Het Festival van Oostende pakt uit met mooie kortfilmcompetitie

Vanaf 2018 pakt Filmfestival van Oostende uit met een nieuwe competitie voor Vlaamse kortfilms.  Daarvoor zijn vijf  straffe Vlaamse kortfilms geselecteerd die in sommige gevallen hun wereldpremière in het buitenland beleefden. Sommige daarvan kunnen nu al uitpakken met prestigieuze awards. Het zijn alle zes films van makers die nu al door veel kenners in de gaten gehouden worden. En er is niet alleen een mooie selectie, het festival kan meteen ook met indrukwekkend prijzen uitpakken. De films worden de eerste keer vertoond op zondag 9/09 om 14u, er is een tweede screening voorzien op vrijdag 14/09 om 17u30. Frances Lefebure zit de jury voor.

 

Er zijn drie prijzen te winnen:

– Hoofdprijs = Persprijs

Prijzengeld: €2500, geschonken door Amplo (t-heater)

Post-productie bon ter waarde van €1.500, geschonken door Filmmore

– Prijs voor Beste Scenario

Ter waarde van €1000, geschonken door deAuteurs & De Scenaristengilde

– Prijs voor Beste Cinematografie

Ter waarde van €12.000 aan AV-materiaal, geschonken door Cam-A-Lot

 

De genomineerden zijn intussen gekend:

De officiële filmposter van ‘Peer Gynt’, gebaseerd op een linosnede die Jan Decleir maakte na het zien van de film.

‘Peer Gynt’van Michiel Robberecht

Vrij geïnspireerd op het beroemde theaterpersonage van Henrik Ibsen, vertelt deze korte film het verhaal van een jonge man die in een klein dorpje in het Congolese tropische regenwoud woont. Ingenomen door zijn eigen verbeelding, zit hij gevangen op een afgesloten plek waar niemand, behalve zijn moeder, in zijn dromen gelooft. Wanneer Peer Gynt op een dag verdwijnt, lijkt zijn verbeeldingskracht op het dorp neer te dalen. Deze Belgische kortfilm van Michiel Robberecht mocht het internationale filmfestival van Congo openen.

 

‘Seascape’ van Leni Huyghe

Hélène, een jonge beginnende actrice, repeteert de tekst voor een voorstelling. Ondertussen haalt ze het appartement leeg van haar grootmoeder die aan zee woont. De flat wordt een plek tussen toekomst en verleden: kleindochter en grootmoeder leren elkaar opnieuw kennen. De zee opent hun geesten en geeft hen de rust waar ze beide naar op zoek zijn. Een ingetogen, contemplatieve kortfilm die eerder ook geselecteerd werd voor het internationale filmfestival van Palm Springs.


 

‘Cocon’ van Sarah Lederman

Een man komt thuis, wast zijn gezicht, gaat zitten. Heeft hij verdriet? Denkt hij aan vroeger? In deze afstudeerfilm verkent en visualiseert RITCS-alumnus Sarah Lederman zowel de nostalgie naar kinderlijke fascinatie als het complete gevoel van leegte dat ermee gepaard gaat. Ze kiest voor openheid en laat een groot deel van de interpretatie over aan de kijker. ‘Cocon’ werd verbluffend in beeld gebracht en is een streling voor het oog.

 

‘Vis’ van Abel Bos

Door een zeldzame aandoening verliest Bas het gevoel in zijn benen en komt zo in het ziekenhuis terecht. Zijn bejaarde kamergenoten Fons en Van Binsbergen laten hem niet met rust, ze lijken zelfs samen te spannen met het medisch personeel. Het ziekenhuis blijkt een onverzadigbaar monster waaraan geen ontsnappen mogelijk is. De jonge Nederlandse regisseur Abel Bos werd voor deze kortfilm bekroond met een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

 

‘Lockdown’ van Koen Van Sande

In zijn eigen habitat – de Brusselse wijk Molenbeek die meerdere malen in het nieuws verscheen na het terrorisme in Europa – vertelt regisseur Koen Van Sande een verhaal over paranoia en misverstanden. Zijn kortfilm speelt zich af in de nasleep van de terroristische aanslagen in Brussel. Wanneer Louis zijn zoon ophaalt aan het huis van zijn Marokkaanse buren, wordt de straat afgesloten en moet hij binnen blijven. Maar naar wie zoeken ze? En waarom gedraagt iedereen zich zo geheimzinnig?

De winnaars van de Kortfilm Competitie 2018 worden gekozen door een zeskoppige jury:

  • Frances Lefebure, actrice, bekend van o.a. ‘Charlie en Hannah Gaan Uit’ en presentatrice van o.a. Hotel Römantiek, is dit jaar de voorzitter van de jury.
  • Peter Van Camp, Journalist en persverantwoordelijke van VTM.
  • Britt Valkenborghs, journalist, bekend van FilmQlub en online reporter voor Cinema Canvas.
  • Kurt Vandemaele, journalist en hoofdredacteur Cinevox.
  • Niels Putman, coördinator en eindredacteur van het kortfilmmagazine kortfilm.be
  • Rik D’hiet, scenarist van o.a. ‘Marina’.

 

Check Also

Filmfestival Oostende mag pronken met Vlaamse titels van wereldklasse!

Filmfestival Oostende (FFO), dat plaatsvindt van 26 januari tot 3 februari 2024, maakt zich op …