Vanaf 5 oktober kan je naar de gerestaureerde versie van Chantal Akermans Toute une nuit gaan kijken in de bioscoop. Daarna volgen nog een aantal andere events om de regisseuse te herdenken.
Chantal Akerman stapte uit het leven op 5 oktober 2015. De Belgische regisseusse brak op haar 25ste internationaal door met Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles. Toen BBC in 2019 peilde naar de beste films van vrouwelijke regisseurs, haalde die baanbrekende film de derde plaats. Vooraanstaande regisseurs betuigen vaak welke invloed Akerman op hun werk had.
De Chantal Akerman Foundation initieerde verschillende projecten, in samenwerking met diverse Brusselse organisaties, om de cineaste en haar werk in Brussel zichtbaar te herdenken in haar geboortestad. Zo wordt dit jaar de heruitgave van haar film Toute une nuit voorgesteld. Deze film werd precies veertig jaar geleden gedraaid in Brussel, in 1982, en werd dit jaar gerestaureerd door CINEMATEK.
Op dinsdag 4 oktober organiseer Cinema Palace de avant-première van de gerestaureerde versie van Toute une nuit, in aanwezigheid van actrice Aurore Clément. Vanaf 5 oktober staat de recent gerestaureerde film met heel wat Vlaams acteertalent (Hilde Van Mieghem, Jan Decleir, Jan Decorte, François Beukelaers) naast exclusief voor Brussel in Palace, ook in Vlaanderen op het programma bij BUDA (Kortrijk), de Lumière cinema’s in Mechelen, Antwerpen en Brugge, Cinema Zed in Leuven en Sphinx in Gent.
Synopsis:
In een stad, op een hete, tumultueuze zomernacht, laten mannen, vrouwen, kinderen, gegrepen door begeerte, tot alles in staat, zich meeslepen door hun uitzinnig gevoel, soms tot de verdwazing toe. Zolang de nacht duurt. Toute une nuit: een film over de nacht, de nacht zoals mensen in Brussel die op vele uiteenlopende manieren beleven.
Naast de vertoningen van Toute une nuit presenteert cinema Palace ook een archieftentoonstelling ‘Autour de Toute une Nuit’ met archiefstukken die door de stichting worden bewaard: pers- en productiedocumenten, intentieverklaringen, scripts en knipsels. Op woensdag 5 oktober geeft productrice Marilyn Watelet er een (gratis) masterclass, in samenwerking met RITCS, over haar ervaringen en jarenlange samenwerking met Chantal Akerman. Op 8 oktober om 14 uur vertrekt een geleide wandeling langs de filmlocaties, na de voorstelling van 11u30.
CHANTAL AKERMAN, UNE CINEASTE JOYEUSE
5 OKTOBER: CINEMATEK
De eerste vier kortfilms die Chantal Akerman in de zomer van 1967 maakte voor haar toelatingsexamen voor filmschool INSAS, werden onlangs in de collecties van CINEMATEK teruggevonden. De films van elk 2 minuten, gedraaid in Brussel en aan de Belgische kust, nog voor Saute ma ville uit 1968, tonen reeds Akermans filmtaal.
LEZING : UNE FAMILLE A BRUXELLES Actrice Aurore Clément
5 OKTOBER : 19:30 / CINEMATEK
22 jaar na de eerste lezing op het Kunstenfestivaldesarts, komt Aurore Clément opnieuw Une famille à Bruxelles voorlezen. Deze tekst, die werd geschreven in 1998 en die sterk aanleunt bij autofictie, werd slechts enkele keren voorgelezen tijdens een samenwerking tussen Chantal Akerman en Aurore Clément. Hier leest de actrice de tekst voor de eerste keer in Akermans afwezigheid.
INSTALLATIE
6 OKTOBER 2022 – 15 JANUARI 2023: BOZAR
SELF PORTRAIT/AUTOBIOGRAPHY : A work in progres
In aanloop naar de grote tentoonstelling die in 2024 aan haar wordt gewijd, presenteert Bozar in de herfst van 2022 een unieke installatie van de Belgische cineaste Chantal Akerman. Selfportrait/Autobiography: A work in progress (1998) maakt op spectaculaire wijze gebruik van zes tot acht monitoren en bevat beelden uit een aantal films die haar carrière hebben gekenmerkt en bepaald: Hôtel Monterey (1972), Jeanne Dielman, 23 quai du commerce à 1080 Bruxelles (1975),Toute une nuit (1982) en D’Est (1993).Selfportrait/Autobiography: a work in progress uit 1998, een installatie die zelden wordt getoond. De voice-over van de kunstenares vormt de rode draad van deze installatie, die aan de hand van extracten uit haar boek Une famille à Bruxelles het intieme parcours reconstrueert van een van de belangrijkste Belgische cineasten van de 20e eeuw.
WANDELING
8 OKTOBER: vertrek vanuit PALACE 14:00-16:00
Toute une nuit, een film over verlangen en de overrompelende kracht van gevoelens, werd precies 40 jaar geleden opgenomen in Brussel, met “zijn bakstenen en zijn New Yorkse horizontaliteit” (Akerman). Deze rondleiding door de stad gaat op zoek naar het Brussel dat vandaag niet meer bestaat,omdat het een architectonische en stedenbouwkundigeontwikkeling heeft doorgemaakt. Urbanist en architect Géry Leloutre neemt ons mee langs de locaties uit de film en duidt zo het jaar 1882 als een omwenteling in de stedelijke ontwikkeling van Brussel centrum en rand. In samenwerking met CINEA.
JEANNE D., a radio creation in three parts
9 OKTOBER: 15:00 / CINEMATEK
Wereldpremière van Jeanne D., een radiocreatie van Isa Stragliati – een Franse radiomaakster, geluidskunstenares, componiste/producer en dj – rond de film Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles. Deze creatie, samengesteld uit 3 delen van 50 minuten, is een gepassioneerd en fascinerend
onderzoek naar de locaties waar de film werd opgenomen, met interviews met mensen die aan de film hebben meegewerkt, zoals Marilyn Watelet, Jan Decorte, Philippe Graff, Babette Magolte en Jacqueline Aubenas… In aanwezigheid van Isa Stragliati.
HÔTEL DES ACACIAS
21 OKTOBER: 20:00 / BOZAR
In de zomer van 1982 vroeg de directeur van het INSAS (de Brusselse filmschool) aan Chantal Akerman om een workshop filmregie te organiseren. De cineaste liet de studenten werken aan een scenario geschreven met Michèle Blondeel. Twee jonge vrouwen komen in het Hôtel des Acacias terecht, het toenmalige hotel bij het Zuidstation is ook één van de locaties in Toute une nuit. Die film werd geremasterd in het kader van een masterproef die in 2019-2020 door Thaïs Play David aan het INSAS werd ingediend. De scan van het originele negatief werd door CINEMATEK gemaakt. Inleiding door Wouter Hessels.
HOMMAGE AVOND AAN CHANTAL AKERMAN tijdens het BRUSSELS ART FILM FESTIVAL
13 NOVEMBER : CINEMATEK : 17:00 + 19:00
La Folie Almayer is Chantal Akermans bewerking van de gelijknamige eerste roman van Joseph Conrad. Een verhaal over passie, verdorvenheid en waanzin ergens in Zuidoost-Azië dat ze in 2010 filmde. Sopheak Sao was aanwezig op de set en filmde Akerman aan het werk. De door Sopheak Sao gefilmde beelden werden gemonteerd door de Belgische editor Marwan Montel en laten zien in welke mate het formele en esthetische werk voorrang krijgt op het narratieve aspect in het werk van de Belgische regisseur. Dit is een prachtige gelegenheid om haar van dichtbij en persoonlijk te zien en tot de kern van haar werk door te dringen.
In aanwezigheid van Marwan Montel en Marianne Lambert.