Geen nominatie voor The Golden Globes voor ‘The Broken Circle Breakdown’

Ai.  Dat is een tegenvaller.  Hier hadden wij wel een beetje op gerekend. Want The Golden Globes, de prijzen die worden uitgereikt door de Hollywood Foreign Press, zijn een serieuze graadmeter voor de nominaties voor de Oscars.  Maar ook niet meer dan een graadmeter.  Vorig jaar bijvoorbeeld haalden slechts drie van de films die voor de Golden Globes genomineerd waren ook een nominatie voor de Oscars binnen.

Het Franse ‘La Vie d’Adèle’ – vorig weekend nog de grote verliezer tijdens The European Film Awards – is genomineerd, net als het Frans-Iraanse ‘Le Passé’, het Deense ‘Jagten’, het Japanse ‘The Wind Rises’ en het Italiaanse ‘La Grande Bellezza’, dat ook al de grote winnaar was van de Europese Filmprijzen.  Een sterke selectie.  En het zou wel eens heel moeilijk kunnen zijn om daar tussen te wringen. Maar er is lang nog niets verloren.

 

HET WORDT MOEILIJK, MAAR ER IS NOG NIETS VERLOREN

 

‘Amour’, ‘A Royal Affair’, ‘Les Intouchables’, ‘Kon-Tiki’ en ‘De Rouille et d’Os’ waren vorig jaar de genomineerden voor The Golden Globes.  Met twee Franse inzendingen was er al een groot probleem, want voor de Oscars voor de Buitenlandse Film mag er per land slechts één film genomineerd zijn. En hoewel Frans gesproken, voer ‘Amour’ onder de Oostenrijkse vlag. Omwille van de nationaliteit van de regisseur en de financiering wellicht.  Voor de Oscars versierden ‘Amour’, ‘A Royal Affair’, ‘Kon-Tiki’, ‘No’ en ‘War Witch’.

En in 2012, het jaar dat ‘Rundskop’ genomineerd was, was er zelfs maar één film die zowel voor The Golden Globes als de Oscars genomineerd was: de latere winnaar ‘A Separation’.  Toen was ‘Le Gamin au Vélo’ ook genomineerd voor The Golden Globes, maar aangezien de film niet de Belgische inzending was dat jaar, kon hij sowieso niet rekenen op een Oscarnominatie.  Die ging dat jaar dus wel naar ‘Rundskop’.  Met andere woorden, er is nog niets verloren.

Zie ook : alles over ‘The Broken Circle Breakdown’

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …