Guy Lee Thys over 2013

Guy Lee Thys is de enige van wat ooit de generatie ‘Angy Young Men’ van de Vlaamse film moet geweest zijn, die nog aan het werk is.  De oudere garde als Harry Kümel en Robbe De Hert lijkt niet meteen nog aan een nieuwe film toe te komen, die andere relschopper, Jan Bucquoy lijkt helemaal van het filmforum verdwenen en ook Guido Henderickx en Marc Didden lijken als regisseur stilgevallen.   Stijn Coninx en Dominique Deruddere zijn wel nog bezig, maar die zijn weer een stuk jonger dan Thys en co.  Maar de maker van ‘Mixed Kebab’, ‘Suspect’, ‘Kassablanka’, ‘Cruel Horizon’ en ‘De Potloodmoorden’ zal altijd een vechter blijven.  Hij heeft trouwens verschillende carrières.  Want vergeet niet dat hij ook de scenario’s schreef voor ‘Shades’ van Erik Van Looy en ‘The Box Collector’ van John Daly.

 

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Ik ben bezig met het op de rails zetten van twee projecten waarvan de scenario’s bijna klaar zijn: (een totaal nieuwe versie van het in 1980 oorspronkelijk geschreven scenario) ‘Bakongo’ en ‘Lenny & Paul’ (werktitel) over de innige vriendschap tussen een twaalfjarige en een zeventienjarige jongen, twee uiterst getalenteerde kids omringd door gefrustreerde en promiscue volwassenen.

2. 
 Welke zijn de films waar u naar uitkijkt?

Ik kijk uit naar de drie big budget internationale films van het Antwerpse productiehuis Corsan, nl. ‘Singularity’ van Roland Joffé, starring Josh Hartnett, ‘Killing Season’, starring Robert De Niro & John Travolta en ‘The Third Person’, starring Liam Neeson, Maria Bello, Adrian Brody, Kim Basinger, Olivia Wilde et al. Geregisseerd door Paul Haggis! En dat allemaal gedaan (hoofdproducer) vanuit de Brouwersvliet in Antwerpen…

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Uiteraard Paul Breuls, producent en baas van Corsan, zie vorig antwoord… Breuls is de man die de meeste kans heeft ooit met de Oscar Beste Film naar huis te komen en die ons geleerd heeft dat het niet de regisseur van een film is die de auteur van een film is (tenzij hij/zij zelf meeproduceert en schrijft)…

 

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Zelfde antwoord: Corsan is natuurlijk al internationaal doorgebroken en zal daar de eerste helft van 2013 met maar liefst drie releases, dus ‘Singularity’, ‘Killing Season’ en ‘The Third Person’ allen maar nog bekender door worden… nu nog doorbreken in Vlaanderen, haha!  Ik denk dat het opkloppen en hypen van ‘The Spiral’ het dieptepunt was. Een Vlaamse/ Noord-Europese subsidie- en tax shelter-pudding zonder enige inhoud of suspense waarin het prachtig doorgroefde gelaat van Johan Leysen te weinig soelaas kon bieden.

Zie ook nog :

Guy Lee Thys over ‘Mixed Kebab’

Keer terug naar de lijst

Check Also

vos en haas

Ontdek de Vlaamse trailer van ‘Vos en Haas redden het bos’!

Op 23 oktober komt de komische familiefilm ‘Vos en Haas redden het bos’ uit in …