Het Filmfestival van Oostende opent tweemaal Vlaams!

De 7de editie van Filmfestival Oostende start dit jaar met twee nieuwe Vlaamse films. De komedie ‘Los Flamencos’ van regisseur Daniël Lambo is de openingsfilm van het festival. De Vlaamse coproductie ‘Borgman’ van Alex van Warmerdam, met vier Vlaamse acteurs in de hoofdcast, opent de eerste editie van de internationale competitie LOOK!.  Net zoals de voorbije jaren krijgt talent van eigen bodem opnieuw een prominente plaats tijdens het festival.

Op vrijdag 6 september opent ‘Los Flamencos’ het festival in aanwezigheid van cast en crew. Deze nieuwe langspeelfilm van Daniël Lambo (‘Dry Branches of Iran’, ‘Traumland’) is een verrassende komedie over het leven, de dood en drie broers op zoek naar wat geluk. Turnhout is het decor voor dit Vlaamse crimineel-filmavontuur.

 

Peter Van den Eede, Herwig Ilegems en Mark Verstraete spelen de drie bejaarde broers Fleminckx die een bankoverval plannen om naar Mexico te kunnen. Andere rollen zijn weggelegd voor Sien Eggers, Koen De Bouw, Jonas Van Geel, Kim Hertogs, Iwein Segers en Philippe Geubels. De film wordt verdeeld door KFD en komt op 11 september uit in de bioscoop. ‘Los Flamencos’ is een productie van Tomas Leyers voor het productiehuis Minds Meet met de steun van het VAF/Filmfonds en VTM.

 

Op zaterdag 7 september opent de absurde komedie ‘Borgman’ de nieuwe internationale competitie LOOK!, waar de artistiek ondersteunende categorieën, zoals D.O.P en Production Design, gehuldigd worden. De film gooide eerder al hoge ogen in Cannes. Camiel Borgman arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje. De film wordt vertoond in aanwezigheid van de cast en regisseur Alex van Warmerdam.

 

‘Borgman’ heeft een uitgebreide Vlaamse cast met hoofdrollen voor Jan Bijvoet, Jeroen Perceval, Tom Dewispelaere en Gene Bervoets. De film is een coproductie tussen het Brusselse productiehuis Epidemic van Koen Mortier en Eurydice Gysel, het Nederlandse Graniet Film en het Deense Angel Films. De film kwam mede tot stand met steun van het VAF/Filmfonds en wordt in België verdeeld door Cinéart. ‘Borgman’ is vanaf 18 september in de zalen te zien.

 

Naast ‘Borgman’ heeft Nikolaj Nikitin, curator van de LOOK!-competitie nog 5 andere visueel opvallende internationale films geselecteerd. De winnaar van de LOOK! Competitie wordt op 13 september bekendgemaakt.

 

Filmfestival Oostende loopt van 6 tot 14 september 2013. Tijdens het festival worden ook voor de vierde keer de Ensors uitgereikt.

zie ook :

De eerste persconferentie van het Filmfestival van Oostende

Daniel Lambo over ‘Los Flamencos’

Nederlandse film met Bijvoet en Perceval : veel bijval in Cannes

Jeroen Perceval over ‘Borgman’ en andere mannen

Check Also

Programma 50ste Film Fest Gent voorgesteld: What a gift!

Er zit meer dynamiek dan ooit in de vijftigste editie van Film Fest Gent: naast …