Het Belgische programma op BRIFF 2024!

De 7de editie van het Brussels International Film Festival (BRIFF) vindt plaats van 25 juni tot 3 juli in Brussel, met een rijk gevuld programma, waarin ook Belgische films aan bod komen.

Allereerst hebben we de Nationale Competitie, waarin dit jaar niet minder dan acht nooit eerder vertoonde speelfilms te zien zullen zijn. Dit wordt een heuse vitrine voor nieuwigheden ‘Made in Belgium’, die zal bestaan uit een mooie mix van drie fictiefilms en vijf documentaires van de hand van zes vrouwelijke regisseurs en drie mannelijke. Opvallend is dus de sterke aanwezigheid van vrouwelijke regisseurs, niet alleen in deze selectie maar ook in de andere competities. Hoewel de selectie eclectisch is, hebben alle werken gemeen dat ze de mensen centraal stellen in hun verhalen. Het gezin en de familie – van toevluchtsoord tot bron van trauma’s – worden tot op het bot ontleed en in vraag gesteld, maar ook andere essentiële thema’s worden tegen het licht gehouden. De cineasten van deze sectie hebben het over werelden die moeten worden uitgevonden, heropgebouwd, werelden die in mekaar dreigen te klappen als men ze niet in vraag stelt. De camera nodigt ons uit om op reis te gaan en laat zelfs de meest schroomvolle mensen zichzelf eindelijk onthullen.

De acht films zijn:

  • Gestolen leven van Daniel Lambo

Je wordt als wees geadopteerd in een Westers land en ontdekt pas jaren later dat je officiële papieren niet kloppen. Je was helemaal geen wees en je biologische ouders leven nog steeds… Rani, als kind ontvoerd, getuigt over de kinderhandel door de katholieke kerk in India. De Nederlandse Marcia, slachtoffer van adoptiefraude, stelt met haar organisatie de corruptie in Colombia aan de kaak en veroorzaakt een schokgolf in België. Journalist Kurt onthult, met gevaar voor eigen leven, een netwerk van Congolese kinderhandel.

  • From Abdul to Leïla van Leila Albayati

Geheugenverlies, kunst en erfgoed verstrengelen zich in de zoektocht van Leila, een Frans-Iraakse kunstenares, die na een ongeluk haar verleden reconstrueert door Arabisch te leren tussen Europa en het Midden-Oosten en de gedichten van haar verbannen vader te zingen.

  • The Lost Children van Michèle Jacob

Audrey, 10 jaar oud, wordt samen met haar zus en twee broers wakker in een afgelegen huis in het bos. Wanneer ze zich realiseren dat hun vader vertrokken is, proberen ze naar huis terug te keren, maar het bos is een eindeloze lus. Gevangen in het huis moet Audrey vechten tegen het beest dat haar achtervolgt om haar broers en zus te redden van waanzin.

  • (Y)our Mother van Samira El Mouzghibati

“Als jongste van mijn vijf zussen ben ik me ervan bewust dat ik een donkere erfenis uit hun verleden meedraag. Als reactie op een tragisch incident dat stil werd gehouden, vormden mijn zussen een hechte clan waarvan onze moeder werd uitgesloten. Daarom begonnen we naar haar te verwijzen als ‘jullie moeder’, alsof ze niet meer van ons was. Jullie horen nu voor het eerst wat ze te zeggen heeft.”

  • Katika Bluu van Stéphane Vuillet en Stéphane Xhrouet

Goma, Democratisch Republiek Congo, september 2022. Bravo, 16 jaar oud, wordt door het team van het CDO (Centrum voor Doorgang en Oriëntatie) uit een gewapende groep bevrijd om opnieuw in de maatschappij te worden geïntegreerd. Maar de jongeman, die niets anders heeft gekend dan oorlog en geweld, onderwerpt zich niet aan de regels van het centrum. Als luitenant in het bos weigert Bravo net zo behandeld te worden als de andere kinderen en wil hij de nieuwe plek die hem wordt aangeboden niet. Toch droomt hij stiekem maar van één ding: herenigd worden met zijn familie…

  • Yalla, Baba!  van Angie Obeid

Angie (34) neemt haar vader Mansour (74) mee op een roadtrip van Brussel naar Beiroet. Het is dezelfde reis die hij 42 jaar geleden maakte. Maar de route die ze nemen is niet dezelfde, en hun relatie ook niet.

  • Sauve qui peut van Alexe Poukine

Wanneer ze naar een nieuwe buurt verhuizen, probeert de familie Feral er zo normaal en vriendelijk mogelijk uit te zien. Maar hun zoon Philemon, een zachtaardige en introverte zeventienjarige, heeft nogal een bizarre affectie die koste wat kost verborgen moet blijven. Hoe meer hij toenadering zoekt bij zijn buurmeisje Camila, hoe groter zijn dorst naar bloed en onmogelijker het wordt om hun verschillen te verstoppen…

  • En Attendant la Nuit van Céline Rouzet

In een medisch trainingscentrum simuleren ‘echte’ verzorgers en ‘nep’-patiënten medische consultaties. Het doel van de rollenspellen is om de ethische kwaliteiten van de therapeuten te ontwikkelen. Maar is het ideaal van deze zorgzame relaties die in de opleiding aangeleerd worden ook toepasbaar in het ziekenhuissysteem? En onder welke voorwaarden kan er zorgzaam gebleven worden in een instelling waarin mishandeling meer en meer voorkomt?

Het volledige programma van deze competitie kan je hier terugvinden.

Het Festival biedt ook Focus België aan om het einde van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie te vieren, door in deze 0FF-sectie de aandacht te vestigen op films die door België werden gecoproduceerd.

Op de affiche drie films:

    • ‘Reines’ van Yasmine Benkiran

Casablanca, Marokko. Zineb ontsnapt uit de gevangenis om haar dochter uit hechtenis te redden. Maar het wordt al snel ingewikkeld wanneer ze de vrachtwagenchauffeur Asma als gijzelaar neemt. Met de politie op hun hielen vluchten de drie vrouwen aan door het gevaarlijke Atlasgebergte, met diens rode rotsen en brandende woestijnen…

  • ‘Bleuberry dreams’ van Elena Mikaberidze

Een warme film met vleugjes humor over het project van een Georgische familie die
start een blauwebessenplantage in Mingrelïe, een regio aan de grens met Rusland
waar conflicten rommelen. Een jonge film over een oude wereld, waar de twee jonge zoons van
het gezin droomt van een andere toekomst.

  • ‘Jeux de bal’ van Laurent Scheid

Elke 20 juli, voor de laatste 20 jaar, op de vooravond van de nationale Belgische feestdag, komen duizenden mensen samen op het Vossenplein (Place de Jeu de Balle) te Brussel. Dit is het “Bal National”, een uniek feest dat tussen een festival, carnaval en familiereünie valt. Het evenement brengt mensen van verschillende achtergronden samen, die de zekere ‘belgitude’ definiëren. Jeux de Bal neemt je mee naar het hart van deze vreugdevolle, collectieve ervaring.

Dit programma vind je hier.

Check Also

Peter van Rodijnen & Dick Harrewijn over ‘De Wilde Noordzee’

Peter van Rodijnen en Dick Harrewijn maakten een prachtige documentaire film over de Noordzee. Na …