag doen (lacht). Ik zal Erik eens bellen.  Nee, grapje hoor.  Ik ga me niet bemoeien met de carrière van mijn dochter.”

Meer nieuws over de Amerikaanse Loft : hier

Michael Roskam over Matthias Schoenaerts : hier

Alex Stockman over Matthias Schoenaerts : hier

Check Also

Op de première van De Club!

Vanaf 6 september kan je kijken naar De Club. Wij waren erbij toen de reeks …