Gilles Coulier over 2013

Weinig namen die vaker vallen, wanneer we onze nieuwjaarsvragen stellen aan de mensen uit de branche, dan die van Gilles Coulier.  Met zijn kortfilms en de vele prijzen en selecties die ze met zich meebrachten, heeft hij de verwachtingen naar een hoog niveau getild.  Heel veel mensen zijn er nu al van overtuigd dat hij één van de mensen die in de toekomst mee zal bepalen of de Vlaamse film op de kaart zal staan of niet.  We legden hem onze vragen voor en kregen meteen een mooie primeur in ruil.  Want Gilles begint een eigen productiehuis, samen met die andere veel gevierde Gilles, Gilles De Schryver.  Samen gaan ze een tv-serie maken voor Canvas.  Maar we laten Gilles zelf verklappen.

 

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

2013 wordt een jaar achter de schermen. Naast de voorbereiding voor mijn langspeelfilm ‘Cargo’ begon ik recent met Gilles De Schryver een productiehuis – De Wereldvrede – waarmee we net een dossier indienden bij het VAF voor een fictiereeks op Canvas die ‘Bevergem’ zal heten. Als alles goed gaat zal 2014 een zeer productief jaar worden. Het blijft ook hopen dat mijn laatste kortfilm, ‘Mont Blanc’, wat festivalselecties te pakken zal krijgen.

(klik hier om de facebookpagina van de Wereldvrede te bezoeken en te like’n)

2. Welke zijn de Belgische (en eventueel internationale) films waar u naar uitkijkt?

 

Ik kijk uit naar alle Belgische films, steeds opnieuw, maar vooral naar ‘Deep in a dream of you’ van Caroline Strubbe.

 

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Charlotte De Bruyne die ongelooflijk straf was in ‘Little Black Spiders’, maar ook Wim Willaert, Anemone Valcke en Sam Louwyck.

 

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

 

Ik gun het velen. Het is door het succes van de Vlaamse Film dat we deze vraag überhaupt kunnen stellen. Ik kets deze vraag dus af en stel er meteen een nieuwe. Door wie komt het dat die Vlaamse Film internationaal doorbreekt?

 

Gevestigde waarden als Caroline Strubbe, Michaël Roskam, Felix Van Groeningen, Fien Troch, Geoffrey Enthoven en Patrice Toye brengen de kwaliteit naar een aanzienlijk hoger niveau.  Maar het zijn ook de ‘nieuwelingen’ als Benny Vandendriessche, Tom van Avermaet, Sahim Omar Kalifa, Robin Pront, David Williamson, Maximiliaan Dirckx, Nathalie Teirlinck, Gust Van den Berghe, Tim Mielants, Anke Blondé, Emilie Verhamme, Leni Huyghe, Lenny Van Wesenmael, Bas Devos, Jonas Govaerts, Joe Vanhouttegem, Peter Monsaert,  Wannes Destoop, Sien Versteyhe, Adil en Bilall, Toon Aerts, Sofie Benoot, Grimm Vandekerckhove en al degenen die ik vergeten ben, die niet over het hoofd gezien mogen worden. Zij droegen allen bij aan het succes van de Vlaamse Film, kijk maar naar de vele festivalselecties. Het zijn de namen van de toekomst, ook al zijn het er veel. Kwantiteit zorgt voor kwaliteit!

Kijk ook naar :

interview Gilles over ‘Mont Blanc’

geschreven interview Gilles over ‘Mont Blanc’

 

Terug naar de lijst

 

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …